Güç faktörü nedir?

musmercan

Üye
Katılım
21 Ocak 2009
Mesajlar
86
Puanları
1
Yaş
46
20 megawatt gücü olan tesisisin , güç faktörünün sürekli cosfi=1 olmasının riskleri var mıdır??
Teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Musmercan Merhabalar;
Güç faktörünün cosfi=1 olması ideal olarak yapılmak istenendir,niçin riski olsun ki,ancak bahsettiğiniz yer bir üretim tesisi ve Teiaş la yan hizmetler anlaşması var ise o zaman durum farklı olur.

Kolay Gelsin
 
Musmercan Merhabalar;
Güç faktörünün cosfi=1 olması ideal olarak yapılmak istenendir,niçin riski olsun ki,ancak bahsettiğiniz yer bir üretim tesisi ve Teiaş la yan hizmetler anlaşması var ise o zaman durum farklı olur.

Kolay Gelsin

Rezonans durumu ,,,?
Mıknatıslanma akımı vesaire aklıma takılıyor da? Selamlar
 
Rezonans frekansı tahkiki yaptınızmı ?
 
20 MW santralmı,değişik güçte trafolarmı ? Tesis tanıtımı gerekli.Kompanzasyon yapmış olduğunuz noktalardaki MVA olarak kısa devre gücüne ve bağlı kondansatör gücüne bağlı kondansatör toplam gü-
cüne bağlı olan rezonans frekansı hesabı gözden geçtimi demek istedim.Buna göre,% 5,67,%7,%14 gibi filtreli guruplar oluşturulmalı.
 
Son düzenleme:
Toplamda 35 mw yükü olan işletmeyiz..154/6,6kv...
3 adet trafomuz var 20 mw gücünde.trafolar ortalama 9 ila 10 mw yüklü...ana girişin ve 3 trafonun ayrı diferansiyel,aşırı akım vesaire koruma röleleri var..trafo 2 nin diferansiyel rölesi bazen2.harmonik uyarı (trip) veriyor.sadece [emoji615]️ uyarı..bağlı olduğu og hücre güç faktörü sürekli bir..yani mükemmel kompanzasyon..
Baranın bağlı olduğu OG hattında direklerde Parafudr patlamaları,ayırıcı sigorta açmaları..kablo delinme patlası.camper kopmaları gibi sorunlar oluyor..tr2 için.diğer trafoların bağlı olduğu yerlerde sorun yok..Enerji analizörlerine baktığımızda demandlarda olsun anlık olsun herhangi bir harmonik görünmüyor..Ağalar araştırıyorlar ölçüm yaptıracaklar ...Ben rezonanstam şüpheleniyorum...
 
Profesyonel bir ekipten ( yakınınızda Üniversite varsa oradan ) yardım alınmasında yarar var.Uzun süre ölçüm alınması ve akademik yoruma ihtiyaç var.Kompanzasyonunuz 6,6 kv baradan ise,rezonans olayının mutlaka araştırılması gerekir.
 
Son düzenleme:
Sami Bey' in dediklerine katılmakla beraber şunu da belirtmek isterim. Her bir trafonun kısa devre gücüyle orantılı olarak rezonans frekansı hesabı yapılmalı ve kurulacak olan kompanzasyon gücü ona göre seçilmelidir. Ayrıca sistemin OG'den mi AG' den mi kompanze edildiği de önemlidir. Her iki durum içinde farklı önlemler almak gerekmektedir. Rezonans frekansı hesabı yapıldıktan sonra kompanzasyon için uygun harmonik filtre seçimi yapılmalıdır. %7, %14 gibi. Yapılan rezonans frekansı hesabı sonucu çıkan harmonik derecesi katsayısı 3' e yakınsa %14, 5' e yakınsa %7 lik reaktörler seçilmelidir. Burada seçilen harmonik filtre reaktörünün linearitesi çok önemlidir. Lütfen bu ürünleri merdiven altı üretim yapan yerlerden değil kaliteli, dünya standartlarında üretim yapan firmalardan tedarik edin. Almak istediğiniz harmonik filtre reaktörlerinin type test raporlarını muhakkak üretici firmadan isteyin. Bu raporlar muhakkak bağımsız akredite kuruluşlar tarafından IEC standartlarına uygun olarak test edilmelidir.

Ayrıca bahsetmiş olduğunuz diğer sorunların esas nedenini bulmak içinde uzun süreli güç kalitesi ölçümü yapmanızda fayda vardır. Bu ölçüm ise yine profesyonel şekilde bu işleri yürüten firmalara başvurmakta yarar var. Ölçüm için bir kaç kritik nokta bulunmakta. Öncelikle ölçüm yapacak cihaz muhakkak ama muhakkak A Class bir cihaz olmak zorundadır. Yüksek örnekleme kapasitesi ve olay kaydı yapması gerekmektedir.

Cosfi değerinin 1 olması durumuna gelince, bilindiği gibi rezonans Xl=Xc' de meydana gelmektedir. Cosfi değerinin 1 olması bu Xl=Xc durumunun meydana gelmesi demektir. Böyle bir durumda reaktif rölenizin cosfi hedefini 0.99-0.98 endüktif tarafa çekmenizde fayda var. Ayrıca trafolarınıza bağlı sabit gruplar var ise bunların değerleri de trafo rezonans hesabında dikkate alınmalıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi kompanzasyonun OG' de veya AG' de yapılmış olması üretilecek olan çözümleri değiştirecektir.

İyi günler dilerim.
 
Musmercan Merhabalar;
Güç faktörünün cosfi=1 olması ideal olarak yapılmak istenendir,niçin riski olsun ki,ancak bahsettiğiniz yer bir üretim tesisi ve Teiaş la yan hizmetler anlaşması var ise o zaman durum farklı olur.
imi-dersi-2014-2015-yili-donem-sonu-sinavi-soru-14.jpg

bu soruyu yorumlayabilirmisiniz acaba
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst