GÜVENLİK KAMERASINDA FiBER OPTiK SiSTEMLERiN AVANTAJLARI

syonetmen

Üye
Katılım
22 Haz 2013
Mesajlar
23
Puanları
1
Fiberoptik ya da Optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik fiberdir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda bir çok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.
Cctv_Fiber_Optik_Kablo.jpg


  • Fiber optik kablolar, iletimi ışık hızıyla yani saniyede 300 bin km’lik hızla gerçekleştirirler.
  • 400 metre uzunluğa kadar MULTI MOD kablo kullanılır 400-500 den sonra SINGLE MOD kablo kullanılır.
Işık, iç yansımalar aracılığıyla Optik fiberin merkezinde tutulmaktadır. Bu sayede fiber bir dalga kılavuzu gibi hareket etmektedir. Çoklu yayınma hatlarını ya da çapraz modları destekleyen fiberlere çok modlu fiberler (İngilize, multimode fibers- MMF) denilir. Sadece tek bir modu destekleyen fiberlere ise tek modlu fiberler (İngilizce, singlemode fibers' - SMF) denilmektedir. Çok modlu fiberler genellikle geniş çaplı bir merkeze sahiptir ve daha çok gücün iletilmesinin gerekli olduğu kısa mesafeli iletişim hatlarında kullanılırlar. Tek modlu fiberler ise 200 metrenin üzerindeki iletişim hatlarında kullanılmaktadırlar.
Fiberoptik kabloları birbirine eklemek elektrik tellerini ya da kablolarını eklemekten çok daha karmaşık bir işlemdir. Fiberlerina birleştirilecek uçları dikkatlice yarılmalı ve mekanik olarak ya da elektrik arkı ile eritilerek birleştirilmelidir. Ayrıca daha sonra ayrılabilcek şekilde tasarlanmış özel konnektörlerde mevcuttur.
Fiber Optik Kablolar Işığı Nasıl İletirler?
fiber-kablo.png

Lazerden gönderilen ışın demeti ilk başta doğrusal bir yol izler. İlk başta ışık sinyali 1 ve 2 olarak çıkan alt – üst sınır ışınları şekilde görüldüğü gibi kablonun kıvrıldığı noktalarda; ışık cam örtüye çarpıp geri yansır bu şekilde yansıya yansıya merkezdeki yoluna yavaşlayarak ve bir miktar kayba uğrayarak da olsa devam ederler. Bu nedenledir ki, fiber kabloların fazla kıvrım yapmadan genellikle düz bir yol izlemesi, veri iletim hızı ve kalitesi açısından önemlidir. Cam örtü tabakası ışığı kesinlikle absorbe etmez ve neredeyse tam olarak yansıtır bu da bilginin kayıpsız şekilde ulaşması için çok önemli bir noktadır.



Fiber Optik Kablonun Nasıl Yapıldığını İzleyebilirsiniz.
Otomasyon"https://vimeo.com/30056564"]
fiber_optik_kablo_yapimi.png
[/URL]
Fiber Optik Kablo Yapımı​


Fiber optik kablolar kullanım yeri ve şartlarına bağlı olarak çelik zırh ya da jel tabakası gibi başka koruyucu ve esneklik kazandırıcı kısımlar da ilave edilebilmektedir. Kablonun üzerine yerleştirilen bu koruyucu tabaka aynı zamanda kemirgenlerin ısırmalarına engel olmak için özel kimyasal maddeler içerir. Bu maddeler kemirgenlerin kabloyu ısırdıklarında tiksinerek kabloyu koparmalarına engel olur.



GÜVENLİK KAMERASINDA FiBER OPTiK SiSTEMLERiN AVANTAJLARI

Gelişen video, ses ve veri kaliteleri, beraberlerinde dosya boyutlarında da artışı getirmektedir. Yoğun işyükünün profesyonel bir altyapı ile sunulabilmesi için özellikle uzak mesafeler de gözönüne alındığında fiberoptik altyapı çözümlerini tercih etmekde fayda vardır.

  • 16 adet IP veya analog kamera görüntüsünü sadece 1 core fiber kablo ile taşıyabilme
  • Uzak mesafelere görüntü ve data aktarımı
  • Cam yapıda olmasından dolayı yıldırım da dahil manyetik alan veya benzer yüksek voltajlardan etkilenmemesi
  • Topraklama için özel koruma
  • Yüksek sinyal kalitesi sayesinde kayıpsız resim kalitesi
  • Güvenli data ve görüntü transferi
  • Uzun ömürlü ve Bakım-onarım kolaylığı
  • Basit kurulum ve hızlı montaj
  • Kanal başına birim maliyetin düşük olması
  • Esnek ve genişletilebilir kapasite imkanı

kaynak: İp Kamera - Network Kamera
 

Forum istatistikleri

Konular
128,106
Mesajlar
915,023
Kullanıcılar
449,808
Son üye
Baharnev

Yeni konular

Geri
Üst