Frekans Karşılaştırması Yapmak

closek

Üye
Katılım
7 Ocak 2012
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar yazılım dili ccs yada pic basic olabilir iki dilde de uzman olmasam da yazabiliyorum. Yapmak istediğim şey ek parça kullanmadan pic, transistör, ir alıcı, ir verici gibi malzemelerle kızıl ötesi röle kontrolü yaparak işi yazılıma bırakmak. alıcı-verici sinyal arasına bir frekans koyarak sınırsız sayıda röle kontrolü yapabilirz teorikte. benim merak ettiğim şey picden gönderdiğim (örneğin 20khz) sinyal ile transistöre bağlı ir vericci ledi sürdüğümde karşı pic in bu frekansı nasıl algılayacağı? yani elimde 2 tane 16f628 var ve bunların biri belli bir frekansta ir ledi yakıp söndürecek, karşı pic de giriş portuna bağlı ir alıcı ile bu sinyalin frekansını belirleyip yazılımda geçen uygun portu açacak. burada tek sorun bu karşılaştırma işlemi, yazılım konusunda bilgili hocalarım yardım ederse çok sevinirim, teşekkürler
 
Aşağıdaki bağlantıda; 4 ve 8 kanallı, IR ve RF ile yapılmış, uzaktan denetim projeleri var.
Ancak projeler ASM ile yazılmış.

İndir ve bir incele, senin için bir fikir başlangıcı olabilir.
Aklına takılan bir şeyler olursa, buradan yine sorabilirsin...

DIY remote control based on PIC
 
öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkürler. yalnız verdiğiniz proje assembler ile yazılmış ki assembler ile okulda mikroişlemci programlasak da zamanında gerçekten pic programlama konusunda assembler beni zorluyor ve diğer projelerimle birleştirebileceğim bir dil değil kolayca. donanım kısmını biraz inceledim verdiğiniz linkin dediğim mantıkta bu devre de, zaten donanım olarak aslında pek sorun yok asıl sorun yazılımda, yani pic in giriş portuna gelen frekansı nasıl karşılaştırabilirim bunu öğrenmek istiyorum. bu projeyi gerçekleştirirsem ortaya basit, kullanışlı fonksiyonlu bir ir kontrol projesi çıkacak ve herkes için faydalı olacağına eminim. mantık olarak şurada zorlanıyorum. yani pic e şunu nasıl diyebilirim: "b1 portundan gelen frekans şuysa şu komut dizinine git, şuysa şu komut dizinine git, şuysa şu komut dizinine git". anlaşılacağı üzere burada bir if kontrolü benzeri bir mantık kurmak istiyorum ama hangi fonksiyon yada komut dizisini kullanacağımı bilmiyorum. internette başkalarının yaptığı benzer ir kontrol devreleri var fakat decoder olarak entegre kullanılmış, fazla malzeme kullanılmış ve mesala yazacağım bir şifreli kilit sistemiyle uyumlu hale getirilecek gibi değil, kısacası kullanışlı değil. yardımlarınızı bekliyorum, fikri görüşü olan yazsın her fikre açığım
 
Madem sen standartlara uygun IR alıcı yapmayacaksın.
Sana şöyle değişik bir yaklaşımda bulanayım.
Aşağıdaki bağlantıda bir seri haberleşme projesi var.
Ben yapmadım, arkadaşın biri yapmış.
Kim yapmışsa, teşekkürlerimi sunuyorum.
Aşağıdaki projeyi indir incele, senin istediğin gibi PIC Basic ile yazılmış.
İki tane PIC tek kablo üzerinden haberleşiyor.
Birisi gönderiyor, diğeri alıyor.
O aradaki kabloyu çıkart.
Verici tarafına IR verici tak ve alıcı tarafına ise IR alıcı tak.
O zaman istediğini gerçekleştirmiş olursun.
 
Madem sen standartlara uygun IR alıcı yapmayacaksın.
Sana şöyle değişik bir yaklaşımda bulanayım.
Aşağıdaki bağlantıda bir seri haberleşme projesi var.
Ben yapmadım, arkadaşın biri yapmış.
Kim yapmışsa, teşekkürlerimi sunuyorum.
Aşağıdaki projeyi indir incele, senin istediğin gibi PIC Basic ile yazılmış.
İki tane PIC tek kablo üzerinden haberleşiyor.
Birisi gönderiyor, diğeri alıyor.
O aradaki kabloyu çıkart.
Verici tarafına IR verici tak ve alıcı tarafına ise IR alıcı tak.
O zaman istediğini gerçekleştirmiş olursun.
teşekkürler aradığım böyle bir şeydi
düzeltme: rar şifresini vermemişsiniz, bi zahmet yazarsanız çok makbule geçer
 
Kusura bakma, bilmeyerek olmuş.
RAR profil tanımlamışım, o yüzden. :)
 
eğer bu 3 bacaklı ir alıcı modullerden kullanıcaksan. ayarlanabilir frekans işin olmz.bu modulerin içinde bandpass filtre vardır.38khz yada 40khz olarak.(diğer ışık kaynakları etkilemesin diye)
yukarıdaki devreyi çizdim sana.picin hardware ccp modulunu 38khz ye kuracaksın ve duty cycle d %50 olcak yani tam kare dalga.
bu senin ir led için modulasyon sinyalin. data içinde seri olarak 1200 bps hızında istediğin kadar datayı harware uartın tx ucundan gönderebilirsin. yanlız datalarının polaritesini true olarak set etmeyi unutma.bu yönteme on-off keying modulasyonu denir.
karşı tarafta alıcı modul sana modulasyon sinyalini (38khz) yansıtmadan direk datayı aktaracaktır.bunuda hardware uarttan yada software uarttan alabilirsin.

tek kablolu devrenin arasına ir alıcı modul bağlasanda 38khz lik taşıyıcı sinyal olmadığı için çalışmayacaktır.


diğer hususta eğer illa ben frekans saydırarak yapıcam diyor isende.modul yerine bpw44 gibi bir photo transistor kullanabilirisn.
bu durumda frekans saydırma işini picteki bir hardware tmr yi external clock moduna kurup,rising yada falling edge,sonrada bir başka tmr yide 1sn lik interrupta kurup her interrupta external clock için kurduğun tmr yi okursan frekansını bulmuş olursun.

her iki yöntemde olur fakat senin dediğin gibi bir yöntemi IR için hiç duymadım standardı OOK modulasyon,
ayrıca alıcı modul kullanırsan mesafe 8mt ve daha fazlası,diğeri en fazla 1-2mt olur.
 
main anlasılsın diye ikinci transistörü çizdin herhalde,yoksa ikincisine gerek yoktur.program icinden ayarlanabilir.
 
cevaplar için teşekkürler sizin dediğiniz yöntem daha mantıklı geldi düz frekans yollamaktan, anlamadığım birkaç terim var, bunlar daha çok programlama diliyle ilgili terimler sanırım, normalde elektronikçiyim fakat bilgisayar programlama üzerine yoğunlaştım çok uzun süre, bu yüzden biraz zaman alıyor bazen uygulama yapmak, fakat yapabileceğime inanıyorum, aklıma takılan soru olursa tekrar döneceğim. bu arada yararman, rar şifresi için teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst