Forum Kalitesine Katkıda Bulunmak!

M.Ozkan

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
977
Puanları
156
Sayın Üyelerimiz;


Son zamanlarda forumumuz içerisinde yapılan paylaşımlar ve soru cevap şeklinde problemin çözümüne yönelik dialoglar oldukça geniş bir yelpazeye yayıldı. Bu da beraberinde konu zenginliği ve aynı zamanda forum içerisinde bir karışıklık meydana getirdi. Moderatör kadrosu olarak zaman buldukça ve imkanlar el verdikçe bu karışıklığı ve zenginliği daha sade ve faydalanılabilir hale getirmeye çalışıyoruz. Ancak bu konuda sizlerinde dikkat etmesini gerektiren bazı hususlar var. Bunları sıralayacak olursak;


1. Konu hakkında bir fikriniz olsa dahi eğer doğruluğundan emin değilseniz saçma sapan yorumlarda bulunmayınız. Çünkü bu işi bilen bir kişi bunun aksini size kanıtlamaya çalışmakta, karşılıklı polemikler oluşmakta, yöneticiler bunları düzenlemek için zaman harcamaktadır. Yani konu hakkında gerçekten "kayda değer" bir fikriniz yoksa yorum yapmayınız. Örnek:

Konu:-Siemens Graph dili yardım

Mesaj 1: Kullanıcı X yazmış;

Arkadaşlar aldığım bir otomasyon projesinde Graph diliyle ilgili bir problemi çözemedim. Problem şundan bundan ibarettir.

Mesaj 2: Kullanıcı Y yazmış; (DOĞRU)

Problem genelde şundan kaynaklanır. Şunları bunları kontrol ediniz. Bunları yapmanızı tavsiye ediyorum.

Mesaj 3: Kullanıcı Z yazmış; (YANLIŞ)

Graph ne ya STL kullansana.


Yukarıdaki örnekte belirtildiği gibi mevzusu geçen konuya bire bir katkı sağlamamış oluyorsunuz. Ayrıca bu laf kalabalığından başka hiç bir şey değildir. Her kullanıcı kendi kafasından bir şeyler söylerse konu uzar uzar 10 sayfa olur, gittikçe karışır ve konudan faydalanmak isteyen siz tüm mesajları baştan sona okumak zorunda kalırsınız ve bu size çok zaman kaybettirir. Bunun için gerçekten konuya faydası olacağını sanmıyorsanız konuya yorum yapmayınız.
Unutmayın ki zaman çok değerlidir.


2. Forum içerisinde defalarca uyarılar yayınlanmasına rağmen Lisanlı program paylaşımı konusunda bazı aksaklıklar meydana geliyor. Bunu size her seferinde tek tek hatırlatmak lüksüne sahip değiliz. Ve konunuz gözümüzden kaçtığını varsayarsak bu site üzerindeki hak sahipleri ciddi yasal yaptırımlar altına girebilir. Şahsi düşüncem hiç kimse, hiç kimsenin hatası yüzünden yaptırımlar altına girmek istemez, Bu sitenin domain ve hosting giderleri çeşitli reklamlar ve anlaşmalarla yürütülmektedir. Kısacası sosyal ve gelirsel bazda sahiplerine cazip ve katlanılabilir bir getirisi yoktur. Yazılım korsanlığı T.C. Anayasasına göre yayınlamak ve kullanmak dahil ciddi bir suçtur.


Business Software Alliance adresinde daha detaylı bilgi bulunabilir.


3. Burası bir MIRC ya da istediğiniz gibi atıp tutabileceğiniz bir varyasyon arkadaşlık sitesi değildir. Dolayısıyla yazı yazma tarzınıza ve üslubunuza dikkat etmelisiniz. "Ya, abi, kardeş, kanka, birader, hop" bu terimler bizim kanımızda olan samimiyetimizdendir ancak karşınızdaki her zaman sizler gibi düşünmeyebilir. Ayrıca profesyonel olan bir paylaşma ortamında bunlar dışarıdan bakıldığında pek hoş gözükmemektedir. Dolayısıyla hem düzgün Türkçe hem düzgün imla kullanmak sizin kalitenizi belli eder.


4. Unutmayın ki moderatörler sizlerin düşmanı değildir. Bu işin raconu kişileri kontrol altına almak değil onların en iyi faydalanacağı zemini sağlamaktır. Bizler herhangi bir şekilde bu site üzerinden menfaatimiz yoktur. Ve daima olaya tarafsız bakmak prensibimizdir. Ayrıca yaptığımız iş o kadar ciddiye alınacak birşey de değil. Dolayısıyla herhangi bir konunuzun silinmesi sizi Şikayetler&Öneriler bölümüne gidip "Benim konumu neden sildiniz arkadaş. Şu forumda bu yapılıyor burada neden yapılmıyor?" diye bir soru sormaya kalkmayın! Burası bahsettiğiniz o forumlar değil. Bunu dile getirebiliyorsanız siz o forumlarda daha mutlu olursunuz. Kimseyi zorla tutmuyoruz. Kimseden bir kazancımız ya da beklentimiz yok. Burası mesleki gelişim adına, Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan "gelişim" adına hep birlikte emeğimizle oluşturduğumuz bir portal. Belirli başlı kuralları var ve En eski üyeden en yeni üyelere kadar moderatörler de dahil bu kurallara uymak zorunda. Kurallar her yerde. Konunuz silindiğinde haklı olabiliteniz de vardır ama bunun yanında "Pencereden dışarı baktığınızda görebildikleriniz pencerenizin çerçevesi kadardır."

5. Konu açmadan önce mutlaka bir ön araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. Herşeyi burada bulmak zorunda değilsiniz. İnternet denilen olgu çok geniş bir ortam. Mutlaka doğru araştırma ve doğru strateji ile çözümlerinize ulaşırsınız. Ama yeterince araştırma yapmadan açılmış bir konu oldukça sıkıcı görünmekte.

6. Forum içerisinde belirttiğiniz problemlere mutlaka cevap gelecek diye bir kaide yoktur. Konunuz çok basit ya da çok komplike olabilir, uzman kullanıcıların dikkatini çekmeyebilir, üslubunuz ve açıklamanız yeterli olmayabilir. Ancak yaklaşık ortalama 10.000 aktif üyenin de mutlaka birbirleriyle ortak bir buluşma noktası vardır. Sorularınıza cevap alamıyorsanız ilgi çekebilmek için doğru kelimeleri kullanmak zorundasınız. Yönteminizi inceleyerek kuralları çiğnemeyecek şekilde tekrar denemelisiniz.

7. Şahsi olarak bilginin saklanması gerektiğine inanmıyorum. Ama bunun da bir hakedişi olmalı. Yani eğer siz "doğru" iseniz, doğru yerdesiniz.

Hepinize mesleki hayatınızda başarılar diler,
Saygılar sunarız.
 
Teşekkürler.

Gerçekten yararlı oluyor.

Su an kendimi düşündümde acaba ne kadar bu kurala uyuyorum... ee kısmen :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst