Formattan sonra Mach3 Ayarları hk.

mach 3 ü kaldırdım tekrar kurdum titreme gitti duraksama falan olmuyor ama kalibre ederken 10 mm git diyorum 38 mm gidiyor,her seferinde farklı ölçülerde gidiyor anlam veremedim. Normalde çizimdeki safe yüksekliği 8 mm,start verdiğim zaman 40 mm yukarı kalkıyor 5 senedir sıkıntısız çalışan makine şimdi melettiriyor,ustalardan yardım bekliyorum
Ben hala başka bir bilgisayar ile deneme yapmanızı öneriyorum. Sizin kasada donanımsal bir problem olabilir. Bu konuda bilgisayarda acaba problem var mı? sorusu aklımızdan silinmiş olur.
 
Makinenin düzgün çalışır hali ile sorunlu hale geçişi arasında gerçekleşen herhangi bir değişiklik oldu mu?
Örneğin elektrik kablolarının yerinin değişmesi, elektrik kesintisi (nedeni ile belki bir arıza), bilgisayarda bir güncelleme veya yeni yüklenen farklı bir yazılım vs.

Hatanın çok sayıda farklı nedeni olabilir. Örneğin paralel kablo veya port arızası, temassızlık, kontrol kartı arızası.
Sürücü ve kablo arızasına karşı, diğer eksenlerin sürücü bağlantılarını söküp tek bir eksen sürücüsü ve motoru ile deneme yapsanız? Bu arada bağlantılar elden geçmiş de olur.
 
Askinaslan başka bir pc aldım hatta bilgisayarcıya format attırdım ben beceremem diye, mach3 ü kurdum, değerleri eski çalışır durumdayken aldığım ekran görüntüleri var onları tek tek kotrol ederek girdim malesef aynı, Z ekseni kalibre ederken 10 mm git diyorum 38 mm gidiyor ikinci ekrana 38 yazıyorum ok diyorum kalibre oldu motor tuning ayarı benim girdiğim değerin altında onaylıyor.(Ben steps per'i3000 giriyorum kalibre ederken 700 lere düşürüyor)Onada tamam dedim z ekseni yavaş insin çıksın G kodu atıyorum safe yüksekliğini 8 mm veriyorum finish deep 3 mm diyorum start diyorum mach 3 ekranında Znin değerini +8 gösteriyor ama kumpasla ölçüyorum 20 mm çıkıyor.

Yusuf kardeş,herhangi bir değişiklik olmadı sadece daire keserken elips kesiyor diye mach 3'ü poragramını kaldırdım yeniden kurdum,hepsi o ondan sonra düzen tutmadı hiç bir donanım, bağlantı, soket değişikliği vs ellemedim.Birde atölyedeki makinede XP kurulu internet falan yok yani güncelleme yapması imkansız.Bu gün makineyi tek tek söküp parçalarına ayırdım sonra geri topladım boşluk kaçırma kasma varmı diye sıkıntı yok.Tek denemediğim başka sürücü kartı ve step motoru yarın da onu deneyeceğim bakalım ne çıkacak
 
Bu şartlarda benim ilk aklıma gelen kontrol kartı arızası. Eğer kontrol kartı sağlamsa, güç kaynağının çıkışı dengesiz (arızalı) hale de gelmiş olabilir.

Mekanik bir sorun aynı anda bütün eksenlerde ortaya çıkmaz.
 
Son düzenleme:
konrtol kartı arızalı olsa diğer Y ve X de sorun çıkarmazmı,güç kaynağının çıkışını ölçüyorum 5.5 ve 24 volt sağlam veriyor, basit bir sorun ne hale geldi anlamış değilim steps pulse ve Dir pulse değerleri normalde 2- 2 iken kalibrasyondan sonra direk 0 'a alıyor iyi bir usta bulup eve getirmem lazım tek tek kendisi kontrol ederek bu işi çözmesi lazım yoksa kafayı sıyıracağım

motor input.png
hotkeys.png
general logic.png
encoder.png
X axıs movement.png
Y axıs movement.png
Z axıs movement.png
spindle setuıp.png
toolpath.png
 
Ben yanlış anlamışım, X ve Y eksenlerinde de sorun var diye düşündüm.

İlk önce sürücüyü kontrol etmekte yarar var. Diğer eksen sürücülerinizden birini Z eksenine bağladığınızda hata ortadan kalkıyorsa, sürücü arızalıdır.
Kontrol kartının Z çıkışını deneme amaçlı X veya Y eksen sürücüsü ve motoruna bağladığınızda hata vermiyorsa, kontrol kartının Z çıkışı sağlamdır. Sadece Z çıkışının arızalanması da bir olasılık.

Düşük bir olasılık olsa da yine güç kaynağı kaynaklı da olabilir diye düşünüyorum. Yük altında voltaj veya akım çıkışı sağlıklı olmayabilir.
 
eski değerler bunlar bu şekilse giriyorum ama yemiyor malesef
motor output.png


yük altında derken hayali bişey keserkenmi akımları ölçeyim yarın deneyeceğim çok teşekkür ederim hayırlı geceler Yusuf kardeşim

bu gün sürücüleri yer değiştirdim,Y eksenini Z ye taktım ama sonuç aynı,makineye hayali çizim verdim çıkışları ölçtüm tüm eksenler aşağı yukarı aynı, Z ekseninin steps per ayarını 750 ye düşürünce normale dönüyor,eski haline getirince 3000 e yükseklik 8 mm ise 20 mm çıkıyor. Sorun ayarlarla alakalı ama yıllardır aynı ayarlarda kullanırken şimdi neden böyle bir halt yiyor onu çözmiyorum.Bu işi çözene duvar süsü hediye kargo bana ait.Değerli yorumlarınızı bekliyorum
IMG_20180415_223011.jpg
 
İnç / mm birimleri karışıyor olabilir mi? 20/8 = 2.5!, 1 inç = 2.5 cm

Kontrol kartının Z çıkışında da (kartta) sorun olabilir. Anlamak için Z çıkışını X veya Y eksenine bağlayıp deneyebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
mach 3 ü yüklerken ilk başta onu kontrol ediyorum,dün denedim sürücüleri yer değiştirdim ama malesef aynı steps per ayarını düşürünce normal çalışıyor,fakat şimdiye kadar steps per ayarı 3000 de idi sorunsuz kullandım şimdi 750 lerde çalışıyor bunu çözemedim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,173
Mesajlar
915,636
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst