Formattan sonra Mach3 Ayarları hk.

endurocu01

Üye
Katılım
11 Nis 2011
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
59
Selam cnc dostları yaklaşık 5-6 yıl önce yine kontrol kalemindeki değerli üyelerinin sayesinde mach 3 e geçtim taki 20 gün öncesine kadar makineye çizim programı yolluyorum örneğin bisiklet tekeri,tekeri elips şeklinmde kesmeye başladı yani daireleri,başka bir çizim gönderdim örnek 8 tane kare bunun 4 ünü kare diğer 4 ünü aynı boyutta dikdörtgen kesmeye başladı bir iki kişiye sordum çizimleri flash bellek ile kopyaladığım için sanırım virüs bulaştı diye makineye komple format attım yani pc ye.Tabi kurulu mach 3 de gitti.Neyse bu arada formu tepeden tırnağa araştırdım ama benim sorumla ilgili başlık bulamayınca açmak zorunda kaldım.Şimdilerde makineyi tekrar eski ayarlarına göre yükledim çizim programında (Artcam pro9)z ekseninin safe yüksekliği 9 mm iken benim makine yaklaşık 4 cm yukarı kalkıyor sonra deep derinlik 3 mm verdiysem onuda geçiyor nerdeyse şaseyi delecek,sorunum bu bununla ilgili yardımlarınızı bekliyorum, eğer üyelerden adanada ikamet eden varsa akşam çaya beklerim.

Makine boyutu 105cmX65 cm.
MAch 3 kart markası htv
step motorlar leadshine 23 nema
sürücüler leadshine M542
ayarlarla ilgili resimleri kirlilik olmasın diye atmadım, hepsinin ekran görüntüsünü aldım
 
Eksenleri kalibre ettiniz mi? 10mm git dediğinizde 10mm gidiyor mu?
 
Anlaşılan çok kazık yerden sordum,
 
Mekanik olarak bir problem olup. Motorlar adım kaçırıyor olmasın. İkinci bir ihtimal başka bir kasa bulup onunla deneyin.
 
Mekanik olarak bir problem olup. Motorlar adım kaçırıyor olmasın. İkinci bir ihtimal başka bir kasa bulup onunla deneyin.
Büyük ihtimalle step ayarları düzgün değil 10mm git dediğinizde z ekseni 10mm gidiyor mu? mdi z10 yazıp ölçün değer tutmuyorsa mekanik problem vardır.
 
mekanik problem olsa y ve x de de yapar bütün eksenleri kalibre ediyorum kumpas ile ölçüyorum 10 mm git dediğimde 10 mm gidiyor ama iş G kodu yüklediğimde safe yüksekliği 8 mm diyorum z ekseninin tablaya sıfırladıktan sonra keçeli kalem ile işaretliyorum start diyorum işaret vurduğum yer ile arası hemen hemen 4 cm bunu anlayamadım.
askinaslan:geçen hafta yeni kasa aldım bilgisayarcıda format attırdım aynı hata yı verdi malesef yani kasadan değil kafayı sıyırmak üzereyim
 
Nedenler
1-Feedrate'i fazla yada rampalar çok dik bu da g-code işleminde adım kaçırma yapabilir. Feedrate ve rampaları düşürüp tekrar deneyin.
2-Step motor sürücülerini nasıl bir güç kaynağı ile besliyorsun? Tek ve sürücülerin toplam amperinden küçük veya eşit ise bu da motorun aşırı güç çektiğinde adım kaçırma yapabilir.
3-Z ekseni sinyal kabloların 220v kabloların çok yakınında ve ekransız (korumasız) kablo parazit ile adım kaçırabilir (Freze motoruna giden kablo z eksen motorunun yanından geçer;) ). Panonu kontrol et sinyal kabloları ile 220v kabloları birbirinden ayır.
 
Yusuf SEYLAN çok teşekkür ederim pano hiç aklıma gelmemişti herşey sağlamdır zannettim,Kabloları tek tek ayırdım şematik şekilde bağladım yani hiçbiri birbirinin üstünden geçmiyor, kabloların izolasyonu çok iyi,Feedrate'i default yaptım,motor tuning ayarlarını düşürdüm,soketleri tek tek çıkartıp ışıklı mercekle kontrol ettim sıkıntı Z ekseninin soketi sürücüye giriş yerinden yanma yapmış içi simsiyahtı yedek soket vardı değiştirdim tablayı bağlamadan test ettim sıkıntı yok gibi görüküyor birde daire çizimi G kodu gönderiyorum duraksayarak kesmeye başladı köşelerde yavaşlıyor titreyerek kesiyor bunu neden yapar Yusuf kardeşim
 
mach 3 ü kaldırdım tekrar kurdum titreme gitti duraksama falan olmuyor ama kalibre ederken 10 mm git diyorum 38 mm gidiyor,her seferinde farklı ölçülerde gidiyor anlam veremedim. Normalde çizimdeki safe yüksekliği 8 mm,start verdiğim zaman 40 mm yukarı kalkıyor 5 senedir sıkıntısız çalışan makine şimdi melettiriyor,ustalardan yardım bekliyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,150
Kullanıcılar
449,823
Son üye
bulday

Yeni konular

Geri
Üst