FOR-NEXT döngüsü niçin kullanılır?

Katılım
30 Haz 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar. PLC öğrenmeye çalışıyorum(S7-200) fakat FOR-NEXT döngüsüne takıldım. PLC kitaplarına baktım forumları araştırdım ama FOR-NEXT döngüsünün PLC'de pratikte nerede kullanılıyor bulamadım.
Yani heryerde FOR-NEXT döngüsü anlatılmış ama nerede kullanılır 1 tane bile örnek yok. Recep Çetin hocanın kitabını aldım oradada sadece komuttan bahsedilmiş.
Pratikte FOR-NEXT nerede kullanılır biri anlatırsa veya elinde varsa örneği paylaşırsa çok makbule geçer.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
For next dongusunde degiskenimiz bir degere atanir ve dongu o degere ulasana kadar devam ettirilir. Dongu bittikten sonra ise degerimiz dongu disinda herhangi bir yerden deger aliyorsa onu alacaktir. Kisaca bir olayin kac defa meydana gelecegini ayarlamak icin kullanilir.
Kullaniminda ise

FOR tanimlanan degisken:= baslangic degeri TO bitis degeri BY artis orani DO
// yapilacak islemler..
;
END_FOR;


Basit bir ornek verecek olursak

Kod:
FUNCTION FC4 : VOID

VAR_INPUT
    d:INT;
 END_VAR

VAR 
    i: INT;
    j: INT;
END_VAR  

IF d=1 THEN 
    FOR i:= 1 TO 20 BY 2 DO  MW30:= 15;
      FOR j:=1 TO 6 BY 1 DO MW40:= 20;
      END_FOR;
    END_FOR;
END_IF;

mw30:= 2;
mw40:=5;       
  
END_FUNCTION

Burda i ve j diye iki degisken tanimladik. ve bu FOR dongusunun baslamasini d degerimizin 1 olmasini bagladik. Eger d deki degerimiz 1 den farkli bir sayiysa ve dongu baslamamissa bizim mw30 = 2 degerini ve mw40 ise 5 degerini alir.

ancak islem donguye girdikten sonra mw30 degeri 15 ve mw40 degeri 20 olur.

yukardaki ornekte her bir i dongusu icin 6 tane j dongusu isletilir ve 20 tane i dongusunden sonra dongu sonlandirilir.Ve dongu bitene kadar dongu sartinda belirledigimiz degerler kalir.

Burda dikkat ettiyseniz i dongusunde artis oranimiz 2 yani dongu basladiktan sonra ikiser olarak devam eder ... 2,4,6 seklinde... eger artis orani belirlemezsek artis orani 1 kabul edilir.

Kusura bakmayin bilgisayarimda MicroWin programi kurulu olmadigi icin program ornegini SCL ile acikladim :(.. Ancak umarim mantik olarak anlasilmistir. Atladigim bir nokta olmussa tecrubeli arkadaslar tamamlayacaklardir.

Kolay Gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst