bu entegre bulunabilirse güzel devre. uhf prescaler yada predivider diye ararsan yhf önbölücü entegreler çıkıyor. isiste 1:50 önbölücü modeli var 1MHZ de simule ettim picle okudum fakat 100mhz de isis kiliteniyor.gerçekte denemek lazım. 100mhz de enazından 500 e bölmem gerekiyor.
 
Çok teşekkür ederim abi benimde işime yarar bunlar.
 
Selam Arkadaşlar. Aşağıda resimde görmüş olduğunuz fm vericini yaptım çalışıyor ama bazı sorunlar var.

1. Vericiden iletilen ses radyoda ses kalitesiz duyuluyor. Ama bulunmadığından 2 elamanı farklı değerde kullandım. Ondan kaynaklanıyor olabilirmi?

C1 1n5 yerine (102 kod rakamlı) 1nflık kön. kullandım.
c3 47pf yerine kırmızı renkli trimmer cap. kullandım. (kırmızı trimmeri değeri kaç olabilir?)


2. Fm vericini uydu alıcısının ses çıkışına mikrofon bağlanacak olan kabloları bağlayarak denedim ama ses duyulmuyor. Bunu nasıl yapabilirim? ek olarak hangi eleman kullanmam gerekiyor uydu alıcısından sesi duymam için?

Kullandığım transistor ise 2n3906

37-1008fmverici1.gif
 
Trimmerkondansator renk-deger


Renkler Degerler

siyah 1-3
mavi 2-5 pikofarat
beyaz 3-10
kirmizi 5-20
yesil 6.5-30
sari 7-40
kahverengi 10-50

12-60
15-70
18-90
hepsi pikofarad degerlerdir. illaki 1.5 nF kullanmak lazimsa 2 tane 1 nF i seri baglayip bu seri bagli kondansatorlere 1 nFi paralel baglayarak 1.5 nF lik kondansator elde edebilirsiniz. 1 - 200 Transistor Circuits biraz ingilizceniz varsa burada 1-100 transistor circuit kisminda ard arda fm verici devrelerinin siralandigi kisim var orayi incelediginizde basit ama kullanisli bir fm verici devresi icin temel sartlar aciklaniyor. Kisaca devreniz tek transistorlu bobin ve (genelde) ona paralel ayarli kondansator tasiyici frekansi olusturur yani paralel rezonans devresi (devre analizi derslerinde RLC devreleri diye anlatiliyor) bu kisim bir transistörle surulur bu transistorun beyzine ses uygulanir ki aslinda uygulanacak seste baska bir transistor veya transistorlerle yukseltilmeli yada rezonans frekansini saglayan tank devresi dedigimiz kisimdan ayrilmis olmalidir (devrenin kararliligini arttirir frekans kaymasini onler) daha sonra antene giden kisimda baska bir transistorle surulurse antene temas edildiginde tank devresinin rezonanstan cikmasi onlenmis olur ayrica anten ile cikis transistoru arasina (pi koprusu deniyordu heralde) empedans uygunlastirici bir devre konmasi devrenin cikis gucunu yani yayin mesafesini arttirir bunlari saglayan bir devre yapmanizi tavsiye ederim ayrica guc kaynagi pil yada reguleli bir kaynak olmali bu tip fm vericiler gerilim degisiminde frekans degistirirler yani devreye birde gerilim regülatorü baglansa tas gibi olur. Saydiklarim fazla birsey degil gozunuzde buyutmeyin 10 12 elemanla cok iyi bir devre yapabilirsiniz dedigim kaynakta boyle bir devre mevcut zaten.
 
Son düzenleme:
Selam Arkadaşlar. Aşağıdakı resimde görmüş olduğunuz fm verici devresini yaptım çalışıyor ama sorunum uydu alıcısına bağlayarak radyoda sesi dinlemek.

Bir arkadaşımız mikrofonu ve r1 bias direncini sökerek uydudan gelen ses kablosunu 1uf kondansatorla transistorun base ucuna bağlamamı söyledi ama denedim olmadı maalisef.

Rica ederim yardım edermisiniz? Nasıl yapabilirim? aşağıdakı resimin üzerine paintde çizerek eklermisiniz lütfen? Bekliyorum durum bir az acil rica ederim.

37-1008fmverici1.gif
 
Rica ederim, yine elimden gelen birsey olursa yardimci olurum.
 
Lütfen arkadaşlar. devreyi yaptım çalıştı ama şu uydu ses kaplosu olayını çözemiyorum. Bekliyorum arkadaşlar.
 
uydu alıcısının ses çıkışı kulaklık bağlarsan ses verebılecek güçte fazla ses çıkmaz ama duyarsın sanırım kırmızı ve beyaz uçlardı emın değılım fm verıcının mikrofon girişine bır 10 mfaradlık kondansatorle bağla radyodan dinle bişey sorcam bu devren çalışıyormu ?bence çalışmaz çalışsada kayar
 
uydu alıcısının ses çıkışı kulaklık bağlarsan ses verebılecek güçte fazla ses çıkmaz ama duyarsın sanırım kırmızı ve beyaz uçlardı emın değılım fm verıcının mikrofon girişine bır 10 mfaradlık kondansatorle bağla radyodan dinle bişey sorcam bu devren çalışıyormu ?bence çalışmaz çalışsada kayar

Yok Hocam güzel çalışır kayma var ama fark edilmiyecek derecede azdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,611
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst