Fm verici devresi yardım

Katılım
2 Mar 2015
Mesajlar
138
Puanları
1
Yaş
44
Arkadaşlar merhaba. Elinizde bizzat kendinizin denrdiği fm vrici devresi var mı? Devre şemasını gönderebilir misiniz? Zira ben 2 tane denedim. Cızırtılı sesten başka birşey duyamadım.
 
Amaciniz nedir?

Basit bir verici ise mesela ev icinde yayin icin transistorlu devre yaabilirsiniz. Ama daha uzak mesafe ise profesyonel entegre ve olcu aletleri ile calismaniz lazim.

Soylr bir devre yapabilirsiniz 1995 senelerindr yapmistim net ses veriyor

Ancak yan bandlarda bosluk olan bir frekans seçmelisiniz cok yakinda bir radyo yayini olmasi parazite neden olabilir.

20170916_150619.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hocam cevap için teşekkürler. Öncelikle
1. Hangi eenk trimmer kullandınız?
2. Bobini neye sardınız?
 
Kullandigim trimmer kahve renkteydi yanlis hatirlamiyorsam.

Bobini buldugum herhangi bir tel yaklasik 0.80 mm capa sahip bobin teli ile yaklasik 8 mm kadar capa 10 tur kadar sarmistim. Hwrhangi bir malzemeye sarmadim hava bosluklu idi. Radyoda trimmer ile yayini bulamadığında bobini itip cekerek boyunu tekrar ayarlayarak denemeler yaparak yayin bandinda bulsugumda o sekilde bırakmıştım.
 
Serkan hocam bazı denemeler yaptım. Şöyle bir ses aldım. Ama videoda da dinlediğiniz üzere çok cızırtı var. Öneriniz var mı?
 
Hocam,

Şimdi bu cızırtının bir çok nedeni olabilir. En başlıca sebepleri şunlar olabilir.

1- Devre grounding kurallarına uygun değil. ( pcb yok , kablolar ortada , şaseleme yok bunların hepsi birleşince sorun başlıyor )
2- Bu parazit 50 hz Şebeke cızırtısı olabilir adaptörünüz tam regüleli adaptör mü?
3- Devre komple açık ortada olması sıkıntılı. Çevreden gelen parazitler girişten yükseltilerek çıkışa iletiliyor olabilir.

1- Grounding için güzel bir pcb ye çizip devreyi uygulamak gerek ,
2- Bu parazitin şebekeden gelip gelmediğini anlamak için devrenizi pille çalıştırıp deneyiniz
3- Bu tür devreleri ekranlamak gerekmektedir. En sağlıklı çalışma için uygun bir metal kutu yapıp kutuyu topraklamak gerekmektedir. Topraklayamasanız bile beslemenin eksi ucu ile irtibatlamanızda fayda var.

ilk testi akü yada pille yapıp sonucu paylaşırmısınız birde yakınında çalışan elektronik bir cihaz olmasın. ( lamba elektronik balast v.s. gibi )
 
Teşekkürler hocam. Akşam deneme yapıp sonucu bildiririm.
 
Hocam. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Sorun şebeke gürültüsüymüş. Pille besleme yaptığımda gürültü gitti. Size soracağım iki soru daha var.
Uyguladığım devreyi buraya ekliyorum.
1. bu devrede ya da genel olarak transistörün beyzine atılan kondansatörün görevi nedir?
2. Menzil arttırmak için yapılabilecek birşey var mıdır? Elimde teleskobik anten var. Anteni azıcık uzattığımda yayın gidiyor.
Aklıma şöyle birşey geldi. Anten kablosundan önce bd serisi güçlü transistör takıp anteni daha güçlü beslemek. Sizce olabilir mi? Ya da farklı yapılabilecek birşey var mı?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_2016-06-01-08-25-45.png
    Screenshot_2016-06-01-08-25-45.png
    290.3 KB · Görüntüleme: 20
base ucundaki kondansatör ses girişinde olduğu için bir frekans filtresi olduğunu düşünüyorum.

Bu tür vericiler RF kurallarına uymayan hasbel kader çalışan bir verici diyebilirim. Çalışıyormu çalışıyor. ama verici antenlerinin bir hesabı vardır. Çalışması gereken frekansa göre dipol boyu yada yönsüz ise ona göre hesabı kitabı ve montajı olmalıdır. Burada frekansı tayin eden bobin kondansatör ikilisidir. Hangi frekansa yan bandlara kayma varmı harmonik varmı bilmiyorsunuz. Frekans karakteristiği çok kötüdür.

Gücü yükseltmek isteyişinizi anlıyorum ama yukarıdaki nedenlerden dolayı gücü yükseltsenizde harmonikleride yükseltmiş olacaksınız istenmeyen sorunlara neden olabilirsiniz. Yakındaki bir itfaiye yada ambulansın iletişimlerini bozabilirsiniz.

bd serisi transistör değilde rf için uygun transistör kullanarak 200 - 300 mt mesafeye çıkabilirsniz. Ancak bu devre ile değil.

Böyle bir devre ile oda içinde ses alıyorsanız bunun ilerisi daha kaliteli dizayn edilmiş devrelerdir.
 
Peki hocam. Tekrar yardımlarınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst