FM verici devre yapımı

jessejane

Üye
Katılım
24 Kas 2012
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
27
Öncelikle Herkese Merhaba

Ben 10.sınıf öğrencisiyim elektrik-elektronik bölümünde okuyorum, fm verici yapmak istiyorum ama devre şemasının tümünü okuyamadım malzeme listesi olarak bilen kişiler eksiksiz yazabilirmi?

Şema Bu:

http://www.kendinyapsitesi.com/rsm/kendinyap/X0YL4KB1/ZLR2G7CA0C0B6AW.gif
 
T1 BC557
R1 4,7 kilo-ohm
R2 330 ohm
C1 1,5 nano-farad kutupsuz kondansatör
C2 33 piko-farad kutupsuz kondansatör ( bu kondansatöre paralel 10 pikofarad altında ayarlı kondansatör bağlarsanız frekansı ayarlayabilirsiniz. Bu kondansatörleri eski radyolarda bulabilirsiniz frekans ayar cumuğunun hemen altına yerleştirilir genelde)
C3 47 piko-farad kutupsuz kondansatör
Bobin = 5mm çaplı bir tornavidaya veya herhangi bir çubuğa aralıklı 6 tur sarılacak ( aralıkların uzunluğunu değiştirerek istediğiniz frekansı ayarlayabilirsiniz )
Mikrofon = Elektret mikrofondur. genellikle cep telefonu gibi ufak cihazlarda kullanılır. Piyasada hap mikrofon, elektret mikrofon, silindir mikrofon diye geçer. Takılırken polariteye dikkat edilmelidir.
Pil ile beslenmelidir. Şebeke ile beslenmek istenirse regülenin çok çok iyi olması gerekir yoksa gürültüden başka birşey iletmez alıcılara.

Daha kaliteli bir devre önerirmisiniz dersen çok önceleri yaptığım devreyi paylaşmak isterim. İletim mesafesi daha uzundur. Ses kaliteside bi okadarda iyidir

fm-verici-devresi.gif

Kolay gelsin
 
Peki bobin sarılacak iletkenin kesiti ne olmalı hakan bey ?
 
Peki bobin sarılacak iletkenin kesiti ne olmalı hakan bey ?

1 mm idealdir elinizdeki imkanlara göre 0,50 0,75 vs zil telinden sarsanız bile olur tek damar olmak şartı ile. Bu farklı kesitlerdeki telleri aynı şekilde sarsanız bile frekansta farklılıklar yaratacaktır frekans ayarını bobinin sarım aralığıyla oynayarak istediğiniz frekans aralığını yakalamanız gerekmekte eğer ayarlı kondansatörlü bir devre kullanacaksanız önce kondansatörü orta ayara getireceksiniz sonra radyonuzun FM bandınıda ortalarına getirip (örneğin 100 Mhz) bobin ayarını yapacaksınız sonra bobini mühürleyebilirsiniz. Bu şekil bobin ayarıyla her frekansa erişebileceksiniz (Arkadaşımızın verdiği devre ile sabit bir frekans dinlenebilir)

Kolay gelsin
 
Bu devreler fm transmitter olarak da kullanılabilir mi? Mesela mikrofun girişinden telefonun kulaklık çıkışını versek olur mu ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,625
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst