Filtre devresi için yardım gerekli!..

Katılım
30 Eyl 2014
Mesajlar
116
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba,
Fab.da sıvı akışını ölçen bir flowmeter ve onun çıkışını ölçmek için bir frekans ölçüm transdüser kullanıyorum. Transduser çıkışı 0-10V DC veriyor.Flowmetre bağlı bir ekranda 7V gösterirken transduserin çıkışı 9-10v arası salınım yapıyor. Osiloskopla da baktım sinyalde gürültü var.Benim düz bir DC sinyal elde etmem gerekiyor? Bu gürültüyü nasıl giderebilirim?Önereceğiniz filtre ne tipte olabilir? Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Yani 1V genlikli parazitik bir gürültü mü var? :eek: Ona detaylı bakmak lazım ve nereden geldiğini anlamak lazım. 50Hz Şebeke gürültüsü mü biniyor, yoksa başka birşey mi. Osiloskop'ta FFT özelliği varsa, AC coupling yapıp FFT sine bakın. Gürültünün kaynağını bu şekilde anlayabilirsiniz. Eğer 50Hz şebeke gürültüsü var ise, onu düzeltmek lazım. Eğer bütün spektrumda homojen yayılmış bir gürültü varsa o zaman o transdüser çok kalitesiz.

Ama eğer "transdüser bu, adi madi bunun kullanmam lazım" diyorsanız, o zaman çıkışa opamp'li low pass filtre atabilirsiniz. İnternette araştırın "opamp low pass filter".
 
Işim gereği bizde kimi zaman debi ölçmemiz gerektiği oluyor. Ölçüm yaparken bazı konulara dikkat etmemiz gerekiyor.

Özellikle lineer akış olan düz borudan ölçmek gerekiyor. Herhangi bir redüksiyon veya dirsek gibi bir parçanın arkasından debi ölçmeye çalışırsanız boru içindeki türbülansta ölçümü yanıltacaktır. Bu tür pikler görmenize neden oluyor olabilir.

Saygilar.
 
Peki su akışındaki böyle anı değişimleri filtreleyen bir çeşit "su kondansatörü" var mı Serkan? Mesela flowmetre'den önce konulan küçük bir su tankı bu görevi görür mü acaba?
 
Timur abi merhaba,

Bu olcumleme icin tesisat uzerinde modifiye yerine tesisatin en uygun yeri olcum icin secilmesi daha mantiklidir. Tesisattaki modifiye ( laminal akis saglamak ickn gereken aparatin montaji ) cok maliyetli ve vakit kaybi oldugu icin tercih edilmemektedir.

Olcumun etkilendigi bir cok etken vardir. Kabaca olcum yapilan boru materyalin turu, kaplama cinsi, et kalinligi, boru capi , boru icinde akan akiskanin cinsi gibi bir cok etken olcumu etkilemektedir.

Asagida olcumle ilgili bir kac maddede dikkat edilmesi gereken maddelere deginilmis gorebilirsiniz. Fikir vermesi amaciyla ekliyorum.

Buradaki ana mantik olcum nihayetinde ses dalgalari ile oldugu icin sesin iletimi co onemlidir.

Not alintidir.

ULTRASONİK DEBİMETRE İLE ÖLÇÜM İŞLEMİ:

1. Ölçüm yapılacak olan boru hattının materyali (ÇELİK, PVC, PE, BETON v.b.), çapı veya çevresi, et kalınlığı, kaplama cinsi ve kalınlığı, akışkan cinsi (su, deniz suyu, atık su, v.b.) ve ses hızı iletim katsayısı gibi bilgiler ile debimetrede yeni bir kayıt oluşturulmalıdır. Bu sebeple öncelikle ölçüm yapılacak yerde boru cinsi, boru çapı, boru et kalınlığı, kaplama malzemesi olup olmadığı ve var ise kalınlığı/cinsi ve ölçüm yapılacak sıvının cinsi kesinlikle tam doğrulukla bilinmelidir.

2. Boru materyali, cihaz içerisinde kayıtlı listeden seçilebilir veya yeni bir kayıt oluşturulabilir.

3. Boru çapı veya çevresi herhangi bir metre vasıtasıyla ölçülebilir.

4. Boruya yerleştirilecek sensörlerin boruya tam temas etmesi gerektiğinden, boru üzerinde sensörlerin yerleştirileceği alanda hiçbir kaplama malzemesi olmaması, pürüzlülüğün spiral, kazıma vb.yöntemlerle kaldırılması, boru üzerinde pas, boya, vb. olmaması gerekmektedir.

5. Kaplama malzemesiyle boru arasında hava kabarcıklarının olması ölçüm hassasiyetini etkileyeceğinden, ölçümün yapılacağı noktada izolasyonun bir kısmının soyulması ve ölçüm sonrası tekrar kaplanarak düzeltilmesi gerekebilir.

6. Cihaza girilmesi gereken bilgilerden sonra, uygulanacak yönteme (V, W, Z gibi) bağlı olarak cihaz sensörlerin birbiriyle olması gereken uzaklığı verecektir.

7. Operatör cihazın vermiş olduğu bu mesafeye göre sensörü kızağı üzerine gres yağı sürdükten sonra yerleştirir ve mesafeyi ayarladıktan sonra bağlantısını yapar.(Cihaz modeline göre değişiklik gösterebilir.)

Dip not biz sensorleri yerlestirirken gres yerine saglik hizmetlerinde kullanilan ultrason cihazinda surulen jel kullaniyoruz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst