Fiber kablodan ses tasinirmi

Katılım
14 Nis 2020
Mesajlar
69
Puanları
1
Yaş
46
Fiber kablodan ses tasinirmi
 
Gerekli modülasyon yapıldığında, yani ses ışığa çevrildiğinde evet. Zaten fiberoptik kablonun amacı budur. Ama sorunuzdan kasıt "Normal bakır kablo gibi direkt ses fiber kablo ile iletilir mi " ise , hayır.
 
Az isik biraz fazla isik biraz daha fazla isik seklinde bilgi neden tasinamasin.
 
Analog or Digital?

Analog signals are continuously variable signals where the information in the signal is contained in the amplitude of the signal over time. Digital signals are sampled at regular time intervals and the amplitude converted to digital bytes so the information is a digital number. Analog signals are the natural form of most data, but are subject to degradation by noise in the transmission system. As an analog signal is attenuated in a cable, the signal to noise ratio becomes worse so the quality of the signal degrades. Digital signals can be transmitted long distances without degradation as the signal is less sensitive to noise. Fiber optic datalinks can be either analog or digital in nature, although most are digital. Both have some common critical parameters and some major differences. For both, the optical loss margin or power budget is most important. This is determined by connecting the link up with an adjustable attenuator in the cable plant and varying the loss between transmitter and receiver until one can generate the curve shown above. Analog datalinks will be tested for signal to noise ratio to determine link margin, while digital links use bit error rate as a measure of performance. Both links require testing over the full bandwidth specified for operation, but most data links are now specified for a specific network application, like AM CATV or RGB color monitors for analog links and SONET, Ethernet or Fiber Channel for digital links.

Sanırım yeterince açıklayıcı olur.

Kaynak: https://www.thefoa.org/tech/ref/appln/datalink.html
 
"Fiber optic datalinks can be either analog or digital in nature, although most are digital."
Fiber optik kablodan sadece dijital data taşınabilir. Işık anolog sinyal taşıyamaz.

Selam. Paylaştığınız yazıda verilen cümlede kesin bir yargıdan bahsetmiyor. "Analog sinyal taşıyamaz" demiyor. Dikkatinize..

Fiberoptik kablolar, ürelim özelliklerine uymak kaydı ile işığa çevrilmiş her türlü bilgiyi taşırlar.
 
Analog sinyal hangi ortamda tasinirsa tasinsin sinyal/gurultu orani azalir. Ama analog siyaller yillardir analog olarak tasindi.

Sasesi canli bazi cihazlarda ses izolasyon amaciyla optocopuler ile tasinir.

Optonun ledi ile tasinan ses laserle de tasinir.

Mesela vatandas yapmis.

https://circuit-diagramz.com/audio-transmission-fiber-optic-cable-schematic-circuit-diagram/

Transmitter-Circuit-Diagram.png

Receiver-Circuit-Diagram-300x160.png
 
"Fiber optic datalinks can be either analog or digital in nature, although most are digital."


Selam. Paylaştığınız yazıda verilen cümlede kesin bir yargıdan bahsetmiyor. "Analog sinyal taşıyamaz" demiyor. Dikkatinize..

Fiberoptik kablolar, ürelim özelliklerine uymak kaydı ile işığa çevrilmiş her türlü bilgiyi taşırlar.
Evet ama şöyle birşey yazıyor.

As an analog signal is attenuated in a cable, the signal to noise ratio becomes worse so the quality of the signal degrades.

Kısa mesafede işe yarar belki ama uzun mesafede gürültü duyarsın diyor. Akademik tartışma yapmaya gerek yok kaynak herşeyi yazıyor zaten.
 
Analog sinyali kabloyla bile tasisan uzun mesafede gurultu duyarsin. Buradaki asil teknik sorun ses sinyaline module olmus lazer isiginin zayiflayip zayiflamasi yada gurultu kapip kapmamasi degil.

Kaldiki fiber kablo, klasik iletken kablolara kiyasla dis ortamdaki gurultulerden cok cok az etkilenecektir. Zaten sozu edilen gurultuler fibera sizacak dis ortam isiklari olacaktir. Sinyal buyuk gurultu kapmadiysa zaten basit bir yukseltme islemi ardindan kayiplar karsilanir.

Buradaki en buyuk sorun led/lazer gibi yariiletken nesneler lineer davranan malzemeler olmadigindan ses sinyali isiga cevrildiginde dogrusallik bozulur dolayisi ile sinyal biraz sekil degistirir.

Fakat neyseki caresiz degiliz compress/decompress log/antilog gibi cozumler var.

Su ana kadar akademik tartisma yapmadik zaten.
 
Son düzenleme:
Akademik tartışma yapmaya gerek yok kaynak herşeyi yazıyor zaten.
Neden? Burası gerek akademik gerek teknik tartışma platformu değil mi zaten? Siz tartışmak istemiyorsanız cevap yazmayabilirsimiz. Ha bu arada bizim dilimizde "Tartışma" sözcüğü "Bağırarak çağırarak savunduğun şeyi her ne olursa olsun karşıya kabul ettirme çabası" gibi olumsuz bir algı oluşturuyor zihinlerde. Kasdettiğiniz "tartışma" o "tarışma" ise eyvallah, ona bende yokum. Ama gerçek anlamı ile "tartışma" , birşeyleri ortaya çıkarma, insanlara doğruyu gösterme ise burası tam da bunun yeri. Ve ben bu amaçla buradayım.

NOT : Fiber-optik kablo ve iletişim, bu konu daha ülkemizde ve dünyada yeni yeni gelişmeye başladığı 1991 yılında üniversitede araştırma grubumuzun konusuydu. Bir ay boyunca, internetin olmadığı zamanlarda, bilginin sadece kütüphanelerden veya bizzat kaynağından elde edilebildiği zamanlarda, bizzat Türk Telekom merkezinde bu işin uygulayıcılarından kaynak ve saha uygulama bilgileri ile öğrendiğimiz ve sunum yaptığımız bir konuydu.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,833
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst