Fazla akım vermek

Katılım
15 Eyl 2019
Mesajlar
35
Puanları
1
Yaş
23
İyi forumlar :) elektrik ve elektronikte yeniyim sorum şu 12volt 5A bir cihaza düşük akım değerine sahip adaptör takmak adaptörü çok ısıtıyor ancak 12 volt 5A bir cihaza örneğin 12 volt 8A 'lik bir adaptör bağlamak bu sefer cihaza zarar verir mi? Mesela 12 volt 0,3A bir fanım var ben buna 12 volt 3A adaptör takacağım bir de araya açma kapama anahtarı koyacağım bir sorun olur mu?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Birincisi akım verilmez, çekilir! İkincisi, siz aynı volt'ta 1000 amper ile de beslerseniz cihaz tasarımına uygun akımı çekecektir.

Genel kani, adaptörün yarısı ya da 2/3'ünü geçmeyen bir tüketim sağlıklıdır. Yani 15A bir trafo/adaptöre 10A akım aşırı ısınmadan çekilebilir. Tabi bahsettiğim 15A Çinli vatandaşlar tarafından yazılmışsa daha da temkinli olmak gerekiyor!
 
Teşekkürler aradığım cevabı verdiniz, dediğiniz gibi benim de peltier için aldığım trafo 12V 5A idi ve peltierde tam olarak 12V 5A ile çalışıyor. 2 sene önce almıştım, o zaman niye adaptör ısınıyor diyordum şimdi en az 10A bir adaptör alırdım :)
 
Peltier ve yarı iletken diyotlar

Isindikca iç direncleri düşer. Bu durum akim çekmek yönünde egilimlidirler. Bu nedenle çektikleri akimda takip altında tutulması iyi olur.

Sabit gerilimle beslense olmaz mi olur ama bir hatada peltier yada led yarı iletken arızalanir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,530
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst