faz sırası bulma

Katılım
23 Şub 2008
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar siteye yeni katıldım çok güzel

bir sorunum var faz sırası cihazım olmadan üç fazdan hangisinin hangisini olduğunu nasıl bulabilirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkadaşım tam olarak ne demk istedin ama ben anladığımı söyleyeyim faz sırası r s t veya günümüzde a b c diyelim takarken karıştırdın diyelim bunu bulmak zor değil eğer birisini bile ters takarsan makina motorlar ters döner ve bunu da uçların bir tanesinin yerlerini değiştirerek normale döner
 
orta gerilimde faz kontrolü yapmak icin gerilim dedektörleri denilen cihazlar kullanılabilir. Bunlar iki uclu olup fazların kontrolünde yardımcı olmaktadır. Tek uclu gerilim dedektorleride bildigimiz gibi enerji olup olmadıgını gosterir.
 
slmlar
anladığım kadarıyla hangi fazın hangisi olduğunu anlamak istiyorsunuz
piyasada satılan MK-04 (entes marka) motor koruma röleleri var bunlar faz sırasına göre çalışıyo oradan bulabilirsiniz en ucuz yolu bu olur sanırım
kolay gelsin
 
Arkadaş,faz sırası cihazı olmazsa ,dijital sayaçlardan veya faz sırası özelliği de olan koruma rölelerinden anlaşılabilir.Yani cihazsız anlayamazsın.Motorların doğru yönde dönüyor olması faz sırasının 120 derece olduğu anlamına gelmez.
 
sayın tknsyn arkadaş doğru bi açıklama yapmış bu ölçüm gerekli cihaz olmadan olmaz motor ters döndüğünde herhangi iki fazın yerini değiştiririz motor yönü düzelir ama bu faz sırası düzeldi anlamına gelmez diyelimki r t s fazları ile motoru çalıştırdık ters döndü sonra t r s yaptık ve motor yönü düzeldi bu şekilde faz sırasıda düzelmiş demek olmaz mutlak suretle faz sırası rölesi ile kontrol edilmesi gerekir veya elektronik trifaze birsayaç üzerindende kontrol edilebilir.
 
faz sırası kontrol devresini entegre yardımı ile yapılabilir mi?
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. ödev olarak verilmiş bir proje bu. Nette aradım ama pek birşey bulamadım. hangi entegre kullanmamız gerek?
 
Faz sırasını kontrol etmek için,kitapları biraz karıştırırsak aslında (yanlış hatırlamıyorsam) 3 yöntem mevcut.Yanan lamba,sönen lamba ve dönen lamba diye.Fakat bunlar için de araştırıp,uygulamak gerek ki çoğu sistem zahmet olmaktan öteye geçmeyecektir.Bunlardan da en belirtici olanı sönen lambaydı diye hatırlıyorum.

Eğer y.g. kısmında kontrol edilecekse,piyasada bulunan faz sırası belirten ıstankalarla(sönen lamba prensibiyledirler,faz faz arası dokundurulup lamba sönük yanıyorsa sıra doğru,parlak yanıyorsa yanlıştır.).Eğer y.g. kısmından ölçüm yapıyorsanız sayacınızda L1L2L3 yanıp sönüyorsa faz sıranız yanlış demektir.

A.G. kısmı için kombi sayaçlarda biraz önce verdiğim örnekteki gibi L1L2L3 yanıp sönmesi faz sırasının ters olduğunu belirtir.Ayrıca a.g. ölçü cihazlarında (bazı mekanik veya şimdi yeni yeni gördüğüm pensampermetrelerde bile var.) faz sırası ölçümü yapmak mümkün.Mekanik olanlarda ok yönünde ibre dönüyorsa faz sırası doğru demek.Saygılar.
 
sn tarıkbaykal
4017 entekresi ile 50hz yi 1hz ye düşürün led lambaya bağlayın. bu devreden 3 adet yapın bu 3ayrı devreyi 3 ayrı faza uygulayın led lambaları biraraya getirin ledler yanıp sönerken sağa veya sola dönecektir. iki fazın yeri değiştirilirse ters dönecektir.kolay gelsin.
 
sn tarıkbaykal
4017 entekresi ile 50hz yi 1hz ye düşürün led lambaya bağlayın. bu devreden 3 adet yapın bu 3ayrı devreyi 3 ayrı faza uygulayın led lambaları biraraya getirin ledler yanıp sönerken sağa veya sola dönecektir. iki fazın yeri değiştirilirse ters dönecektir.kolay gelsin.
sayın 1974 burdur dediniz devreyi çizip yükleye bilirmisiniz 4017 ye gerilimi nasıl gönderecegiz 555 ile mi trafoylamı devrenin şemasını yüklerseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,611
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst