Fan & Pompa Yükü & Enerji Tasarrufu

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
42
Konum
izmir
SIEMENS


FAN & POMPA YüKü & ENERJi TASARRUFU


Otomasyon ve Hız Kontrol Sistemleri

Standart Hız Kontrol Cihazları Bölümü

Elk. Müh. özgür Biliz

Günümüzde en temel problemlerden biri haline gelen enerji sıkıntısı ile iki konu büyük önem kazanmıştır; 1. enerji üretimi ve maliyeti, 2. mevcut kaynakların daha verimli kullanımı & enerji tasarrufu. Nasıl yeni bir enerji üretim tesisi kurmak için belli bir ilk yatırım maliyeti söz konusu ise enerji tasarrufu yapmak üzere bir tesisi revize etmek de belli bir yatırım işidir. Ancak burada göz önüne alınması gereken tek parametre mevcut sistemin revizyonu için gerekli ilk yatırım maliyeti olmamalıdır. Sistemin modernizasyonu sonrası enerji kullanım maliyeti düşüyorsa, bunun ne kadar süre içerisinde yatırım maliyetini amorti edeceği hesabı akıllıca yapılmalıdır. Gerçekten de ilk yatırım maliyeti kayda değer gibi görünen birçok modernizasyon işlemi, kısa süre içerisinde işletme maliyetlerindeki düşüşten dolayı aslında bedavadır, ve hatta üzerine kar dahi bırakacaktır!
Fan & Pompa yükü değişken moment yüküdür...
Bu konsept dahilinde en çarpıcı örneklerden birisi de Fan & Pompa uygulamalarında AC Motor Hız Kontrol Cihazları kullanımıdır. Konvansiyonel sistemler arasında, örneğin bir fan uygulamasında, çoğu zaman bir sistem parametresinin kontrolü istenir, basınç yada debi gibi. Klasik yöntemlerde yapılacak iş; bir motoru şebekeden beslemek ve fanı nominal hızında tahrik etmektir. Basıncın yada debinin ayarlanması için hava akış yoluna konacak bir panjur, bir damper, bir by-pass dönüşü vb. akışa karşı direnç gösteren (yada bir kısım akışkanı hiç iş yapmadan kaynağına döndüren) bir elemanın açıklık-kapalılık oranını değiştirerek kontrol yapılmaya çalışılır. Bu sistemde hemen göze çarpan nokta sisteme direnç ekleyerek (yada fazlası basılmış suyu / üflenmiş havayı geri döndürerek) kontrol yapılmaya çalışılıyor olmasıdır.
Konuya daha detaylı girebilmek için akışkan içinde hareket eden cisimlerin tipik hız / moment karakteristiğini incelemek gereklidir. Fan & Pompa yükleri tipik değişken moment yükleridir ve hızın karesiyle orantılı yükün moment talebi vardır.
M oc W2
Güç ise hız ile momentin çarpımıdır;
 

Ekli dosyalar

  • enerji_tasarrufu.zip
    233.4 KB · Görüntüleme: 1
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Benim elektrik süpürgesinde düşük devire Eco yazıyor. Neden Eco yazdığını daha yeni anladım. Paylaşım için çok teşekkürler. Gerçekten muazzam enerji tasarrufu yapılabilirmiş. Herkesin bilmesinde fayda var.
 
micromaster 430ları fan döndürmede kullanıyorum. bunların v/f kontrol modu fan&pompa. ayrıca bu işi yapması için bir yerden parametre ayarlamam gerekiyor mu? nasıl yapacağım?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,960
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst