Fan Coil Sistemi Hava Yapmaktadır.

Katılım
9 Ara 2011
Mesajlar
10
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar

Mevcut olarak kullandığımız ısıtma sistemimiz sürekli olarak hava yapmaktadır. Sistem iki borulu fan coil sistemi. Bina 8 katlı tavan tipi fancoiller mevcut yanlızca en üst katta yer tipi fanacoiller mevcut. Bu sistem ısıtma konumundayken sürekli olarak en üst kat hava yapmakta ve ciddi sorun teşkil etmektedir.Sistemdeki su basıncı kontrol altında tutuluor ve eksilme gözlenmiyor. Bu sistem üzerinde nasıl bir çalışma yaparak bu sorunu çözebiliriz.


Teşekkürler İyi çalışmalar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
devir daim pompasından yapabilirmi acaba en üst kat uzak olduğu için dönüş için gücü yetmiyebilir.dönüş vanalarını yarıya kadar kısıp denemek lazım tabiki bütün katların vanalarını
 
pompalar şöyle; kazan dairesinden basan pompa var bunun haricinde dağıtım kollektöründede ayrı pompalar var. çok küçük pompalarda dağiller aslında. vanaları kısma tüm katları derken kat branşmalarındaki vanalarınımı yoksa dönüş kollektörü girişindeki vanalarda olabilirmi
 
tesisatın en sonunda otomatik purjör yada hava tüpü varmı?
 
Dostum basınç kontrol altında tutuldugunu eksilme olmadıgını söylemişsin ama asıl nokta tesisat basıncı ve kat yüksekliğinden bahsetmemişsin. Bizim için öncelikle kat yüksekliği ve sistem su basıncını vermen gerekiyor.

Basit bir hesapla kat yüksekliğini 3 metre 8 kat 24 metre yapar. basınç kayıplarını filan hesaplasak en az 3.5 bar su basıncı olmalı durağan halde.Sisteminizde durağan halde bu basıncın altında su varsa hava yapar. Daha dogrusu o hacimde su bulunduramazsınız dolduramazsınız. Boş kalan kısımlarda hava olacaktır.

durağan ve çalışır durumda sistem basıncınız ve kat yüksekliğiniz nedir.?

Eğer bu basıncın üzerinde iseniz sisteminizin bir noktasında kaçak olması muhtemel. Sistemde otomatik besleme varmı ? ( eger varsa kaçak olduğu halde beslemeye devam ettiği için kaçağın farkında olmayabilirsiniz) Emniyet ventilleri doğru basınçlardamı çalışıyor ( ventiller emniyet değerine ulaşmadan açıyor ve suyu boşaltıyor olabilir..) Kötü ihtimalle kazan içinde küçük sızıntı yada delik varsa su burdanda kaçıyor olabilir..

Kaçak yoksa hava yapma durumu olamaz.. Çünkü sistemi basınçlandırıp havayı aldıktan sonra aynı su devirdaim etmektedir. Hava yapma ihtimali olamaz.Yada bazı noktalardaki havayı alamıyorsunuz ondan dolayı o hava yavaş yavaş üst noktalara yürüyor ..

Membranlı tankınız varmı arka hava basıncını kontrol ediyormusunuz..? eger arka hava basıncı doğru ayarlı değilse sistem basıncı aşırı yükselip ventilden suyu boşaltır sistem soğuduğundada hava yapar..

Birçok ihtimali saydım sisteminizin durumunu kontrol ederek teker teker elemek lazım.

Kolay gelsin iyi çalışmalar...
 
Üst noktalarda birkaç purjör var bunlar fan coillerin üzerinde.
pompalar devredeyken kazan dairesinden okunan basınç 6 bar. Otomatik dolum purjörümüz yok.Gözle gördüğümüz herhangi bir kaçak yok. Bazen fan coil üzerinde bulunan purjörlerden su atıyor ama purjörler 10 bar lık filan. Bu gerekçeyle daha önceden bir çok hava pürjörü sökülmüş. otomatik dolum olmadığı için bana mantıklı geliyor.
Şöyle bir sistem düşündük; çatıya kondez tankı koyarak suyu en üst noktadada toplayıp buradan aşağıya doğru göndermek ve bu tank üstünden mevcut olan havayı atmak. Bununla ilgili danışılan bir kişi sistem kapalı sistem bu bahsedilen sistemin yapılmasının olanaksız olduğunu belirtmekte.
 
Açık tip değilde kapalı bir tank konulup üst noktadaki hatlar bu tanka toplanabilir. biraz zahmetli bir iş olur ama çözüm olabilir.

Bu tankın üzerinede iyi bir hava pürjörü konulabilir. Ama yukarı cıkan her hat kolonun üzerinden bu tanka bağlantı olmalı.

Mantıklı.
 
Şöyle bir tank; bildiğimiz su deposu şu beyaz olanlardan iyice izole edildikten ve uygun şartlara ayarlandıktan sonra üst kata gelen ana hat depoya çıkıp, buradan çıkan su en üst katı dolaştıktan sonra kazana geri dönücek.
Diğer tesisatçı arkadaşlarla düşündüğümüz sistem buydu. Uygunluğu konusunda çelişki çıkınca iptal oldu.
Şayet uygunsa bu durum ben yapılması için tekrar gündeme getiricem.
 
Ömer bey;

Mantığınız doğrudur. Fan coil sisteminin en üst noktasından hatları daha yüksek bir noktaya taşımanız malum havayıda en üst noktaya taşıyacaktır. Dikkat edilmesi gereken nokta tesisatın havanın hareketine engel teşkil edecek şekilde meyil verilmemesi. Üst noktada toplanan havayı tahliye etmeden tekrar kazana dönüş yapmamalısınız.Daha doğrusu sizin sistemde zon pompaları var.Koymayı düşündüğünüz tanktan kazana dönen hattı tAnkın üst noktasından değilde alt noktasından almanız doğru olacaktır. Tankın üzerine kaliteli bir hava pürjörü ve tavsiyem basıncı görmek icinde bir manometre (0-6 barlık) takmanız doğru olacaktır. bu manometrede göreceğiniz basınç hiçbir zaman 1 barın altına düşmemeli. Tesisat basıncını görmelisiniz.(Manometre basıncı = tesisat basıncı bar - (Kat kot yüksekliği metre / 10) ) Parantezdede belirttiğim basıncı orada görmelisiniz.

Ben yinede sıkıntınızın bir noktada kaçak olduğu düşüncesi ama açıklamalarınız bu durumu göstermiyor. Sistemi görmediğim için daha farklı bir yorum yapamıyorum.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.Bu konuyu tekrar gündeme getireceğim ve sistemi tekrar kontrol edip ulaşabildiğim tüm noktalarıda tekrar kontrol edip kaçak durumundan emin olmaya çalışacağım.


İyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,860
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst