Fan coil üç yollu vanaların bağlantı yeri neresi olmalı?

plasebo16

Üye
Katılım
21 Kas 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Herkese Selam arkadaşlar..
Yeni yapılan 5000 m2 bir yerde 94 adet fan coil cihazı kullanılacak.
Benim sorum şu olacak. Fan coillerin önüne bağlanacak olan 3 yollu vanalar cihaza giren su hattına mı yoksa cühazdan çıkan su hattına mı bağlanmalı? Hangisi daha tasarruflu ve mantıklı olur?
Bu konuda çeşitli yerlerde farklı uygulamalar var. Bana gidişe bağlanırsa ve dönüşe bağlanırsa nasıl çalışacağını ve aradaki farkı anlatacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum ... Saygılar..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
eletronik vanadan bahsediyorsunuz herhalde dönüşe fan coil in dönüşüne bağlanır normal de
 
evet üç yollu fan coil vanasından bahsediyorum. Gidişe ya da dönüşe bağlamaktaki fark nedir? Bunu öğrenmek istiyorum.
İlginiz için teşekkürler
 
aslında gidiş dönüş demeyelim normal şartlarda dönüşe bağlanması gerekiyor benim bildiğim fan coil belirlenen sıcaklığa geldiği zaman giriş suyunu baypas ederek fan coilden geçirmeyip orada harcayacağı sıcaklığı diğer hatlarda harcayan veya ortamın sıcaklığını sabit tutan sistemin verimli çalışmasını sağlayan bir düzenek
 
3 yollu vanalar iki şekilde kullanılır

1 şekilde kazanda cıkış suyu ile dönüş suyu arasına takılır sistem ilk soğuk su ile çalıştığı için çıkan suyun bir kısmı dönüş suyuna karışır böylece kazana soguk değil ıkıl su girmiş olur tabiki konu daha uzun ama kısaca mantık bu

2 şekilde ise fancoil fcu vrv cihazlarına dönüş hattına vana bağlanır ancak bu elektirkli vana dır 3 yollu vana değil yüksek kapasiteli sistemlerde ise gene aynı şekilde hem gidiş hem dönüş borularına bağlanır bunun sebebide su ihtiyacı yoksa vana gelen suyu dönüşe verir böylece sirkilasyon devam eder. bunun açma kapama için 3x kablo kontrol eder

daha acıklayıcı bilgiye ihtiyaç duyarsan mesaj atarsan açıklayıcı bilgiyi vereyim
 
Selamlar,

3 yollu vanalar birleştirici (karıştırıcı) veya ayrıştırıcı olarak kullanılabilir. Birleştirici (karıştırıcı) 2 giriş 1 çıkış anlamına gelir ve cihaz (fan-coil, klima santralı, v.s.) dönüşüne (çıkışına) bağlanır. Ayrıştırıcı ise 1 giriş 2 çıkış anlamına gelir ve cihaz girişine bağlanır. Küçük boyutlu 3-yollularda (sanırım 1" e kadar) her 2 türlü kullanabilirsiniz. Her 2 durumdada vana kapandığında suyun by-pass ederek fan-coil'e gitmesi engellenmiş olur. Ama büyük vanalarda 2" ve üstü bu ayrım yapılmaktadır ve 3-yollunun üzerinde oklarla işaretlenmiştir. Bu durum vananın fiziksel yapısından kaynaklanır ve ayrıştırıcı bir vanayı birleştirici olarak kullanırsanız randıman alamazsınız. Otomasyonda çok sorunlar yaşarsınız.
 
fan coillerde ısıtma sistemlerinde sıcaklık farkı 10 dereceye göre çalışır. içerlerinde zaten bir bypass hattı vardır. kullanılmasına gerek yoktur. ama eğer sistemde ayriyeten bir radyatör sistemi varsa farklı sıcaklıklara göre çalışacağından 3 yollu karıştırıcı vana gidiş ile dönüş arasına bağlanır.
 
Sorunun cevabı net olarak bataryada ki suyun uğradığı basınç kaybı ve su akış miktarı ile ilgilidir. Tüm karışım vanaları bataryada oluşacak olan su basınç kayıpları hesaplanarak seçilirler ve bataryanın çıkışındaki su ile geliş suyu arasında by pasa hattı kurularak stand by pozisyonunda karışımın val üzerinde ki etkisinin azaltılması sağlanır. Diğer türlü vana üzerinde ki hesap edilmiş kaçak geçiş oranı artar ve gerekli olan performansı vanadan alamayabilirsin. Eğer vana da seçilmiş olan KV değerin sınırda değilse o zaman bu bağlantı için sorun oluşturmaz. Teorik olarak dönüş tarafında ve su karışım miktarının batarya kaybı ile hesaplanmış hali tipik bağlantı durumudur. Yön değiştirme vanaları için suyun yönü önemli olduğundan bu konuda bahsi geçenler ile alakası yoktur.
Kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst