fabrikalarda elektriğin izlediği yol

kayariel

Üye
Katılım
22 Nis 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar, benim sorum fabrikaya gelen elektrik nasıl bir yol izliyor?

yani ilk önce OG'ye gelip oradan trafoya mı geciyor? yoksa önce trafoya mı geliyor?
sonrasında AG den 220 ve 380 volt diye mi ayrılıyor?
burada OG'nin rolü nedir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
OG tabiri yanlış bir tabirdir.Yüksek gerilim( çoğu kez 34,5kv)ölçü hücresi(630KVA üstü için)ayırıcı-kesici üzerinden trafonun yüksek gerilim buşinglerine gelir(3faz)Trafo çıkışı 3 faz ucu ve 1 adet yıldız ucu(nötr noktası) olarak ana dağıtım panosuna gelir.Fazlar arası 380v faz nötr arası 220v tur.YG iletim hatlarındaki kaybı en aza indirgemek için kullanılır.Yg ile taşımaya gerek olmasaydı muhtemelen trafolara da gerek olmazdı.(en azından fabrika girişlerinde)
 
Elektriğin 3 bileşeni vardır. Gerilim, Empedans(Direnç, indüktans, kapasitans) ve Akım. Bir devreden akım akabilmesi için gerilimin bir empedansa(yüke) uygulanması gerekir. Mesela 220 V bir gerilimi 10 ohm'luk bir dirence(yüke) bağlarsak 22 A akar. Bu 10 ohm'luk dirence parelel bağlı dirençlerin sayısını artırırsak akım büyümeye başlar.

Diyelim ki 3 fazlı sisteme(fazlar arası 380 V, faz-nötr 220 V olan ) öyle yükler bağladık ki herbir fazdan 2000 A akım akıyor. Bu durumda 2000 A akımı taşımak için çok kalın kesitli kablolara ihtiyacımız olacak. Hatta kilometrelerce uzaktaki bir hidroelektrik santralinden 380 V fazlar arası gerilimde 2.000 A(1300 kVA) çeken bir yükü beslemek mümkün olmayacak. Peki bu durumda çok uzak hidroelektrik santralinden böyle bir yük nasıl beslenecektir. ?

Burada devreye gerilimin yükseltilmesini ve düşürülmesini sağlayan transformatörler devreye giriyor. Kayıpları düşünmediğimizde transformatör sekonderdeki gücü ile primerdeki gücü aynı olan bir elektrik makinesidir. Peki transformatörün burda asıl yaptığı iş nedir?

Sekonderde Güç neydi Ss=2000*1,732*380=1300 kVA(yaklaşık), trafonunda primeri 10.500 V olsun. sekondere bağlanan yükler nedeniyle primerde de aynı gücün oluşması gerekecek. Bu durumda primerden bakalım ne kadar akım geçecek . 1300=I*1,732*10500 den primerdeki akım 71 A olacak. Görüldüğü üzere sekonderde 2000 A akım akarken primerde 71 A akacak. 71 A akımı artık OG seviyesinde. Bir yükseltici trafo daha kullanırsak bu akım iyice azalacak. Yani gerilim seviyesini artırdıkça akımı taşıyacak iletkenin kesiti küçülecek. Böylelikle çok uzak mesafelerden güç temin etmek mümkün olacak. Ancak bu seferde gerilim yükseldiğinden dolayı yalıtımla ilgili tedbir alınması gerekecek. Yüksek gerilim hatlarına baktığında gördüğün izalatörlerin ne kadar büyük olduğunu, alçak gerilime baktığında izalatölerin ne kadar küçük olduğunu göreceksin.

Alçak gerilimde akımın etkilerine göre kesit büyür.
yüksek gerilimde gerilimin etkisine göre yalıtım malzemeleri büyür.
Akımın küçülmesi/büyümesini, gerilimin büyümesini/küçülmesini sağlayan transformatörler alternatif akımın en önemli elemanıdır ve transformatörler Alternatif akımda çalışır. Elektriğin doğru akımla taşınmamasının nedeni bu şekilde yükseltme/indirme yapacak bir elemanın olmamasıdır.

Fabrikaya gelen elektriğin izlediği yol şudur. Santralde üretilen gerilim, yükseltici bir trafoyla artırılır(YG'ye gönüştürülür). Artırılmış olan gerilim havai hatlarla şehre gelir. Şehirde İndirici trafo merkezinde YG/OG'ye gönüşür. İndirici trafo merkezinden OG olarak fabrikaya OG/AG trafoya gelir. artık güvenle elektriği kullanabilirsin.

saygılar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst