Fabrika ve alçak gerilim güç abonelerine elektrik bağlanması ve bakanlık kararı!

Katılım
31 Ocak 2008
Mesajlar
227
Puanları
1
Yeni elektrik tesislerine ilk defa enerji verilirken, piyasada bulunmayan akım ve gerilim ölçü transformatörlerinin idare tarafından zorunlu tutulması mühendislik ve akıl dışı bir uygulamadır...


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçü ve Ayarlar Genel Müdürlüğü‘nce 2 Ağustos 2006 tarihinde bir çalışma başlatılmıştır. Çalışma, Ölçü akım ve gerilim transformatörlerinin imalatından sonra, sayaç ölçü devrelerine bağlanmadan önce, uygunluğunun denetlenmesi için bakanlık veya yetkilendireceği bir müessese tarafından tekrar kontrol edilmesi, ürünün aranan şartları sağladığının tespiti halinde düzenlenecek olan rapor ile işletmelere takılmasına izin verilmesine yöneliktir.

Burada amaç elektrik tüketiminin sağlıklı yapılması, sonradan tespit edilen hatalı çevirme oranlarının ortaya çıkması ile yaşanan olumsuzlukların baştan engellenmesidir.. Bu amacın yerine getirilmesi, doğru ve hatasız faturalamanın yapılması Odamızın da savunduğu kavramlardır.

Bu hedeflere yönelik olarak yürütülen çalışmalara; üreticiler, ithalatçılar, TEDAŞ, TEİAŞ vb kamu kurumlarının katıldığı bilinmektedir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca kamu kurumu niteliğinde Anayasal bir kurum olarak EMO‘nun görüşünün alınmamış olması üzücü olmakla birlikte bu yeni bir uygulama da değildir.

Bakanlık nezdinde yapılan yönetmelik çalışmaları tamamlanmış ve 12 Temmuz 2007 gün ve 26584 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanmıştır. Yayınlanan yönetmelik 1 Ocak 2008‘de yürürlüğe girmiştir.

Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan bir yöntem olarak Yönetmeliklerin kime ve nelere göre değişeceği belli olmayan tebliğlerle tamamlanacağı öngörüsü bu konuda da kendisini göstermiştir.

Yayınlanan yönetmeliğin eki olarak, bu ölçümlerin nasıl ve kim tarafından, ne tür bir ölçüm laboratuarlarında yapılacağı, kullanılacak muayene damga ve etiketlerinin özellikleri ile laboratuar yeterlilikleri vb konuları tanımlayan bir tebliğ taslağı hazırlanmış, ilk çalışmalara katılan katılımcılarca mutabakat sağlanmıştır.

Her şeye karşın böyle bir çalışmanın yapılmış olması sevindiricidir. Ancak hazırlanan tebliğ henüz bakanlık tarafından onaylanarak yürürlüğe sokulamadığı gibi ne zaman yayınlanacağı hakkında bilgi alınamamaktadır.

Hal böyleyken Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TEDAŞ Genel Müdürlüğü‘ne gönderdiği bir yazı ile uygulamaya geçildiğini, istenen şartları sağlamayan ölçü akım ve gerilim transformatörlerinin elektrik ölçü devrelerine bağlanmamasını istemiştir. İlk çalışmaların içinde yer alan ekibin dağıtılması sonucu, işi devralan yeni ekibin kuyuya attığı taşı artık kimse çıkaramamaktadır. TEDAŞ‘a bağlı tüm dağıtım şirketleri aldıkları yazılı emir gereği mühürlü ve damgalı akım ve gerilim transformatörü istemekte, yurttaşlar da böyle bir uygulamadan ‘yerli üreticilerin‘ haberi dahi olmadığını anlatmaya çalışmaktadır

Gelinen durumda;
• Tebliğin yayınlanmaması sonucunda üreticiler bakanlıkça ne istendiğini bilmedikleri bir üretim ve ölçü-kontrol sorunu ile karşı karşıya kalmış olmaktan ötürü, süreçten bilgisi olmayan müşterilerine karşı zor durumda bırakılmışlardır,
• Fabrika, atölye, bina ve benzeri elektrik tesisi tamamlanmış yurttaşlar elektrik alamamaktan ötürü zor durumda kalmışlardır,
• Yüklenici konumunda olan Mühendisler konuya vakıf değilken, elektrik tesisini yapmayı taahhüt ettiği işverenine bu durumu anlatamamaktan ötürü zor durumda kalmışlardır,
• TEDAŞ‘a bağlı elektrik dağıtım şirketlerinde yaşanan sürtüşmelerden ötürü tüm taraflar zor durumda kalmışlardır.

Sonuç olarak;
• Ülkemizde henüz metrolojik mühür vurma izni olan kuruluş ve firma yoktur.
• Ülkemizde ölçü devrelerine bağlanacak olan Akım ve Gerilim transformatörlerinin imalatı ve laboratuar kontrollerinin uygulamasına yönelik yasal tanımları yoktur.
• "Henüz yayınlanmamış bir tebliğe uygun olarak üretilecek olan" akım ve gerilim transformatörlerinin bağlanmasının zorunlu olduğuna dair genelge yayınlamanın akla ve mantığa uygun yanı yoktur.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak; meslek alanımızda alınacak kararların ve uygulamaların aklın, bilimin ve mühendisliğin hâkim olmasının yanında, kamu yararı ve çıkarları için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha hatırlatırken;

Yürütülen yanlış uygulamanın derhal sonlandırılmasını talep ediyoruz.

Kamuoyunun ve ilgililerin bilgisine sunarız.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI
41. DÖNEM YÖNETİM KURULU
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Yönetmelik,12 temmuz değil 16 temmuzdaki Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.Arkadaşlarım da benim
gibi yorulmasın.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst