Evlerde hangi değerde SİGORTALAR kullanılır ?

C tipi sigorta evlerde pek kullanılmaz ama bazı klimalara B tipi sigorta ile çalışmıyor bu nedenle C tipi klimalara kullanılabiliyor sigorta kutusunda gördüğün C tipi sigortaları tesisatı yapan veya tesisatta yenileme yapan elektrikçiler ellerinde C tipi sigorta varsa kullanıyorlar genellikle C20 sigorta evlerde kullanılan kablo kesitleri için uygun değildir 2,5 nya kablo maksımum 18 ampere kadar dayanır 20 amper ve C serisi demek gecikmeli atan demektir.C tipi sigortalar kendi amper değerinden 1,5 katına kadar 1 saat dayanmak zorundadır standartlarda yani 2,5 nya kabloya bağlayacağınız c20 sigorta 50 Amper e kadar atmayacaktır 1 saat e kadar buda yangın çıkmasına sebep olabilir!

Hocam asagidaki cevaplarinizi da okudum fakat 1 saat acma yapmamasi mumkun degil bozuk degilse bence, 1 saat acma yapmayacaksa hic acma yapmasin o zaman, demek ki tesisat kaldiriyor. Cok sacma olur yani. Acma suresi 1-2 dk olmali bence.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Hocam asagidaki cevaplarinizi da okudum fakat 1 saat acma yapmamasi mumkun degil bozuk degilse bence, 1 saat acma yapmayacaksa hic acma yapmasin o zaman, demek ki tesisat kaldiriyor. Cok sacma olur yani. Acma suresi 1-2 dk olmali bence.
Viko nun sigortalarla yetkili bir elemanı bana bunu söyledi.Türkiye standartlarında C tipi sigortalar üstündeki akım değerinden 1,6 katına kadar 1 saat dayanması gerekiyormuş!
 
.. 1 saat olmaz..1 dakika dır o süre..sigorta 1 saat kadar dayanabilir ama kendi değerinin 1.1 katı olabilir örneğin..
 
1 dakikada 1.6 kablonun ısınıp yanmasına yetecek bir süre zaten kılı kılına kablo kullanıyorlar evlerde onun için zorunlu olmadıkça c tipi evlerde kullanmanızı önermiyorum. Tabi kalkışta fazla akım çeken cihazınız yoksa. C tipi ana sigorta da kablonun dış kılıfının eridiğini gördüm.
 
.. 1 saat olmaz..1 dakika dır o süre..sigorta 1 saat kadar dayanabilir ama kendi değerinin 1.1 katı olabilir örneğin..
Ben e-mail attım Viko ya 63 A trifaze sigorta biri 74 A biri 86A diğeri 114 A çekiyordu hem sayaç dan hemde kompanzasyon dan ölçüm yaptık her ikisinde de aynı akımı gösteriyordu köhler elektrik sayacı ile gruparge reaktif güç kontrol rölesi 15 dakika sonra sigorta attınca sigorta bozuk mu diye Viko ya e-mail attım haftasonudu pazartesi Viko dan biri beni aradı e-maille alakalı:Türkiye de TSE standartlarında C tipi sigortanın kendi akım değerinden 1,6 katına kadar 1 saat dayanması gerektiğini sigortanın 15 dakika sonra atmasının normal olduğunu söyledi!Kompanzasyon için ben 60/5 akım trafosu kullanmıştım bir düğün salonun da yangın çıkaracak diye bayağı korktum ertesi gün de düğün vardı ve düğün sırasında tekrar panonun yanına gidip ölçümleri mi yaptım çekilen amper 40-44 A arasındaydı!
 
Berkan hocam b tipi sigortlarda atma töleransı kaç biliyor musunuz. 32 amper b tipinde daimi 28-30 aralığındaki akımda atarmı. 30 u kesinlikle geçmez. 40 amper ile değiştirmek istemiyorum.35 te yok maalesef.
 
6 saattir 29a sabit çalışıyor bakalım sayaç öncesi ve sonrası 2 adet 32a yeni tip siemens sigorta var henüz atma olmadı ısınma var sadece yan taraflarında 42 derece oldular. Ana panodaki 32a sigortadan tiz ses geliyordu titreşim sesi gibi zzz. yanındaki sigortadan biraz kenara alınca ses gitti. Sigortanın takılan yeri eski sağlam değil tam kavrayamıyor sigortayı sanırım akımda yükselince titreme sesi oluyor yenisi ile değişeceğim yakın zamanda. Bakalım 40 ampere geçmek istemiyorum sonuç ne olacak.
 
merhaba @Bulent1977 tam sistemi linyelere doğru siğorta takılmışmı ? vs gibi . kablo kesitleri bilmek gerekir .
kısıtlı bilği ile . tesisat monofaze mi ?

1.5 mm kablo 6 - 10 amper destekleme , 2.5 mm kablo 16 - 20 amper destekleme .

32 amper B tipi yeni tip ( 6 ka ) siğorta olmalı , üzerinde kaç mm kesit kablo bağlı ( önemli ) 2.5 mm kesit kablo ise tabiki ısınacak .
siğorta ilk amaç sistemi ( kablo koruma ) yangın vs gibi ,

amper ölçümünüz kalibre edilmiş ölçü aleti ile mi yapıyorsunuz ? doğruluk derecesi ?
iki aynı değerde giriş ve çıkış siğorta mantık değil . giriş bir üstü olmalı iki siğorta aynı anda atar ( sayaç öncesi ve sonrası mesafe kısa ise )
kablo kesiti ve siğortalar uyumlu olması sorunu çözer !!!

kolay gelsin .
 
Son düzenleme:
Peki aspiratör,Mikrodalga fırın , buzdolabı, kombi , normal fırın ve derin dondurucu tek bir sigorta hattına bağlanmış ve bu sigortada b10 :) bu konuda fikriniz nedir? arasıra sigorta atıyor b16 yada b20 ile değişim yapacağım. Hadi bina eski olsa normal diyeceğim fakat sıfır bina daha. allahtan 3x2.5 kablo ve kaçak akım rölesi kullanmayı akıl etmişler :)
 
Peki aspiratör,mikrodalga fırın , buzdolabı, kombi , normal fırın ve derin dondurucu tek bir sigorta hattına bağlanmış ve bu sigortada b10 :) bu konuda fikriniz nedir? arasıra sigorta atıyor b16 yada b20 ile değişim yapacağım. Hadi bina eski olsa normal diyeceğim fakat sıfır bina daha. allahtan 3x2.5 kablo ve kaçak akım rölesi kullanmayı akıl etmişler :)

merhaba sn . @mtn1543
tek linye bu ürünleri tek hat kaldırmaz sistemi , siğorta atar
çok yüksek siğorta takarsanız kablo yanar .

tek cihaz buzdolabı belki kurtarır gerisi ne olcak derseniz ,

kırma işlemi ,, kablo borusu durumu , buat ? vs ,veya dışarıdan hat çekimi .

sorunlu yerdeki kablo kesit ( diyorsunuz 2.5 mm ) i 16 amper b tipi siğorta ile yüksek amper çeken en çok kullanılan ürün beslenir .
eş zamanlı kullanım yapılmayacak ( yüksek amperliler özellikle )
ek siğortalar ve linyeler durumu

kolay gelsin . sağlıcakla kalın .
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst