Eve yakın mesafedeki yüksek gerilim hattı hakkında

1979 yılında Nancy Wertheimer ve Ed Leeper adındaki bilim insanları bir çalışma yapmışlar ve demişler ki yüksek gerilim hatları ile lösemi arasında bir ilişki var. Denver bölgesinde yapmışlar bu çalışmayı. Daha sonra 1995 yılında yapılan çalışmada denmiş ki yüksek gerilim hatlarının oluşturduğu türde elektromanyetik alanların(non-ionasing) kanser oluşumunda etki eden bilinen bir mekanizması yoktur.

Daha sonra 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü bir çalışma yapmış, statik elektrik ve manyetik alanların, düşük frekanslı elektromanyetik alanlar insanlar için kanserojen olarak sınıflandırılamaz demişler. IARC(Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı) Sınıflandırmasında yüksek gerilim hatlarını Grup 3 türünden sınıflandırmışlar. Grup 3'ün açıklaması "günümüz için insanlarda kansere sebep olmadığına dair güçlü kanıtlat var".

Sonra 2005 yılında bir çalışma daha yapılmış, çalışmada yüksek gerilim hatlarına 200m'den daha yakında olanların lösemi olma ihtimali, 600m'den daha uzakta oturanlara göre önemli derecede fazla olduğu iddia edilmiş. Buna karşın bu araştırmada elde edilen sonucun kanser ile yüksek gerilim arasındaki ilişkiyi desteklemediğini söyleyen bilim insanları da ortaya çıkmış. Aynı şekilde kontrol grubu farklı olarak analiz edildiğinde ortaya çıkan sonucunda farklı olduğunu söyleyen bilim insanları varmış.

2013 yılında ise 50.000 kanser vakası ile araştırma yapılmış, sonuçların yüksek gerilim hatları ile yetişkin kanserleri arasında epidemiyolojik bir ilişkiyi desteklemediğini söylenmiş.

Kaynak
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst