Evdeki tum cihazlar elektrik carpiyor

Alçak Mühendis

Usta Üye
Katılım
14 Şub 2014
Mesajlar
1,103
Puanları
181
Bundan yıllar evvel olan bir olaydan bahsetmek istiyorum. Gecmos bir hadise oldugu icin maktasdim cozum aramak değil, fikri olan uyelerimizin beyin jimnastiği yaparak yaziyi okuyan uyelerimize ogrenme yolunda katkı sağlamaktir.
Kayinbiraderim üniversite okurken tek katli müstakil bahceli bir ev kiralanmisti. O yillarda bende son siniftaydim ve ziyaretine gitmistim. Prize takilan tum cihazlar elektrik carpiyordu. Bazen olup bazen olmuyordu ve cok buyuk bir carpma degildi ama neticede adami tedirgin eden bir durum. Evde toprak hatti yoktu.
O vakitlerde topraklama ve ic tesisat bilgim sifir diyebilirim. Az cok bu islerde bilgi sahibi bir iki arkadasa telefon edip bilgi edindim.
Sonra gidip bir kazik ve yeterli miktarda ama tesarikcinin onerdigi kalinlikta sari yesil kablo aldim. Evden uc dort metre uzaga caktim. Kabloyu bagladim. Diger ucunu da sayacin çıkışında notre bagladim.
Sonuç, carpilma sayisi azaldi :) ama kesin cozume ulasamadik.
Neden olmus olabilir, cozum ne olabilirdi, benim yaptigim uygulamanin dogrulari yanlislari?
Cevaplarinizi belkiyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Siz nötrü topraklamışsınız cihazları değil.O yüzden çarpma devam etmiş.Çektiğiniz topraklama kablosunu bütün cihazlara (toprak bağlantılarına) ulaşacak şekilde döşemeniz lazımdı...
 
Notr iletkeni orada pen gorevi goruyor diyemez miyiz. Tns sistemi gibi :) kiraci olunan bir yerde bastan sona o tadilati yapmak mumkun olamadigi icin 50tl gibi bir fiyati cebimizden vererek o cozumu denemistik
 
Haklisiniz ama o gunun bilgisi ve imkanlari ile o kadarini yapabilmistim.
Peki carpmasinin sebebi nedir? Neticede hic topraklama olmasa bile bir problem olmadiginda carpma da olmamali
 
Evet bir problem olmadığında çarpmada olmaz demek ki bir problem varmış :)
Bazende ısıtıcı rezistanslarda problem olmasa bile bu durum ortaya çıkabiliyor, çamaşır makineleri gibi motorlu çalışan cihazlarda da haraketli aksamda oluşan statik elektrikten dolayı çarpma olabiliyor..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst