Evdeki Sigorta Değerleri Ne Olmalı?

geronimo77

Üye
Katılım
15 Ocak 2013
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
46
Merhabalar iyi forumlar,

Başlık yazısı elektrik bilgim çok fazla olmadığı için yanlış olabilir özür dilerim şimdiden konuya dönersek, benim evde daha önceleri elektrik süpürgesini ne zaman çalıştırdıysam en sağdaki sigorta atıyordu resimde de gördüğünüz üzere 2 adet legrant marka b16 lık sigorta ile değiştirdik ve şimdi sigorta atmıyor fakat kaldığımız sitelerden birinde büyük bir yangın çıktı ve yangın sigortalar atmadığı için elektrik kontağından çıkmış dediler sanırım buzdolabının prizinden kaynaklanmış o yüzden site toplantısında yöneticiler daha düşük sigorta takılmasını önemle bildirdiler bende şimdi korkuyorum acaba yanlış bir şey yaptık mı diye lütfen konuya hakim olan arkadaşlar mesaj yazarlarsa sevinirim bu konu önemli teşekkürler...
q328l.jpg
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Abi korkmana hiç gerek yok. oldukça iyi senin sigorta değerleri. 40 amper ve 40 amperden yüksek olursa bu durum olma ihtimali yüksek. Ama sana tek tavsiye edebileceğim şey kaçak akım koruma kontrol rölesi taktır.
 
Merhaba arkadaşım.
öncelikle göndermiş olduğunuz resimdeki sigorta panosunun hali pek güven vermiyor.sigorta panolarında farklı marka sigorta kullanılması 1.yanlış,tercih ettiğiniz telsan marka 2. yanlış.
V otomat sigorta denilince akla gelen ilk isim siemens dir.size de aynısını tavsiye ederim.sigortanın amper seçimine gelirsek,daire sayaç sigotası 32a olmalı.daire içi sigortalar ise ( güç tüketimine bağlı olarak)prizlere B16,aydınlatmaya C10 tercih edilmelidir.
birbaşka konu ise yangınların (elektrik kontağından çıkan yangın tabiri) sigortalar dan kaynaklandığı gibi yanlış bir inanışdır.yangın çıkmasının 3 bileşeni vardır.1.oksijen,2.yanıcı madde,3.ısı'dır.sigortalar yangına karşı değil,anlık elektriksel hatalardan insanları ve elektrikli aletleri korumak için tasarlanmış malzemelerdir.
elektrik kaynaklı yangınların başlıca sebepleri,ucuz,kötü,kalitesiz malzeme kullanımı ve ehil olmayan kişilerin yaptığı işlerdir.türk insanının içine düştüğü en büyük hata, ''bişey olmaz'' mantığıdır.evine 1000-1500 lira verip buzdolabı alan zihniyet,10 liralık topraklı prizi gereksiz görmektedir.halbuki evinize yeni bir eşya aldığınızda elektrik bağlantıları ve priz mutlaka kontrol edilmeli veya değiştirilmelidir.elektrikli aletlerin bozulmasının başlıca sebebi, temassızlık yapan brizler veya buat bağlantılarıdır.prizlere gereğinden fazla ek yapılmamalı,elektrikli ısıtıcı,ütü,fırın gibi cihazlar uzatma kabloları ile kullanılmamalıdır.kullanılacak ise usta bir elektrikçiye özel yaptırılmalıdır.eskimiş ve yetersiz iç tesisat kabloları gerekiyorsa yenilenmeli.unutmayın elektriğin şakası olmaz.kalın sağlıcakla.
 
@Hepar_-_
@hakan1846

Aklım biraz karıştı 2 ayrı cevap var çünkü ama yinede Açıklayıcı güzel bilgileriniz için teşekkür ederim yanlış olarak gözüken sanırım hakan1846 arkadaşın dediği gibi sigorta seçimi (tetsan) ve sigorta panosu bu dediklerinizi dikkate alıp elektrikçiye danışacağım, sevgiler..
 
Son düzenleme:
elektrik iç tesisat yönetmeliğine göre sayaç üstü 25a kolon 20 priz 16 lamba 10a dir.ayrıca k.arolesi 30ma.slm
 
merhaba öncelikle bana yanlıs gelen bir yorumu düzelmek istiyorum hakan 1846 arkadasımız prizlere b16 aydınlatmaya c10 yazmıs b sembolu sıgortanın geçikmesiz c sembolu ise gecikmeli atmasını belirtir. yani ev tesisatında c sıgortası kullanılmaz. ve de 10 tl ye topraklı priz almıyor demiş 10 tl topraklı prizden kaçtıgı ıcın degıl evde topraklamanın hıc olmadıgından baştan tesisatın degişmesi gerektigi için takmıyolar topraklı priz ile düz prizin arasına 1 tl fark var yok
o resıme baktıgımızda sıgortalar baya eskımıs ve ana sıgortasıda yok. siemes degıl legrand alarak güzel seçim yapmıssınız bir adet ana sıgorta ve o degerlerın aynısından legrand alıp degıssenız güzel olur. eger dairenizde topraklama var ise ana sıgorta yerine kaçak akım koruma rözelisi almanızı öneririm.
 
Merhabalar tekrar,
öncelikle yorumlarınızı eksik etmediğiniz için teşekkür ederim arkadaşlar dün elektrikçi ile görüştüm durumu anlattım ve hiç bir sıkıntı olmayacağını söyledi evimizde topraklama hattı var kaldığımız bina site binası olduğu için ana sigorta bina girişindeki pano içine alınmış durumda ben kısa bir kendi yöntemime göre hangi sigorta neyi çalıştırıyor diye test yaptım şöyleki:soldaki 1.ci sigorta B16 banyo elktriğini ve elektrikli şofbeni çalıştırıyor ve çamaşır makinası var, soldan 2.ci sigorta B16 televizyonu oda ışığını ve mutfak elektriğini kesiyor mutfakta bulaşık makinası ve elektrikli ocak üstü fırın var, soldan 3.cü sigorta B10 küçük oda elektriğini komple kesiyor televizyon ışıklar bilgisayar buzdolabı, soldan 4.cü sigorta B6 sadece kapı girişindeki 2 adet ışığı çalıştırıyor, soldan 5.ci sigorta ise B16 ön odaların komple ışıklar hariç elektriğini kesiyor masaüstü bilgiisayar ve televizyonu çalıştırıyor..
şimdi bu kullanılan ürünlere göre sigortalar atarmı atmaz mı merak ediyorum ve kaçak akım rölesini almayı düşünüyorum fakat oda en ufak bir kaçak akımda sigortaları attırıyormuş diye duydum birde trimbox diye bir ürün var düzensiz gelen elektrik akımlarından koruyan bir sistemmiş hangisi daha sağlıklıdır ev kullanıcıları için yorumlarınız için teşekkürler biraz fazla uzun oldu ama tam anlatmak istedim herşeyi sevgiler....
 
bana sorarsanız sigorta kutusunu büyütün öncelikle en başa 20a 30ma kaçak akım rolesini koyun.size sık sık attırır rahatsız olursun gibi söyleyenlere kulak asmayın.tesisat düzgün olursa hiç birşey olmaz.taktırdıktan sonra attırırsa zaten sorun var demektir.rolenin amacıda zaten budur.daha sonra lamba ve priz linyelerini ayırın her sigortaya sadece bir priz linyesi gelcek şekilde sigortalarınızı 16a e göre takın. lamba linyelerinede 10a sigorta takarak elektriği güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.slm
 
Merhabalar iyi forumlar,

Başlık yazısı elektrik bilgim çok fazla olmadığı için yanlış olabilir özür dilerim şimdiden konuya dönersek, benim evde daha önceleri elektrik süpürgesini ne zaman çalıştırdıysam en sağdaki sigorta atıyordu resimde de gördüğünüz üzere 2 adet legrant marka b16 lık sigorta ile değiştirdik ve şimdi sigorta atmıyor fakat kaldığımız sitelerden birinde büyük bir yangın çıktı ve yangın sigortalar atmadığı için elektrik kontağından çıkmış dediler sanırım buzdolabının prizinden kaynaklanmış o yüzden site toplantısında yöneticiler daha düşük sigorta takılmasını önemle bildirdiler bende şimdi korkuyorum acaba yanlış bir şey yaptık mı diye lütfen konuya hakim olan arkadaşlar mesaj yazarlarsa sevinirim bu konu önemli teşekkürler...
q328l.jpg

-Priz linyesi için otomat; B16 A olmalıdır.
-Aydınlatma linyesi için otomat; B10 A olmalıdır.
-Daire içi tablosuna 40 A 30 mA KAKR konulmalıdır.
-Daire içi tablosu kolon hattı için otomat; B40 A olmalıdır.
-Ana tablo üzerinde daireye gelen kolon hattı için otomat; C40 A olmalıdır.

Bu değerler yönetmelikte yazan değerlerdir. Bu değerlerden aşağı akım kaemesinde otomatlar bağlanmaz. Ancak bu değerler yüke ve kablo kesitine göre artabilir. Bu durumdada hesap yapmak gerekir..

Buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası için ayrı bir 2.5 mm2 priz linyesi tesis edilir ve B16 A otomat ile korunur. Şohbenler için 4 mm2' lik kablo çekilmelidir. ve B40 A' lik otomatla korunmalıdır.

Binalar için topraklama direnci en fazla 2 ohm olmalıdır.

Ayrıca daireler için en düşük kolon kesiti 4 mm2 bakır iletkendir. Bu kesit yüke ve gerilim düşümü değerine göre artar. (Ana tablo ile daire içindeki en uzun ve en yüklü hat için maksimum gerilim düşümü % 1,5 ' dur.)

Gerilim düşümü kontrolü için; ölçü aletiniz var ise dairenize 220 Voltun gelip gelmediğini ölçe bilirsiniz. Evinizde güç tespiti yapıp kurulu gücü hesaplaya bilirsiniz. Sonra talep gücünüzü hesaplayıp yük akımınızı bulabilir ve kolon hattı kablonuzun kesitini biliyor iseniz yük akımınız ile kolon kablonuzun akım taşıma kapasitesini karşılaştırarak kolon hattınızın bu yükü kaldırıp kaldırmadığına bakabilirsiniz..

Saygılar.
 
sayın genius neden yeni abonelerde monofazede sayaç üstü 25a dan büyük takılmasına müsade etmiyorlar?slm
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,847
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst