Evdeki Lambaların Patlayarak Yanması

formardin

Üye
Katılım
13 Nis 2011
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar bir sorum olacaktı;
Yeni taşındığım evin elektrik tesisatında bir sıkıntı var gibi. Karşılaştığım ilk sorun şu oldu :

1.Taşındıktan sonra kombinin sigortasını açtığımda kırmızı ile çerçeve içine aldığım sigorta mı yoksa KAKR mı anlamadığım 1 numaralı şartel hemen attı. kominin şarteli ON konumunda iken kırmızı çerçeveli sigortayı(1) OFF konumundan ON konumuna getirirek attırmasını engelledim. (Tabi o da atıp atıp duruyordu birkaç denemden sonra durdu )

2.Sonra birgün eve geldiğimde koridor lambasının duyundan düşüp kırıldığını farkettim, sanırım duy ile takılı olan lamba uyumlu olmadığı için gevşek durduğundan yuvasından düşüp kırılmış diye düşündm. hemen yanındaki ancak başka bir anahtara bağlı olan koridor duyuna yeni bir lamba bağladım tabi anahtara basmamla lambanın patlayıp sigortanın(1 numaralı) atmasıyla bir oldu.Allahtan o an bakmıyordum yoksa parçalar gözüme gelebilirdi. Bende duyunu değiştirip yeni duy takarak sorunu halletim .

3.Dün akşam her zaman kullandığım banyonun lambasının düğmesine basar basmaz hem lamba yandı hemde binanın altındaki sigorta da attı. Bu sefer 1 numaralı sigorta atmadı :)
Böyle sorunu olan bir tesisatın neresinde eksiklik var acaba ? Topraklaması mı kötü, ya da bir yerlerde kaçak akım mı var ne olabilir yoksa eve lamba dayanmayacak gibi :)

4.Bir de 1 numaralı sigorta KAKR Mİ YOKSA EVİN ANA SİGORTA MI :)




20140410_074926.jpg
 

Ekli dosyalar

  • 20140410_074926.jpg
    20140410_074926.jpg
    89 KB · Görüntüleme: 69
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu sigortaların markaları ne öyle?:D Lamba patlamaları kısa devreye işaret. Duya giden kablolar kontrol edilmeli. Baştaki sigorta değil kaçak akım rolesi. Kombiyi açtıgın anda KAR açıyorsa kombide veya kombiye giden hatta fazdan veya nötrden topraga kaçak söz konusudur.
Son olarak bu işi sen yapamazsın iyi bir ustaya göster.Ayrıca o sigortalarını ve KAR'ı kaliteli markalarla değiştir.
 
Gerçekten sayın öğretmenime sonuna kadar hak veriyorum. Benim dandik marka flash sigortalar ve kar lardan çok cebim yandı. Sayacıma kadar gümletti. İmkanın varsa kaliteli markalarla değiştirmen gerekir düşüncesindeyim. Özellikle de KAR ı. Ana sigorta da eklettirirsen iyi olur zannımca. Saygılar sunarım.
 
Bu tür kaçak akım röleleri hiç sağlıklı değil, olur olmaz zamanda atar, birazda paranoyak olurlar gök gürültüsünde bile atabilir. en iyisi sigortaları ve kaçak akım rölesini kaliteli markalar ile değiştirmek.

ampul patlaması sorunları hocamın dediği gibi duylar ile alakalıdır. voltaj ile ilgili bir sorununuz olsa ilk önce elektronik cihazlarınız etkilenirdi diye düşünüyorum
 
Şems markadan uzak durmanızı tavsiye ederim. Bir de kaçak akım rölesi var olsa bile topraklama hattınız var mı? Binada var derler ama siz sadece orada bir uç görürsünüz. Toprak hattını takip edip bulmalısınız. Eve giden Nötr hattı çıplak mı buna da dikkat etmelisiniz.
 
Toplu konutlarda Müteahhit işleri genelde böyle oluyor maalesef. Yine Dandik markalar mozaiği ile karşı karşıyayız :) en sondaki siemens'e lafım yok o da çakma değilse tabii :)

Sn.Formardin Şems marka K.A.K.R ve ave marka sigortaları yani hepsini değiştirt. Elektirkçiye yaptır bu işleri.
 
cevaplarınız için hepinize tek tek teşekür ediyorum.
Evet ev Site olduğu için tesisatı yapan firma kaçak göçük malzeme kullanmış galiba :D Zaten malzemelr de baya eskimiş gibi :)
Ev sahibine durumu ilettim. o da eğer çok atarsa değiştirelim dedi. ancak iş değişikliği nedeniyle evden taşınma gibi bir durumum söz konusu olduğu için şimdilik bu şekilde idare edicem.
NOT: Kombide veya kombi hattında kaçak olduğunu multimetre kullanarak nasıl anlayabiliriz. Yada başka bir yöntem de olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst