Ev panoda bara fazlar arası ark

Katılım
23 May 2011
Mesajlar
221
Puanları
1
Yaş
43
C99D3BD2-D378-4151-B797-234F223A51A4.jpeg
Merhaba,
Resimdeki gibi kurulu evdeki panoda bulunan fazlar arası ark oluşuyor. Kararmalar başlamış. Günde iki üç defa bina ana panosundan sigorta atıyor. Üç kanallı bara kullanılmış. Elektrikçi çağıracağım ama öncesinde siz uzmanların yorumunu rica ediyorum.
Bu arada en fazla kararan sigortanın olduğu fazı sistemden çıkardım. Şu an ark çok azaldı ama yine de usta getirip baktıracağım. Gelen kişinin uzmanlığını bilemeyeceğim için sizin vereceğiniz bilgiler çok önemli. Bunun nedeni baradaki faz-faz bakır izolasyon zayıflığımı, arızalı birkaç sigortamı....vs
Teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kaliteli bara kullandırın,büyük ihtimal ilk bağlantısında problem oldu yerinden oynatılmadığı sürece baralar atlama arıza yapmaz ,kurcalandı ya da dediğim ilk şık ilk montajda oldu .Sigortalar bir yöne doğru eğilmiş fotoda sebebi bu bile olabilir zorlanmış, kurcalanmış gibi duruyor (eğilir bir yöne ,diğer fazın barasına yaklaşır aradaki izoleyi zayıflatır
vb.).Sökülünce daha iyi görürsünüz izlerden sebebini . Kolay gelsin.
 
Az önce benim başıma geldi. Bulaşık makinesi birden durdu. Önce makine bozuldu diye düşündüm. Prizi ölçtüm baktım elektrik gelmiyor. Panoyu açtım ne görsem! Elektrikçi denen arkadaş sigortalar arası bağlantılarda bara falan kullanmamış tamam anladık maliyet... Yahu insan 1.5 luk kablo ile atlama yaparmı bari onu 2.5 luk kullan. Tamam onada maliyet dedin anladık. 1.5 luk kullandın bari sigortaların civatalarını doğru düzgün sık. Sorun gevşek bağlı kablo kömür olmuş ve panodaki bütün sigortaların civataları gevşek.Diyeceğim o ki sizdede gevşek bağlantı yaptılarsa kablo ark yapa yapa zamanla kömür olur...
 
Son düzenleme:
Bu tip bakır atlama barası kullanıldığı zaman sigorta klemensleri çok sıkı şekilde olmalı.
Sıkma işlemini yaparken sigortalar kuvvetlice tutulup gerekirse hem yıldız hem düz tornavida ile güzelce sıkılmalı.
1.5 Luk kablo ile sigorta atlaması yapan adamın aldığı para zehir zıkkım olsun.
 
Teşekkürler cevabınız için.
Aslında ev yeni bu yıl bitti. Nasıl böyle bir iş yapıyorlar anlamak mümkün değil. Bunu yapan adam bar izolasyonunu nasıl bilmez. Ben bile böyle bir mantık kurabiliyorum.
Benim korktuğum iki şey vardı.
Birincisi üst katta iki hafta önce su borusu patladı. Bizim banyoya çok fazla su aktı. Duvar içi kablolamada yada prizlerde nemlenme oluştuysa hapı yuttum diyordum. Ama resimdeki tüm ara sigortaları kapatsam bile sadece alttaki ana ana sigortayı açınca ark hemen başlıyor, aralıksız cızırtı.
İkinci konu ise evdeki bir cihazda oluşan arıza ve akım dengesizliği varsa çok uğraşırım diyordum ama az önce yazdığım gibi tüm ara sigortaları kapatınca bile ark devam ediyor.
Ana sigorta ile ara sigortalar arası üç kablo 2,5’luk. Ara sigorta çıkışları 1,5’luk.
Tek tek tüm vidaları da kontrol ettim.
İnşallah ardem dostumuzun dediği gibi sigortalardaki eğimden kaynaklıdır. Panoyu yapan adam gelecek. Göreceğiz bakalım neler yapacak.
 
Merhaba,
Panoyu yapan usta geldi ve 4 sigortayı değiştirdi.
Barayı da değiştirdi. 3 kanallı bara getir demiştim ama tek kanallı getirmiş. 3 parçaya bölüp ayrı ayrı taktı. Ne kadar doğru bir hareket bilmiyorum.
3 gündür sorun yok. Çözüldü gibi.

Burada tek anlamadığım kısım şu. Sigorta normal işlevini yapıyor. aç-kapa işleminde sorun yok. Kendi kendine atmıyor. Ama sigortayı değiştirince sorun çözüldü. Bu şekilde normal çalışan ama ark oluşturan bir sigorta arızası daha önce yaşadınız mı arkadaşlar.

Destek olan arkadaşlara teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst