Ev Otomasyon Tasarımı

Sektörde; üretici firma sayısı muhakkak ki artacak ama bu firmaların oldukça büyük bir kısmı 2 yılı doldurmadan kapanacaktır. Teknik kökenli insanların genelde yaptığı hata; teknoloji üretmenin tek başına yeterli olacağı yönünde. 15 yıl içerisinde, Ülkemizde ve dünyada çok güzel sistemler gördüm, başarılı ve çalışan... Fakat bu firmaların büyük bir kısmı ilk yıllarında veya 2. yıllarında kapattı.
Pazarlama/network ağınızın olmaması, kurumsallaşamamak vb idari/ticari yönler gözardı edildiği için, nakit dönüşleri sürekli sorun olarak karşımızda. Hele ki inşaat sektöründe. Müteahhitler daire karşılığı, olmadı çok uzun vadeli çekler ile işini devam ettirmek ister. Yüklenici firma, eğer bunu karşılayabilecek güce sahip değil ise ya işi alamaz veya alırsa da nakit sorunları sebebi ile devam ettiremez.
Yerli üretim olan ve bunların arasından sıyrılıp çıkan firmaların olacağını düşünüyorum ve Knx karşısında da durabilirler. Yeter ki doğru yönetilsin.
KNX çok iyi bir sistem olduğu için değil, hakim ve sorunsuz çalışan bir sistem olduğu için kabul gördü. Elbette oyunu yazan kendileri olduğu için kuralları da onlar koydu. Bu demek değildir ki; yarın çok daha iyi bir sistem çıkar ve güçlü bir şekilde karşılarında durursa, Türkiye için tahtta kalacaklar. KNX aslen hantal ve geliştirilmesi çok kolay olan bir sistem değil. Yeni teknolojilere uyum konusunda halen ciddi sıkıntılar devam ediyor. Bunu aşmak için server tabanlı bir çalışma çözüm gibi görülse de işi bu noktaya yıkmak beraberinde bazı kritik sorunları doğuruyor. Güvenlik, installerlar için üst düzey uzmanlık(entegrasyon ciddi uzmanlık gerektiriyor) vb...
IoT konusunda farklı yollara ayrılmış çalışmalar var ve KNX tarafında nasıl entegre edileceği konusunda halen ciddi fikir ayrılıkları mevcut. Şu an aktif olan enstrumanlar(actuator, dimmer, KNX anahtarlar vb) kısa zamanda pasif duruma düşecek ve aktif olan bölümde belirli bir standart yerine 3-4 farklı yol izlenecek gibi görünüyor. KNX RF tarafında yaşanılan duruma benzer bir gelişme olacak diye düşünüyorum. Gelişimin doğası gereği, esnek ve adapte olabilen ayakta kalacak ve kalanlar zamanla elenecek. Buna en güzel örnek sanırım, Pronto, AMX ve Control4 verilebilir.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Hocam örmek verdiğiniz markalara Loxone' u eklemek isterim. Multimedya tarafında eksikleri var fakat bunun haricinde kalan ve asıl önemli konu olan otomasyon işini çok güzel yapıyorlar. Altyapı olarak kullandıkları yöntem konvansiyonel olmakla beraber knx için gateway seviyesinde destek veriyorlar. Yapılan uygulamaların ise büyük kısmında knx kullanılmıyor, gerekli değil zaten. İşin özü knx olmazsa olmaz falan değil, çok abartmamak lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst