Ev ortamında en iyi Ses İçin oda düzeni

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,234
Puanları
1,866
Yaş
46
en_iyi_ses_icin_giris.jpg


Hoparlörlerinizi yerleştirirken daha iyi ses elde etmenizi sağlayacak püf noktalarından faydalanabilirsiniz. Yerleşimi odanızın şekline göre yaparsanız, her yerden aynı sesi duyabilirsiniz.

en_iyi_ses_icin_1.jpg


İdeal Düzen
İdeal oturma biçiminde, asıl koltuk odanın ortasına ve arka duvara yakın bir şekilde konumlandırılır. Arka hoparlörler koltuğun arkasına veya yanlarına doğru dinleyiciye dönük olacak şekilde ayak üzerine veya duvara yerleştirilir. Bu, frekansı genelde kısıtlı olan arka hoparlörlerden en iyi tonu ve balansı elde etmenizi sağlar. Daha sonra ön stereo çiftini televizyonun iki yanına ve orta hoparlörü de ekranın hemen altına veya üstüne koyabilirsiniz.

Orta ve üst frekansların hangi yönden geldiği kolayca farkedilebilir, ancak daha düşük bas frekanslar böyle değildir. Subwoofer’ı odanın neresine koyarsanız koyun, yine aynı gürleyici etkiyi yarattığını görürsünüz. Sarsıntı kaynaklarından uzak olduğu müddetçe hemen hemen her yer subwoofer için uygundur.
en_iyi_ses_icin_2.jpg


Köşe Düzeni
Tüplü televizyon devrinde televizyon odanın köşesine konur, kalan herşey de televizyona göre yerleştirilirdi. Bu düzen eski televizyonunuzu yeni nesil panel bir televizyonla değiştiriyorsanız hala kullanılabilir ancak buna bir de ses sistemi eklemek isterseniz işler zorlaşacaktır. Oturma alanınız çok küçük olmadığı müddetçe sesin dengede olduğu iyi bir nokta bulmanın zor olduğunu göreceksiniz.

Odayı tekrar düzenleyemiyorsanız en iyi ses düzenini bulmak için deneme yanılma yöntemini kullanın. Karşılaşacağınız en büyük problem tüm oturma alanında sesi dengelemek olacaktır, bunu da yalnızca bir iki oturma konumuna odaklanarak çözebilirsiniz.

Bir diğer önemli sorun ise mobilyaların sesin önünü kesmesidir, bu durum sesi bloke ederek veya alan yansımalarıyla sesin netliğini etkiliyerek duyduğunuz sesi bozabilir. Herşeyi simetrik bir biçimde yerleştirerek ve hoparlörlerin konumlarını azar azar değiştirerek bu durumdan kaçınabilirsiniz. Burada size AV alıcılarındaki otomatik kurulum rutinleri de yardımcı olacaktır.
en_iyi_ses_icin_3.jpg


L-Şekli Düzeni
Eğer ki bir uçak hangarında oturmuyorsanız, ev sineması konusunda yerleşmesi en zor alanlardan biri, ülkemizde de sıklıkla karşılaşılan L biçimindeki oturma alanlarıdır. Odanın boş kısmı subwoofer’dan gelen bas frekansını yutar ve bu durum da ses sisteminizden verim alamanıza yol açar.

Ev sinemanızı böyle bir odaya kuracaksanız, frekansları daha büyük uydu hoparlörlere yayan bir sistemi deneyin. Bu, düşük frekansın bütün yönlerden gelmesini engelleyecektir.

Diğer durumlarda, stereo imajını dengede tutmak için ön stereo çiftini oturma alanına odaklamak yapılabilecek en iyi şeylerden biridir. Yine, mobilyaların yerlerini değiştirerek ve hoparlörlerin konumları ve yükseklikleriyle oynayarak sizi mutlu eden düzeni bulabilirsiniz.

Alıntıdır Kaynak: Scroll Dergisi
 

Forum istatistikleri

Konular
128,098
Mesajlar
914,955
Kullanıcılar
449,798
Son üye
jsons

Yeni konular

Geri
Üst