Eskiden yeniye. Teknolojik değişimler.

Mr_YAMYAM

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ara 2017
Mesajlar
4,445
Puanları
1,506
Konum
ANGARA
Eski teknoloji ile yeni teknoloji kıyaslanırsa, temelde digital sistemlerin gelişiminden söz edebiliriz.
Ancak eskilerde digital teknolji olmadığı için, sadece analog sistemleri kıyaslamamız gerekmektedir.
Digital ve analog tekniğinin kıyaslamasını ayrıca işleyebiliriz.
Çoğumuz biliriz ki çok çok eski model üretimler, oldukça kaliteli idiler. Günümüzde farklı teknolojilerle üretilmiş olsalar da, tadı tuzu olmayan, kalite unsurundan bahsedemeyeceğimiz yüzlerce binlerce ürün çeşidi bulunmaktadır.
Ne idi eskileri kaliteli yapan unsurlar?
Yarı iletkenler desek, daha modern ve teknik karakteristikleri çok çok daha iyi yeni üretimleri görmekteyiz. Üstelik eski teknolojide, ürünler çoğunlukla tekil elemanlar ile yapılmakta, bu yüzden bir elektronik devrenin ebatları çok çok fazla olmakta idi.
Devrede kullanılan pasif elemanlar desek, bugün üretilen kompenentler de, ebatları haricinde aynı işleve sahipler.
Bu sebeple, kendimce küçük bir araştırmaya giriştim.
Bu araştırma biraz da arkadaşımız @elektrofizikci 'ye gıcıklık olsun diye yapılmaktadır.
NOT: Rekabet etmek gibi bir düşüncem yoktur :D
Hurdadan edinmiş olduğum bazı elektronik cihazları sökerek, içerisinde kullanılmış olan devre elemanları, yarı iletkenler ve pasif elemanlar olmak üzere incelemeye alınmıştır.
Böylece kendime farklı bir uğraşı ile, bilmediğim konularda araştırma ve dolayısı ile öğrenme fırsatım olacaktır.
Eski devrelerde kullanılmış olan, başta transistörler ve entegreler olmak üzere, veri katalogları internet üzerinden indirilerek, hem elemanların teknik özelliklerini, hem devrenin işlevsel özelliklerini, hem de tasarım özelliklerini incelememi sağlayacaktır.
İlk devremiz @serkan_48 arkadaşımızda da bulunan, tahminim 80 li yılların teknolojisi olan BLAUPUNKT MICRONIC kaset okuyucunun kartı.
IMG_1271.JPG

Serkan, yedek parçaya ihtiyacın varsa bana yaz. Elimde mevcuttur :D
Diğer bazı kartlar da incelemeye alınacaktır.
IMG_1272.JPG
IMG_1274.JPG


IMG_1275.JPG


IMG_1276.JPG

IMG_1283.JPG

Devre kartları söküldükçe, elime bol miktarda malzeme de geçecektir :D
IMG_1280.JPG

Bu malzemelerin teknik özelliklerini ve yeni tipleri ile kıyaslamalarını yapabilirsem, forumda payalabileceğim iyi bir veri olacağını düşünmekteyim.

Konu ile ilgili her türlü fikir alışverişinde bulunabilir, eleştrilerinizi yapabilirsiniz.
 
Abi naptin sen niye kiydin micronic e

SKs9v_q7j8R3MyRgRv5ORQqW9JjBuxx4ZI5h1lZCt-d0ABVxqZ.gif
Yoh be gurban niye kıyayım.
O cihaz alındığında zaten teyp hiç çalışmıyordu.
Hem mekanik hem de elektronik arızaları vardı. Birçok kez tamir amacıyla parça değişimleri yapılmış, bazı mekanik aksamları kırılmıştı. Ben de komple sökmüştüm :D
 
merhum ölmüş ama öldüğünü yıllardır fark edememiş ilginç bir grundig cd,radyo ve kaset çalar almış bizim kiler amfisi kaliteli sanki röle var alan kişi hayatında kaset almamışken kaset ne bilen yok iken kaset çalar alınması çok garip...
 
Evet Merhabalar.Yeni teknolojinin sürekli kendini yenilemesine dayanamıyorum.Başım döndü.Artık takip edebildiğim kadar....Bilgisayar tablet cep telefonu tamir edebiliyorum. anakartı güç kaynağını kondansatör varsa entegresi diyotu değiştirebiliyorum.Yazılım,program atma....Ama Daha dün gece uğraştım : Pıoneer dcz92 müzik seti.Kaset mekanik dişli lastik değişim ,temizleme ve yağlama.En son çalıştığı zaman insana ayrı bir zevk veriyor. NOSTALJİ :) . Ampfinin bir çıkışı da yanık sonra değiştirecem.
 
Barış Özcan ın geçen bir videosu vardı, bizimde bildiğimiz şeyler ama arka pplanda yapılan anlaşmaları bilmiyordum sadece. Artık uzun ömürlü değil, bilinen ömürlü ürünler üretilmesi. Telefonların bilinçli olarak yavaşlatılması vs. Firmanın biçtiği ömür kadar kullanabiliyoruz. Eskiden bunlar yok tu , en dayanıklı ürün için yarışılırdı, sonradan ayıktılar galiba, daha satamıyoruz diye, sonra bilinçli olarak adi ürün/ömürlü ürün üretmeye satamaya. Neredeyse tek kullanımlık.
Videoyuda koyayım şuraya ilgilenen olursa:
 
Demekki konumuz farklı katagorilerde de incelenebilir.
1 Ticari ürünler.
2 Endüstriyel ürünler.
3 Askeri ürünler.
Ticari ürünlerde arkadaşların da değinmiş olduğu üzere ciddi bir kalite düşüşü gözlemlendiği gerçektir. Bunun yegane amacının SATIŞ POLİTİKASI olduğu aşikardır.
Peki olayı endüstriyel ve askeri ürünlerde de aynı şekilde inceleyebilirmiyiz. Elbette hayır.
Bir tıbbi cihaz olsun, bir ölçü aleti olsun, ya da askeri amaçlarla kullanılan bir elektronik ekipman olsun belli bir kalitede yapılmak zorunluluğu vardır.
Sizlerin de örneklerinizde belirtmiş olduğunuz üzere, haberleşme amaçlı kullanılan bir ürünün (cep telefonu gibi) askeri amaçlarla kullanımı halinde, böyle bir ürünün bir iki sene sonra özelliklerinin değişmesi ve karakteristik özelliklerini yitirmesi kabul edilemez. Aynı durum endüstriyel ürünlerde de geçerlidir. Tıbbi bir cihazın, iki sene sonra pilinin bitmesinden sonra, çöpe atılması istenilemez. ADAMI.. PARDON. Üreticiyi çarmıha gererler haa :D
TEKNİK İNCELEMELER.
Eski ürünleri incelediğimizde belli bir kalite unsurunun elde edilebilmesi için bazı ek özelliklerin uygulandığını görmekteyiz.
Bunlardan ilk göze çarpan uygulama L/N input state uygulamasıdır.
LN PRE.png


Benzer uygulamayı ben kendi amplimde de uygulamıştım :D
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/bu-da-benim-amplİfİkatÖr.117485/
Eski üretimleri incelediğimizde bu prensibin çoğu üretimlerde uygulanmış olduğunu görebiliriz.
ÖRNEK DEVRELER:
IMG_1288.JPG
IMG_1292.JPG

Eski ama belli kalitede üretilmiş bu ürünler, devrelerin gürültü faktörlerinin en aza indirilebilmeleri için LOW-NOISE INPUT STATE uygulaması ile daha ciddi tasarlanmışlardır.
Günümüz ÇİN işi ürünlerden bir örnek verecek olursak.
IMG_1290.JPG

Bu da Çin işi 5.1 ampli devresi :D
Elbette ki konumuz sadece amplifikatörler üzerine değildir. Gelişen teknoloji ile nerelere geldiğimiz, eski teknoloji ile yeni teknoloji arasında ne kadar fark olduğu, esas araştırma konumuzdur.
En uç noktadan birkaç resim sunayım.
-Intersil_s-Rad-Hard-Can-Transceivers.jpg

Üst seviye bir elektronik komponent.
Bizleri aşar bu :D En iyisi bulaşmayalım.

Yeni ürünlerden birkaç teknik analiz.
LT.png

Adamlar.. Pardon BEY'ler öyle bir op-amp yapmışlar ki 2 milyon Gv verebilmektedir :D
ISL.png

Yeni üretimlerden olan bir elemanın teknik verilerini incelersek, hayal edemeyeceğimiz değerlerde olduğunu görebiliriz.
Keza kullanım alanı da belirtilmiş olan teknik özellikler doğrultusunda belirlenecektir.

Konu ile ilgili olarak aylak aylak gezerken, bir devreye rastladım.
http://www.linear.com/solutions/6058
Belki ilgilenebilir diyerek sayın @taydin hocama sunuyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba. Video player/recorder konusunda eski teknolojiden yeniye olan kademeli bir değişimi resimlemeye de çalışacağım. Bir resimde o anda nostaljik Sony Betamax (Küçük kaset) SL-200 'ü açarken sanırım heyacanlanarak biraz kamerayı titretmişim, bu yüzden bir resim görüntüsü flu olarak çıkmıştır, videoyu vidalayıp kaldırdığım için yenidien açıp sökmek ve yeniden resimlemek inanın çok zor gelecektir.

1980' lerin video kaset (Beta/VHS kasetli) video player/recorder teknolojisine sahip Sony Betamax SL-200''ün iç elektronik devresi ve iç kablo detayından bazı enstanteneleridir.

IyO1JB.jpg

eSG7cy.jpg

4cC9QK.jpg

9JCH4J.jpg

PfWxVU.jpg


Alttaki resim ise 2000' li yılların teknolojisi olan DVD player'lerin pcb iç yapısıdır. Teknoloji aşırı detaydan sıyrılarak sanki biraz daha derli toplu olmaya başlamış gibidir.(Trimax DVD player'in iç kısmıdır. DVD recorder satın almayı 2000'li yıllarda hiç düşünmedim, ancak Migros mağazasında bir gümn dikkatimi çekip satın almaya karar verdiğimde sınırlı sayıdaki DVD recorder'' erin satılıp tükendiğini görmüştüm. Bir daha satın almayı da doğrusu hiç düşünmedim. DVD (mp4) kaydı için PC sistemlerine takılan uydu kartları ve PC'deki DVD ROM''la kayıt işlemini düşünmüştüm. Daha sonraları çok iyi bildiğiniz gibi kayıt yapabilen (HDD'li) TV'ler ve en son olarak da mini uydu alıcıları piyasaya belki de bu eksikliği doldurabilmek amaçlı olarak çıkmış oldular.

0N7A4A.jpg

UbKSxN.jpg


Son resim ise son (2016-2017) yıllarda çıkmış olan mini bir uydu alıcısıdır. Usb flash disk destekli kayıt yapma ve oynatabilme özelliğine ayni SONY Betamax SL-200 video recorder/player'da olduğu gibi sahiptir.

Şunu rahatlıkla ifade etmeliyim ki; küçük hacimli bir seyir odasında kendi fikrimi soracak olursanız; hiçbir zaman eski teknolojilerde kalıp, büfenin altını tamamiyle dolduracak hacimdeki SONY Betamax SL-220 gibi video kasetli video player'lerle videoyu seyretmek istemem.

Çünkü günümüzde çok fazla çeşit ve türde elektronik cihaz bulunduğundan, sınırlı oda hacminde daha küçük ve ele, avuca sığacak türdeki olan cihazların tümüne birden sahip olmak da isterim. Tek isteğim küçük ve kompakt yapıda ve daha çok teknolojik olabilen cihazları daha küçük hacimde sahip olarak onlara yer darlığı sıkıntısı olamadan kolayca bu oda içinden kumanda edebilmemdir. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Resimler öyle çok mega pikselli ki benim net hala açamadı :D
Nasıl olsa açacak yavaş yavaş.
Teknolojik gelişmeler kıyaslanırken digital ve analog bence ayrılmalıdır. Her iki tekniğin avantajları ayrıca tartışılabilir elbette.
Günümüzde digital teknoloji öylesine gelişti ki, hem boyut olarak hem de işlevsel olarak, analog teknolojiyi çok fazla geride bıraktı diyebiiiriz. Ancak kalite farklılıkları hala tartışılmaktadır.
1980 li yılların ortalarından sonra bir teknik dergide şöyle bir reklam okumuştum.
Gelişen digital teknikle artık kasetçalarlar demode olacaklar. Bir kasetin yarısı büyüklüğünde bir kayıt meteryali (Şimdiki MMC bellekler) videoların yarısı inceliğinde bir player'e takılacak.
Olağanüstü temiz bir ses, hışırtı, rumble ve benzeri gibi gürültü olmayan bu yeni teknolojide 1 saate kadar kayıt yapılabilecek.
Bu yazı, o yıllarda yeni yeni üretimlerine başlanan CD (Compact Disk) teknolojisinin, kaydedilebilir data storage'lı versiyonundan başka birşey değildi.
Haliyle aklın bile alamayacağı memory kartı 500MB boyutu için bir kasetin yarısı büyüklüğünde tahayyül ediliyordu.
Günümüzde micro SD kartları düşündüğümüzde, digital gelişmelerin boyutunu anlayabiliyoruz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst