Eski bilgisayarınızı SSD ile canlandırın

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,227
Puanları
1,866
Yaş
46
 
Kendi deneyimimi anlatayım; iş için kullandığım intel i5 2.40Ghz 3Gb ram windows Xp prof. laptopa,
windows 7 prof. sp1 64bit işletim sistemi ve kingston 250GB SSD ve 8GB DDR3 ram taktım eskiye göre sistemde %100 den daha fazla bir hız artışı oldu, yeni laptop almama gerek almadı.
Hızlanmayla ilgili windows açılışı eskiden 40s civarındaydı şimdi 15s ye indi, programlar çok daha hızlı açılıp çalışıyor, laptopun anakartın iletişim protokolünün SATA olmasına dikkat edin yoksa SSD nin hızlanma adına fazla bir performans alamassınız.
 
Son düzenleme:
1 Yılı akşın süredir kullanıyorum. Kullandığım SSD disk 120GB Kingston ve saniyede 550MB Veri okuyup yazabiliyor. Eski kullandığım HDD sistemden kaldırmadım veri depolama amacı ile kullanıyorum SSD diski CD-ROM yerine taktım bunun için küçük bir dönüştürücü kullandım.
 
SSD nedir?
SSD, İngilizce "Solid State Disk" kelimesinin baş harflerinden türemiştir. Tam Türkçe karşılığı "Katı Hal Disk" tir. Basit anlamda SSD, bir adet kontrolcü ve flash belleklerden oluşmaktadır. SSD nin hızını, ömrünü ve kalitesini bu iki bileşen belirler. Dolayısı ile uygulama alanınıza uygun SSD yi seçebilmek için öncelikle neye ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir.

Satın Almadan Evvel Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Kontrölcüler:
Günümüzde çok sayıda SSD kontrolcüsü bulunmaktadır. Ancak piyasada genel kabul görmüş SSD kontrolcü markaları şöyle sıralanabilir. Intel, Jmicro, Samsung, Sandforce, Alcor Performans anlamında şu anda Sandforce kontrolcüsü diğerlerine kıyasla bir adım önde durmaktadır. Eğer ihtiyacınız performanslı ürün satın almayı gerektiriyor ise, Sandforce'un SATA 3 arabirimine destek veren kontrolcülerini tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Eğer ihtiyacınız performans değil de, uzun ömür, düşük güç tüketimi yönünde ise bu sefer Alcor gibi daha uygun fiyatlı bir kontrolcüyü tercih etmeniz daha faydalı olacaktır.

Flash Bellekler:
SSD ler temel anlamda USB belleklerde kullanılan Flash tipteki hafıza birimlerini kullanırlar. Ancak USB lere nazaran çok daha yüksek performans için tüm testlerden geçmiş orijinal ve üst seviye performans ürünlerinin kullanılması gerekliliktir. Günümüzde dünyada kısıtlı sayıda performans Flash ürünleri üreten firma bulunmaktadır. Bunlar Intel, Toshiba, Samsung, Micron, Hynix tir. En üst seviye performansa ulaşabilmek için bu markaların en kaliteli ürünlerinin kullanılması gerekliliktir. Aksi takdirde SSD nin performansı etkilenecektir.


Hız:
SSD kullanımının tercih edilmesindeki en büyük etken, standart motorlu disklere nazaran performans farkının çok üstün olmasıdır. Standart motorlu disklerde ortalama okuma & yazma hızları 31/25 MB/Sn iken, günümüz SSD lerinde 550/500 MB / Sn ye kadar çıkmaktadır.

Güç Tüketimi
SSD diskler, esas itibari ile flash tabanlı büyük kapasiteli birer bellek olduğundan, okuma ve yazma esnasında herhangi bir mekanik işlem yapmazlar. Dolayısı ile bilgiye ulaşımdaki harcanan güç, standart disklere nazaran oldukça düşüktür. Bu sayede özellikle dizüstü bilgisayarlarda pil ömrü uzar.

Darbe ve Şoklara Karşı Dayanıklılık:
SSD Diskler, bellek mantığı ile çalıştığından, standart disklerde olduğu gibi herhangi bir mekanik aksam içermez. Dolayısı ile darbe ve ani şoklara karşı maksimum derecede korunaklıdır. Yüksek ve Düşük Sıcaklıklarda Çalışabilme SSD Diskler -40 / +80 derece ortam sıcaklığında stabil çalışabilirler. Özellikle sanayide ve askeri uygulamalarda bu nedenle rakipsizdir. Sıfır Ses SSD disklerde herhangi bir mekanik aksam bulunmadığından 0 desibel ses ile çalışırlar. Standart disklerde bu oran ortalama 25-35 desibel düzeyindedir.

Yüksek Güvenilirlik:
SSD diskler, ECC adı verilen hata düzeltme kabiliyetine sahiptir. Bu sayede tüm datalar giriş çıkış esnasında kontrolden geçirilir. Ayrıca, yüksek güvenlik gerektiren uygulamalarda, (özel modeller ile) tek bir dokunuş ile verileriniz bir daha geri getirilemez şekilde disk üzerinden fiziksel olarak silinebilir. Standart hard disklerde bu işlemi yapmak için özel laboratuvar ortamı gerekmektedir.


Yüksek Data Yükü Taşıma Kabiliyeti:
Birden fazla kullanıcının bağlandığı data server , video server gibi cihazlarda saniye başına data giriş çıkış hızı oldukça kritik önem taşımaktadır. IOPS adı verilen bu işlemler, standart disklerde 150 birim iken, standart bir SATA 3 SSD de bu rakam 80.000 civarındadır. TRIM ve Gecikme Süresi Microsoft Windows 7 ile birlikte TRIM desteği işletim sistemlerinde standart olmuştur.


TRIM destekli bir SSD kullanıldığı takdirde, Windows 7 otomatik olarak disk üzerindeki bellek yuvalarını organize ederek sürekli boş hücreleri maksimum erişilebilir seviyede tutmaktadır. Bu sayede herhangi bir dataya ulaşım süresi ortalama 1 mili saniye'nin dahi altındadır.
 
Son düzenleme:
SSD Hard Disk Performans Artırma
SSD için Windows 7 kullanım ip uçları


Sistem Hızını Yükseltme

Yazma İşlemini Ön Belleğe Alma

Tanım: Bu ayar, size depolama aygıtının daha iyi performans göstermesi için yazma işlemini ön belleğe alma sürecini gösterir.

Talimatlar: Denetim Masası -> Sistem ve Güvenlik -> Aygıt Yöneticisi -> Listeli depolama cihazlarından yazma işlemini ön belleğe almak istediğiniz cihazı seçip, çift tıklayın -> İlkeler sekmesini seçin -> Önbelleğe yazma ilkesi altında varsayılan ayar olarak Aygıtta yazma önbelleğini etkinleştir seçeneği seçilidir. Değilse, siz seçin -> ''Windows aygıtta önbelleğe yazma arabelleğini temizlemeyi kapat'' kutucuğunu seçin->Tamam'ı tıklayın-> Uygulamak için bilgisayarınızı tekrardan başlatın.

UYARI: "Windows aygıtta önbelleğe yazma arabelleğini temizleme" seçeneğini kapatmak, beklenmedik bir güç kaybı karşısında veri kaybı riski taşır.

ssd_disk_hiz_optimizasyonu.jpg
ssd_disk_hiz.jpg



DİZİNLEMEYİ KAPAMA

Tanım: Dizinleme dosya özellikleri veri tabanını oluşturur ve sürdürür. Dosya oluştururken/silerken/değiştirirken çoklu ufak yazımlara öncülük eder. Dosya arama yine aktif olacaktır.

Talimatlar: Başlat -> Bilgisayar-sağ tıkla -> Yönet -> Hizmetler ve Uygulamalar -> Hizmetler - > sağ klik Windows Search -> Özellikler -> Başlangıç Türü: Devre Dışı-> OK

ssd_disk_windows_search_kap.jpg

Tanım: Windows 7'ninde SSD'yi dizinlemesini durdurmamız lazım. SSD sürücüler o kadar hızlı ki, dizinlemeye ihtiyaç duyulmuyor.Ancak, Windows 7 SSD'yi dizinliyor ve bu işlem sisteminizi yavaşlatıyor.

Talimatlar: Bilgisayar -> SSD sürücüsünü sağ klikleyin -> Özellikler -> Bu sürücüdeki dosyaların, dosya özelliklerine ek olarak içeriklerinin de dizin haline getirilmesine izin ver kutucuğundaki tiki kaldırın -> OK' u tıklayın Yukarıdaki talimatta gösterilen tiki kaldırdığınızda, erişim izniniz olmadığı bazı dosyaları geçmek durumunda kalabilirsiniz.

ssd_disk_index_kapama.jpg

DİSK BİRLEŞTİRMEYİ KAPAMA

Tanım: Hard Disk'in kullanılmış alanına disk birleştirme uygulaması yapmak sadece mekanik disklerde kullanışlıdır. Boş alan için disk birleştirme SSD'ler için faydalı olabilir ancak bu özellik Windows Disk Birleştiricide mevcut değil.

Talimatlar:Başlat -> Bilgisayar-sağ tıkla -> Yönet -> Hizmetler ve Uygulamalar -> Hizmetler - > Sağ Klik- Disk Birleştiricisi -> Özellikler -> Başlangıç Türü: Devre Dışı -> OK

SSD_disk_birlestirmeyi_kapa.jpg

DİSK BİRLEŞTİRİCİ ZAMANLAMA KAPAMA

Tanım:Disk Birleştirici zamanlaması, disk birleştirme işleminin Windows 7'de otomatik olarak yapılmasına izin verir. Disk Birleştirici otomatik bir zamanlamayla varsayılan ayar olarak Windows 7'de kurulmuştur.

Talimatlar:Başlat -> Tüm Programlar -> Donatılar -> Sistem Araçları -> Disk Birleştirici -> Zamanlamayı Yapılandır 'a tıkla -> Zamanlamaya göre çalıştır tikini kaldır -> OK'u tıklayın -> Pencereyi kapatın.

ssd_disk_zamanlama_kapama.jpg
ssd_disk_zamnlama_gorevi_ka.jpg

SUPERFETCH'I KAPAMA

Tanım:Disk Birleştirici zamanlaması, disk birleştirme işleminin Windows 7'de otomatik olarak yapılmasına izin verir. Disk Birleştirici otomatik bir zamanlamayla varsayılan ayar olarak Windows 7'de kurulmuştur.

Talimatlar:Talimatlar: regedit.exe 'yi açın ve aşağıdaki komuta gidin:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters
Sağ pencerede "EnableSuperfetch" ikonunu bulun, sağ tıklayın, modifiye et'e tıklayın ve 3'ü 0'a değiştirip OK'a basın.

ssd_disk_zamanlama_kapama.jpg

FİREFOX-DİSK YERİNE BELLEK ÖNBELLEĞİNİ KULLANIN

Tanım:Eğer Firefox kullanıyorsanız, önbelleğe alınmış dosyaları hard disk yerine RAM'e yazabilirsiniz. Bu işlem sadece daha fazla hızlandırmayacak, aynı zamanda browser kullanırken SSD'ye yazımı düşürecek.

Talimatlar: Firefox'u açın -> Adres çubuğuna about:config yazın -> Enter'a basın -> değer sütunundaki ifadeyi false yapmak için browser.cache.disk.enable 'a çift tıklayın -> Herhangi bir yere çift tıklayın -> Yeni -> Sayı -> boşluğa "browser.cache.memory.capacity" -> bellek boyutu değeri KB. 32768 için 32MB, 65536 için 64MB, 131072 için 128MB, vs. -> Firefox'u tekrar başlatın

SİSTEM KORUMASINI KAPAMA

Tanım:Yeni program yüklerken veya sistem değişikliği yaparken dosyaların yedek kopyalarını yazmayın. Birkaç MB ila birkaç GB arası dosya silebilir.

UYARI: Eğer bir sürücünün yüklemesi sistemi bozarsa, otomatik olarak iyileştirilmesi mümkün olmayacaktır.

Talimatlar: Başlat -> Bilgisayar Sağ-tıkla -> Özellikler -> Gelişmiş Sistem Ayarları -> Sistem Koruması Sekmesi -> Yapılandır' a tıklayın -> Sistem korumasını kapat kutucuğunu işaretleyin -> Click Sil' e basın -> Tamam

ssd_sistem_korumasi_kapama.jpg
ssd_sistem_korumasi_kapama2.jpg

UYKU MODUNU KAPAMA

Tanım:Eğer 1GB'lık belleğiniz varsa, SSD'nizde 1 GB'lık yer açabilirsiniz; eğer 2GB'lık belleğiniz varsa, SSD'nizde 2GB'lık yer açabilirsiniz. Çabuk açma ve kapama seçeneklerine izin veren uyku modu özelliğini kaybedeceksiniz.

Talimatlar:Başlat-> cmd yazın -> cmd ikonunu sağ tıklayın -> Yönetici olarak çalıştırın -> powercfg -h off yazın -> ENTER'a basın -> exit yazın -> ENTER'a basın.

Açmak içinse: powercfg -h on

SSD_disk_uyku_modu.jpg

TRIM KOMUTLARI

TRIM Açma: Komut penceresini açın ve aşağıdakini yazın:
fsutil behavior set disabledeletenotify 0

TRIM Kapama: Komut penceresini açın ve aşağıdakini yazın:
fsutil behavior set disabledeletenotify 1

TRIM'ın Windows 7'de çalıştığını nasıl anlarım?

Komut penceresini açın ve aşağıdakini yazın: fsutil behavior query disabledeletenotify
DisableDeleteNotify = 1 (Windows TRIM Komutları kapalı)
DisableDeleteNotify = 0 (Windows TRIM Komutları açık)

SSD_windows_trim.jpg
 
Bunlarda tek dezavantaj yazma sayısı diye bilyorum 250-500 bin gibi. Geleneksel HDD lerin ömür saati kaç acaba?
 
1 yıldır kullanıyorum çok memnunum aynı sekilde dvd room çıkarıp aparat ile normal hdd mi dvd yerine taktım bilgisayarım acılısta kapanısta hızlandı.programlar çok kısa sürede açılıyor tavsiye ederim.
 
ssd ile bilgisayarında oyun performansının artmasını bekleyenler hayal kırıklığına uğryacaktır. SSD sadece dosya koplayama pc kapanıp açılma ve oyunların daha hızlı loading ve install olması programların daha hızlı açılmasını sağlayacaktır. herhangi bir kare sayısı artımı beklemeyin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,892
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst