esc motor hakkında

turgut94

Üye
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
379
Puanları
6
dvlbl.jpg

Elimde esc motor var ,fakat ben bunu rc reciver olmadan çalıştırmak istiyorum ve devir ayarı yapmak istiyorum .Nasıl çalıştırabiliriz.Motoru sürücüsüne bağlıyorum voltaj veriyorum motor dönmüyor.sürücüden kontrol için 3 kablo çıkıyor bu uçlara ne gibi işlem yapacağım.
 
Esc ler pwm ile sürülürler !
3 uç +-pwm..
Kumanda gibi olanıda var potansiyometre ile olanıda.
Yani ayrıca kibrit kutusu gibi bir pwm üretici var , kumandayı taklit ediyor.
Modelci sitelerinde bulabilirsin.
 
@turgut94

Ya bir ufak PIC, 555 vs. ile devre yapacaksınız, yada uğraşamam derseniz hobby mağazalarında servo tester denen aletler satılıyor. Bunlardan alacaksınız.

ESC özel bir şey değilse 50Hz %5-10 dolulukta duty ister. Bunun dışında ESC lerin 200-500 Hz çalışan modelleri de var.

CNC de spindle mı olacak bu motor. ?
 
Anladığım kadarıyla pwm üretecine ihtiyacım var .Motoru pcb kazımak için ,yapmaya uğraştığım ufak bir makinanın spindlesi olarak düşünüyorum .İstediğim devirlerde çelışırsa olacağını zannediyorum. Motor ( RC 2200KV Brushless Motor A2212-6T + ESC 30A Brushless Motor Speed Controller)
 
Oluyor hocam. Ben denedim. Güzel de oldu bir süre için. Ama benim kullandığım motor inrunner ve 4800KV idi. 15 V ile 72000 RPM veriyordu..

PCB kazıma için üretilen özel uçların katalog verilerinde 20K-100K arası veriliyor devir için. 1000KV motorla alacağınız max 20K RPM PCB kazımak için az gibi. Öte yandan geçenler de konuştuğum bir büyüğümüz biraz kesme yağı ile düşük devirlerde de iyi sonuç alabilirsin demişti. Ama henüz deneyemedim.

Beni en sıkan şey motorun ucuna salınımsız dönebilecek bir uç tutacak bir şey yapmak oldu. Sonunda ufak bir proxxon'un motorunu değiştirip BLDC yi içine taktım. Bu durumda da proxxon un rulmanları bir süre sonra yüksek devirden bozuldu. Çok gürültülü oldu.

Kazıma yaparken bir de sıkıntı da uç değiştirmek. Kazıma, delme vs. için. Proxxon un pensleri istediğim kadar hassas, salınımsız bir şekilde ucu yakalamıyor. Çok salınım bile çıkan işin kalitesini bozuyor. İnce uçlarda da kırılma oluyor. Salınımsız, ve kolayca uç değiştirmek için hassas kaliteli pensleri kullanmak gerek. Hatta olabilirse uçları otomatik değiştirmesi daha da iyi olur.
Pens konusunda ne düşünüyorsunuz uç ile motor arasına nasıl bir çözümünüz var merak ettim..


Sizin sorunuza gelirsek, servo tester ların amacınıza uygun olanını bulabilirseniz işiniz kolay olur. Üzerinde pozisyon veya devir ayarı için pot olan bir model olmalı. Çok pahalı birşey olmaması lazım.
Olmazsa da devreyi halletmek kolay. Ufak bir mcu ile PWM üretilir. Devir ayarı da bir POT vs. ile yapılır. Basit iş. Yardımcı olurum.
 
İnrunner , outrunner e göre daha uygun.
Daha az ses yapar .
Uç takmak kolay hemde salgısız.
10-12 mm çapında bir malzemeyi 3mm delin , boydan boya.
Üzerine bir kaç tane setuskur.
Doğrudan motora takın ve diğer tarafına kazıma ucunu.
Motor milini de ucu da setuskurla sıkın.
Genelde kazıma uçlarının dibi 3mm oluyor ve şansınıza motorlarınızın milide öyle bir şey oluyor.
Değilse bile tornada sökmeden kısa matkaplarla punta matkabıda kullanarak doğru delikler delinebilir.
Proxon gibi oyuncakların pensleri kısa tutar ve konikleri çok dandiktir konik bile denemez o yüzden her bağlamada farklı olur.
Ayrıca dip tarafında konik bir yuva matkap ağzı gibi olursa bağladığınızın dibi ona oturursa daha kolay eksenlersiniz.
Spindle olarak bilinenlerin pensleri düşündüğünüz hobyrc motorlara büyük gelir.

Her zaman yazdığımı tekrarlayayım , gücenmeyin lütfen.
Bir kaç sefer zevk için kazıma hariç cnc ile pcb kazımak ne kadar ahmaklık ise , cnc ile pcb delmek o kadar zevklidir ve akıllıcadır.
 
Turgut abi bunun formülü bende :D Ben sana anlatayım :D :D :D

Senin ihtiyacın servo tester dediğimiz ufacık bir devreik. Aşağıda linkteki gibi hazırladı mevcut.

000504_ek2-0907.jpg


Yok ben kendim yaparım dersen buda devre şeması
servo3.gif


Ben yaptım daha doğrusu devre dizme konusunda tecrübem olmadığı elektronikçiye dizdirdim. Devre elemanları 1 yada 2 TL olması lazım Kolay Gelsin :D
 
esc motorun milini 3.17 olanını seçtim ,Bendeki 15-20 derecelik gravuruclarıda 3,17 mm çapında Bu durumda KAZIMUGUR un dediği gibi 12mm lik bir metal malzemeyi delerek ve setuskurla bağlamayı düşünüyorum.Evet gönül isterdi ki ucu otomatik değiştirsin ama şimdi böyle bir şeyi düşünmüyorum.ama ilerde uygulayabilirsem yaylı bir pens yapmayı planlıyorum.
Yapmayı düşündüğüm model aşağıdaki resimdeki modele çok benziyor .Makina hemen hemen bitti,şimdi z eksenini manyetik olarak inip kalkmasına uğraşıyorum.Baya yol katettim,

dvydr.jpg
 
Neden manyetik olarak hareket ettiriyorsun abi ? Avantajı nedir ?
 
vidoları incelediğimde çoğunun manyetk inip kalktığını gözledim bir de daha seri çalışacağına inanıyorum.Z ekseni indiğinde ucun derinliğini limitleyen düzenek olacak, bu durumda manyetik inip kalkması daha uygun olacak.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,546
Kullanıcılar
449,912
Son üye
mavilacivert11

Yeni konular

Geri
Üst