Enterpolasyon Nedir?

ikmn

Üye
Katılım
1 Şub 2021
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
29
Merhabalar hareket kontrol sistemlerinde ya da bunların PLC programlarında sıkça duyduğum dairesel veya lineer entarpolasyon nedir?
Biraz araştırdım ama somut olarak canlandırabilme adına bu soruyu açıyorum somut örnekler verirseniz daha iyi anlayabilirim teşekkürler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Konunun uzmanı değilim ama interpolation verilen bilgiye göre yeni bi veri hesaplama yöntemidir. Yani kartezyen düzlemde 3,3 noktasından 7,7 noktasına giden bir çizgi çizildiğinde bize bu çizgi üzerindeki noktaları bulma imkanı verir. Yani bu çizgi üzerinde x=4 noktasında y kaç olur dendiğinde bunu hesaplayabiliriz örnek basit olsun diye bu rakamları verdim y burada 4 çıkar. Aynı şekilde dairesel interpolation da bize merkez ve yarıçap verilirse bu çemberin üzerindeki her noktayı bulabiliriz yeter ki açı verilsin. Yöntem ve formüller çok bu ayrı bir ders konusu sana anlatabileceklerim bu kadar. Programlamada özellikle cnc makinelerde gcode ları işlerken motorlara bu yöntemle hareket verir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst