Enerji Yöneticiliği ve EKB Uzmanlığı

cheki

Üye
Katılım
18 Haz 2010
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
43
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ve EKB UzmanlığıEnerji Kimlik Belgesi Nedir?:
Enerji Verimliliği Kanunu ve bu kanuna bağlı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gereğince 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren tüm binalarda Enerji Kimlik Belgesi bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
Bu kimlik belgesi buzdolaplarında ürünün hangi enerji sınıfına girdiğini gösteren etiket gibi binanın enerji sınıfını göstermektedir. Yani A enerji sınıfı en verimli bina grubunu sembolize ederken, G enerji sınıfı en verimsiz bina grubunu göstermektedir.


ekb.jpg


Isı yalıtımının önemi bina enerji sınıfının belirlenmesinde yüksektir. Fakat binanın Enerji Sınıfı sadece Isı yalıtıma bağlı olduğunu düşünmek yanlış olacaktır. Binanın ısıtma sisteminin verimliliği, merkezi ısıtma sistemi olup olmaması, soğutma ve havalandırma sisteminin verimliliği, aydınlatmada verimli aydınlatma elemanlarının kullanımı ve otomatik hareket sensörleri kullanımı, yenilenebilir enerji kullanımı, cam ve kapı sistemlerinin enerji verimli olması, binanın bulunduğu bölge ve binanın yönü dahil birçok özellik binanın Enerji Sınıfına etki edebilmektedir.

Yönetmeliğe göre Türkiyedeki binalar Yeni ve Mevcut olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu kapsamda 1 Ocak 2011 tarihinden sonra inşaat ruhsatı almış binalar Yeni Bina, daha önce inşaat ruhsatı almış binalar ise Mevcut Bina olarak adlandırılmaktadır. Bu ayrım ile birlikte mevcut binalara Enerji Kimlik Belgelerini tamamlamaları için 2017 yılına kadar süre tanınmıştır. Fakat Yeni Binalarda ise bir an önce alınması zorunlu olmuştur. Öyle ki; yeni yapılan binanın Yapı Kullanım İzni alabilmesi için belediyeye Enerji Kimlik Belgesini ibraz etmesi zorunlu tutulmuştur.Ayrıca; Yeni Binalarda, Bina Enerji Sınıfının C sınıfı ve üzeri olma zorunluluğu getirilmiştir. Eğer bina Türkiye kanun ve yönetmeliklerinde belirtilen standartlarda inşa edilmiş ise (özellikle binalarda ısı yalıtım yönetmeliğine göre) C sınıfı ve üzeri bir değer alacaktır.

Mevcut binalarda ise böyle bir zorunluluk yoktur. Yani Mevcut Binalar tüm Enerji Sınıflarını alabilir. Fakat Enerji Verimliliği Strateji Planına göre 2017 yılından sonra bina enerji sınıfına göre idari yaptırımlar uygulanmaya başlayacaktır. Yani 2017 yılından sonra çöp vergisi, emlak vergisi vb. kalemlerin binanın enerji sınıfına göre belirleneceğini düşünmekteyiz.

Yönetmeliğe göre 2017 yılından sonra alım, satım ve kiralamalarda binanın Enerji Kimlik Belgesini ibraz etmek zorunlu olacaktır ve böylece alınan, kiralanan binanın Enerji Sınıfının ne olduğu (ne kadar verimli olduğu) bilinecektir. Bu nedenle binanın Enerji Sınıfının bina fiyatına da bir miktar etki edeceğini tahmin edebiliriz.

Binanın Enerji Kimlik Belgesinin düzenlenmesi konusunda bina sahibi veya yönetimi sorumludur.

Enerji Kimlik Belgenizin doğruluğunu bakanlığın bu linkteki sorgulama sayfasından takip edebilirsiniz: https://www.turkiye.gov.tr/csb-enerji-kimlik-belgesi-sorgulama


--------------------------------------------------------------------------------------------------


Enerji Kimlik Belgesi Düzenleme Programı BEP-TR:
Enerji Kimlik Belgesini ise yetkilendirilmiş EKB (Enerji Kimlik Belgesi) uzmanları vermektedirler. Yetkilendirilen EKB Uzmanları, kendilerine bakanlık tarafından verilen kullanıcı adı ve şifre ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının serverına bağlı BEP-TR isimli hesaplama programına bağlanarak Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek istediği binanın Mimari, Isı Yalıtım, Mekanik, Elektrik projelerindeki bilgileri programa teker teker işlemektedirler. Binaya ait tüm bilgiler girildikten sonra BEP-TR programı gerekli hesaplamaları yaparak binanın Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Sıhhi tesisat ve Aydınlatma alanlarında Enerji Sınıfını belirlemektedir. Ayrıca binanın Sera Gazı Emisyon oranı ve Yenilenebilir Enerji Kullanım oranı da program tarafından hesaplanmaktadır.

Tüm hesaplamalar tamamlandıktan ve binanın diğer bilgileri de girildikten sonra proje onaya gönderilmekte ve onaydan geldikten sonra Enerji Kimlik Belgesi program tarafından düzenlenmektedir. EKB Uzmanı ise son olarak düzenlenen Enerji Kimlik Belgesini birkaç nüsha olarak çıktısını alıp onaylayarak bina sahibine/yönetimine teslim etmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kimler EKB Uzmanı Olabilir?:
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı olabilmek için belli meslek gruplarından olmak gerekmektedir. Makine, Elektrik, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar EKB Uzmanı olabilmektedirler. Bunun için yetkili firmaların düzenlediği 3 günlük EKB Uzmanlığı kursuna katılmaları ve başarılı olmaları gerekmektedir.


EKB Uzmanı olacak kişiler Yeni binalarda mı yoksa mevcut binalar da mı Enerji Kimlik Belgesi düzenleyeceklerini seçmeleri gerekmektedir. Zira ya yeni bina için ya da mevcut bina için yetki alabilmektedirler. Ayrıca EKB Uzmanları bir firmaya bağlı olarak Enerji Kimlik Belgesi düzenleyebilirler.


Mevcut binalarda Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek için şu an sadece Enerji Verimliliği Danışmanlığı (EVD) şirketleri yetkilidir ve mevcut binalarda çalışmak isteyen EKB Uzmanları EVD firmalarının bünyesinde tam zamanlı çalışmak zorundadır.


Yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek için de tam zamanlı çalıştığı firmanın Serbest Mühendis Müşavir Hizmeti (SMM) veya Serbest İnşaat Mühendisliği Hizmeti (SİM) verme konusunda yetkili olması gerekmektedir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------


Enerji Kimlik Belgesi konusunda daha detaylı bilgi ve sorularınız için bana ulaşabilirsiniz.

[email protected]
www.bestenerji.net
 
Merhabalar. Ben elektrik elektronik müh. okuyorum,bu konuyu ilk defa duydum videolarıda izledim sevindirici haber... yalnız bişeyi merak ediyorum EKB uzmanlığını herkes yapabiliyor mu? yapamıyorsa kimler yapabiliyor? EKB uzmanı olmak için en az 2 yıl tecrübe gerekli denmiş hangi konuda tecrübeli olmaktan bahsediliyo bu yeni bişey değil mi? bilgirendirirseiniz çok sevinirim :)
 
Ekb uzmanlığını mühendisler ve mimarlar yapabiliyor. EKB uzmanlığı eğitimleri ilk defa önümüzdeki hafta başlıyor. Enerji Yöneticisi olmak için 2 yıl deneyim isteniyor. EKB uzmanlığı için değil.
 
Ekb uzmanlığını mühendisler ve mimarlar yapabiliyor. EKB uzmanlığı eğitimleri ilk defa önümüzdeki hafta başlıyor. Enerji Yöneticisi olmak için 2 yıl deneyim isteniyor. EKB uzmanlığı için değil.


deneyim derken oda kayıt başlangıcımı alınacak yoksa ssk veya bağkur kayıtlarınamı bakılacak

yöneticiyle uzman arasındaki fark nedir ?

birde eğitim ücretleri hakkında bilgi verebilirmisiniz?
 
Sn. cheki.
23.10 tarihli bilgilendirme yazınızda " EKB uzmanları,serbest çalışamayacaktır.Bir EVD şirke-
tine bağlı olma zorunluluğu olacaktır " şeklinde bir ifadeniz bulunmaktadır.Bildiğim kadarı ile,
tüzel kişilikler de bu hizmeti müstakil olarak verebileceklerdir.Bahsettiğiniz bu zorunluluğu,
hangi mevzuatta bulabileceğimiz konusunda bilgilendirebilirseniz memnun olurum.
 
bu sade teknik öğretmen ve mühendisler için mi ekb , teknikerler de yapabilirmi , başka bir kurum da çalışıp ta bu işi yapabiliyormuyum. ...
 
Öncelikle enerji yöneticileri için çalıştığınız iş yerinden yazı isteniyor (şu kadar süredir şu görevde çalışmıştır şeklinde. mevcut iş yerinizde 2 yılınızı tamamlamadıysanız eski iş yerinizden de istenebilir)

EKB uzmanlığına gelince. Eğitimlerimiz başladı. fiyat 550 TL + KDV. EKB uzmanları bir EVD şirketi ile sözleşme yaparak çalışabilir. Bu konuda net bilgiyi yazarım yakın zamanda. EKB uzmanlığını şu an için teknikerler yapamıyor. Sadece mühendis ve mimarlar sertifika alabiliyor. Fakat hayatında hiç bir bina ile ilgili çalışmamış birçok mühendis ekb uzmanı olabilecek (örneğin ziraat müh, vb.). Bu kafaları karıştırıyor ve bu konuda itirazlar bayındırlığa iletilmeye başlandı. Bu konuda revizyona gidilebilir.
 
bir evd şirketiyle sözleşmek yapmak
yani ben a şehrinde uzmanlık yapabilmem için b şehrindeki firmaya komisyonmu vereceğim
bu işin getirisi ne kadar

kendi smm bürosunu kuranlar yönetici belgesini nasıl alabilecekler(oda kaydımı büro açılış tarihimi )

herşeyi burdan sorduğum için özür 20msj kadar özel mesaj hakkım yokmuş :S
 
her mühendise ekb uzmanı olabilme yetkisi verilmesi ne kadar doğru... :S
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,620
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst