Enerji Tasarruflu Elektrikli Motorlar İçin Özel Üretim Sabit Bilyalı Rulmanlar

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
pn5gf.jpg


Elektrikli makinaların ve ekipmanların enerji verimliliğine giderek daha büyük ilgi gösterilmektedir.Seçilen rulmanlar enerji tüketimini de etkilediğinden, rulmanların belirli bir uygulamaya gore ozel olarak geliştirilmesi optimal verimliliğin sağlanmasında tek geçerli yöntemdir.

Makinaların enerji tüketimini azaltmak amacıyla tasarlanan çeşitli girişimlerin yanı sıra, belirli seviyelerde verimlilik sağlayan motorların kullanılması konusunda da yasal gereksinimler bulunmaktadır.

Makina kullanıcıları yatırım kararlarını alırken satın alma fiyatının en önemli faktör olmadığını, toplam maliyeti, yani makinanın tüm çalışma hayatı boyunca neden olduğu enerji tüketiminin,etken faktör haline geldiğini fark etmeye başlamıştır.

Sabit makinalar, sistemler ve elektrikli araçların verimliliği konusunda odak noktası elektrikli motorlara kaymıştır. Mevcut en yüksek verımlilik sınıfına - 1E3 - sahip elektrikli motorlar genellikle tahrik sistemlerinin enerji verimliliği yaratacak şekilde çalışmasına yardımcı olan özel düşük sürtünmeli rulmanlara sahiptir.

NSK ayrıntılı ihtiyaçlara yanıt vermek amacıyla elektrikli motor üreticileri ve kullanımcıları için çeşitli rulmanlar geliştirmiştir.

Elektrikli motor üreticileriyle birlikte NSK, rulmanlann sürtünme seviyesini düşürmek ve rulmanları 1E3 motorlarma uygun hale getirmek amacıyla, iç geometrinin optimize edilmesi, plastik kafes kullanılması, ideal yağlayıcının tespit edilmesi ve sızdırmazlık geometrisinin geliştirilmesi gibi farklı tasarım özellikleri kullanmaktadır.Bu noktada, malzeme ve yüzey işleme seçenekleri de önemlidir.

Özellikle kablo kanallarında rulmanların yüzey işleme özellikleri göz ardı edilmemelidir. NSK tarafından yapılan testler,özenle işlenmiş pürüzsüz yüzeylerin rulmanlann iç sürtünme seviyelerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.

Beyaz eşya sektöründeki üreticiler, motorların enerji tüketimi konusunda son derece hassastır. Bu sebeple, yıllardır enerji verimli motorları düşük sürtünmeli rulmanlarla kullanmak için çaba göstermektedirler.NSK endüstriyel amaçlı elektrikli motorlar için düşük sürtünmeli rulmanları geliştirirken bu uzmanlık ve deneyimden faydalanmaktadır.

Ev aletleri sektörü kadar otomotiv sektörü de ileri seviyede enerji tasarruflu motorlar alanında önemli bir rol tutmaktadır. NSK, aktarma organları ve elektrikli yan tahrikler için geliştirilen mlmanlardan tekerlek rulmanlarına ve tam elektromekanik güçlü direksiyon sistemlerine kadar bir otomotiv tedarikçisi olarak sektörde üretimini sürdürmektedir.

Ancak bu potansiyelden daha fazla yararlanmak ve ürünlerinin tükettiği enerji seviyesiyle ürettiği gürültü seviyesini düşürmek isteyen makina üreticileri ve kullanımcılarının belirli seviyede mühendislik çalışmaları gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu sebeple, bu türde enerji verimli rulmanlar NSK katalogunda yer almamaktadır.

NSK düşük sürtünmeli rulmanlarını ilgili motor tasarımına ve temiz oda teknolojisi gibi özel uygulamalar da dahil olmak üzere özel uygulama senaryolarına göre uyarlamaktadır.Bu yaklaşım mümkün olan en yüksek tasarrufun elde edilmesini sağlamaktadır.

NSK Rulmanlan Orta Doğu Tic. Ltd. Şti +90 216 4777111

www.nskourope.com.tr

Alıntıdır.Kaynak:

Mühendis ve Makina Dergisi,Mayıs 2013 Sayı:640 ISSN 1300-3402,Cilt:54,Sayfa 11, Enerji Tasarruflu Elektrikli Motorlar İçin Özel Üretim Sabit Bilyalı Rulmanlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst