Enerji Tasarruflu Ampüller, Tasarruf mu tehlike mi?

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
Tasarruf mu tehlike mi?
Avrupa Birliği ülkeleri 1 Eylül tarihinden itibaren zorunlu olarak tasarruflu lamba uygulamasına geçiyor ancak sözkonusu lambaların sağlık için büyük tehdit oluşturduğu belirtildi.
Avrupa Birliği ülkeleri 1 Eylül tarihinden itibaren tasarruflu lamba kullanımını zorunlu hale getiriyor. Bu tarihten itibaren AB sınırları içindeki her evde sadece tasarruflu lambalar kullanılacak. Ancak bilim insanları tasarruflu lambaların beraberinde büyük bir tehlike taşıdığını belirtiyor.
Yasak öncesi açıklama yapan Alman bilim insanı ve ışık uzmanı Alexander Wunsch, tasarruflu lambaların baş ağrısından tutunda kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi. Wunsch ampullerin yerini alacak bu lambaların yanlış kullanımı halinde kalp hastalıkları, diabet, sinir sistemi bozukluğu, göğüs ve protast kanserine neden olabileceğini belirtti. Wunsch ampullerin yaydığı ışınların doğal olduğunu ancak tasarruf lambalarının yaydığı ışınların kansorojen etkisi olduğunu söyledi. Tasarruf lambalarının içeriğinde bulunan cıvanın da insan sağlığı için büyük tehlikeler barındırdığını ifade eden Wunsch, “Politikacılar ve çevre örgütlerinin tasarruf lambası gibi cıva içeren ürünlere neden karşı çıkmadığını anlamış değilim” dedi.
Göz doktoru Bernhard Lachenmayr da ışık kırmayan lens takan kişilerin gözlerinde kalıcı hasarlar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

ELEKTRİĞİN FORMUNU BOZUYORElektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaynakların etkin, verimli kullanılması açısından tasarruflu ampullerin yaygınlaşmasının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak bu ürünlerin kullanımının çoğu kişi tarafından çok iyi bilinmeyen sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyledi.

“ELEKTRİĞİN FORMUNU VE KALİTESİNİ BOZUYOR”
Gülşen, tasarruflu ampullerin doğru terimiyle “harmonikler” oluşturduğunu, herkesin anlayacağı şekilde ise “elektriğin formunu ve kalitesini bozduğunu” ifade etti. Şebekedeki oluşan form bozukluğunun miktarı göz önünde bulundurularak bazı önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Gülşen, aksi takdirde, bu ampullerin kullanımının daha da yaygınlaşmasıyla birlikte, kullanılan elektriğin kalitesinin düşeceğini ve tüm kullanıcıların olumsuz etkilenmesinin söz konusu olabileceğini söyledi. Gülşen, “Düzenlemeler yapılmazsa, tasarruflu ampullerin artması şebekelere ciddi zarar verebilir” dedi.

Şebekenin, bu ampullerin neden olduğu form bozukluğunu ayarlayabileceğini, ancak bunun için oluşması muhtemel bozukluğun miktarının bilmesi gerektiğini anlatan Gülşen, bu konuda en büyük sorunun ise, fiyatının ucuzluğu nedeniyle tercih edilen Uzakdoğu kökenli ampuller olduğunu kaydetti.

Gülşen, standartlara uygun malzemeyle yapılan tasarruflu ampullerin ne kadar bozulma yarattığının bilindiğini belirterek “İthal edilen, ucuz,standart dışı kalitesiz malzeme kullanılırsa, oluşacak etkiyi bilmek mümkün değil, çok miktarda kullanımda Şebeke zarar görebilir” uyarısında bulundu.

“AYRI TOPLANMALARI VE İMHALARI GEREKİYOR”Tasarruflu ampullerin, standart ampullerden ayrı olarak toplanması ve bertaraf edilmesi gerekliliğini vurgulayan Sedat Gülşen, kullanımın giderek yaygınlaşması nedeniyle yetkililerin bir an önce bu konuyu gündemlerine almaları gerektiğini söyledi.

Tasarruflu ampullerin içinde kurşun ve cıvanın toprağa karışmasının sorun yaratacağını, ciddi çevre kirliliğine neden olabileceğini ifade eden Gülşen, şöyle konuştu:

”Normal bir ampul kırılınca, çevreye cam kırıkları dağılır ki, camın ana maddesi topraktır. Oysa, tasarruflu ampullerin içinde bulunan bazı maddeler son derece zararlıdır, bunların imhası bir sorundur. Flüoresanların, tasarruflu ampullerin bir merkezde toplanıp imha edilmesi gerekiyor. Sanırım, kullanımları o kadar yaygın olmadığı için henüz risk olarak görülmüyor, ancak vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi, yöneticilerin de önlemleri şimdiden belirlemeleri gerekiyor.”

Hurriyet...
 
Herkese düşen görev tasarruflu ampulleri önerir veya (kullanırken) ve-veya imha ederken toprağa temas eden 1Mg cıva veya kurşunun canlılar üzerinde ızdıraplı ölümlere yol açacagını o canlılardan biriside kendi veya sevdikleri olabilecegini unutmamalılar


Harmonikler birden bire yükselmeyeceginden bu sorunu teaş ,tedaş bünyesinde açil ve periyodik olarak ölcümle vede düzenlemekle görevlidir.bizlerde hormonikleri algıladıgımızda teaş-tedaş'ı göreve davet etmekle görevliyiz.

Bu ampuller bilinçsizce rasgele aydınlatmada kullanılırsa yukarıda sayılan hastalıklara ek onlarca hastalıgıda beraberinde getirecektir

İşte ilerleme ve teknolojinin somut bedelleri 1-1= 0 = (-) EKS
 
güzel bir bilgi ama teknolojinin önüne nasıl geçilecek. ayrıca florasan lambalarında maliyeti ve işçiligi zor en iyisi aslında soft ampuller ama...kullanan çok az
 
Arkadaşlar,

Yukarıda belirtilen olumsuzluklara göre; herkes yavaş yavaş florasan lambaların bu zararlı ışınları engelleyen gözlüklere hazırlansın.Ayrıca torunlara miras için uygun sayıda flamanlı ampulden alıp saklamalı.Taş plaklarda olduğu gibi.
 
pekı arkadaslar bu derece zararlı olan bu tasarruf ampülleri neden nasıl kımler sattırıyo neden bunun onune gecılmıyo bunlara bakan devlet buyuklerımız yokmudur bu TÜRKİYEM nereye gidiyo bu durumlara dur diyecek kımse yok mu vatanımda bende evımde kullanıyorum. pekı bunların kalıtelısı olupta zararsız olanı var mı var ıse onları kullanalım
 
ben evimin aydınlatmasında kullanıyorum gelen faturaya baktığımda bu gibi tasarrufa katkısı olan ampullerin kullanımından da vazgeçmiyeceğimi belirtmek isterim ortalama 40 tl gelen faturam tasarruf lambalarını kullandığımdan beri 24 tl civarında seyrediyor .. neden kullanmıyayımki %50 den fazla tasarruf yapıyorum ... nasıl pilleri çöpe atmamamız gerekiyor ise bu gibi elektronik devre elemanları muhteviyatı olan malzemeleride çöpe atmayıp atık değerlendirilen merkezlere götürmeliyiz... saygılarımla
 
Arkadaslar bu ampuller kırılıncamı zararlı yoksa kullanım esnasında da zararlımı
 
Bilinçsiz ve kontrolsüz imha sırasında canlılar için zararlı, ayrıca enerjide harmonikler yaratıgından sebeke kullanıcıları içinde kalitesiz enerji anlamına geliyor.
 
ben led aydınlatma kullanıyorum.Tasarruflu ampulden daha tasarruflu ve hiçbir şeye zararı yok.Sadece su an ıcın kurulum malıyetı yuksek.
 
Evet bence de led daha iyi. Üstelik aydınlatması da çok iyi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,316
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst