Enerji Kalitesi Nedir?

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
H.Ediz RONA, de der Elektro-und Gebäudetechniker

Enerji kalite problemlerinin karşımıza çıkmaları, enerji kaynağının besleme geriliminin kalitesi ile tesisattaki yüklerin tipine bağlıdır.

“Enerji kalitesi ile ne ifade edilmek istenmektedir? ” sorusuna verilecek yanıt, “mükemmel bir elektrik enerjisi kaynağı her zaman kullanıma hazır, gerilim ve frekans değerleri toleranslar dahilinde, tamamen gürültüsüz ve sinüs eğrisi şeklinde dalga formuna sahip elektrik üreten enerji kaynağıdır ” şeklinde olacaktır. Mükemmellikten sapmanın hangi ölçüde tolere edilebileceği ise kullanıcı uygulamalarına, tesis edilen cihazların tipine ve kullanıcının kendi ihtiyaçlarına olan bakış açısına bağlı olarak değişebilir.


Elektrik enerjisinde kalite bozuklukları -mükemmellikten sapma- şu kategoriler altında incelenmektedir;

Harmonik bozulma, sistem oturmaları, düşük veya aşırı gerilim, dalgalanma ve darbeler ile geçici olaylardır. Bir sürprizle karşılaşmamak için bu değerler düzenli olarak uygun bir şekilde ölçülmeli, raporlanmalı ve uzmanlarınca değerlendirilmelidir.

Şayet sisteminizdeki trafo, jeneratör, kondansatör ve motorlarda aşırı ısınma, kullanılabilir gücünüzde azalma, kayıplarda artma ve güç faktöründe düşme, akustik gürültü ile birlikte telefon hatlarında elektriksel gürültünün artması, nötr hattında aşırı akım oluşması, rezonans ve yüksek gerilim delinmesi sorunlarından birini veya birkaç tanesini birden yaşamaya başlamışsanız tesisatınızda harmonik problemler oluşmuş ve zarar vermeye başlamış demektir. Enerji kalite problemlerinin karşımıza çıkmaları ise enerji kaynağının besleme geriliminin kalitesi ile tesisattaki yüklerin tipine bağlıdır. Kullanılan cihazların, elektrik sisteminizde oluşan rejim dışı sapmalara karşı hassasiyeti enerji kalitesizliğinin oluşturduğu etkiler ve maliyetler ile ilgili biraz bilgi vermek gerekirse, bir çimento fabrikasının kurulu gücü ortalama 15-20 MVA’dır. En küçük zamanlı bir enerji kesilmesinin bu fabrikaya maliyete takribi 70-100 ton çimentodur. Bir saatlik bir kesinti ise takribi 160 ton çimento = 160 bin ABD doları civarındadır. Bu sırada arızalanan cihaz ve kartların maliyeti ise aylık ortalama 2 bin ABD doları mertebesindedir. Halbuki enerji kalitesini arttırmaya yönelik yatırımlar kapsamındaki kompanzasyon ve harmonik filtreler ile uygun bir KGK sisteminin toplam maliyeti ise ancak 150 bin ABD doları civarındadır.

Enerji Kalitesizliği Nedeni Terimler ve Açıklamaları

Gerilim Darbesi: Manevra esnasında kontaklar arasında oluşan maksimum 5 kV genlikli ve 2 ms süreli arklar ile şebekenin etkilendiği yıldırımlardır.
Çentik: Şalterlerin aktarımı geciktirmesinden dolayı Şebeke geriliminin bir tam dalgasında doğrultucu darbe sayısı kadar tekrarlanan çökmelerdir.

Frekans Değişimi:
Frekansın anma değerinden sapmasıdır.

Gerilim Düşmesi:
Gerilimin bir tam dalgadan daha uzun bir süre yüzde 80’den daha düşük bir değere düşmesidir. Nedeni şebeke yetersizliği, aşırı yüklenme, büyük motorların devreye girmesi ve kısa devrelerdir.

Gerilim Yükselmesi:
Gerilimin bir tam dalgadan daha uzun bir süre yüzde 110’dan daha büyük bir değere çıkmasıdır. Nedeni ani yük azalması ve şebekedeki ayar zayıflığıdır.

Harmonik:
Ark prensibiyle çalışan makineler veya güç elektroniği devrelerinden dolayı gerilim ve akım dalgalarının ideal sinüs eğrisinden uzaklaşmasıdır.

Kırpma:
Gerilimin dalgalı aşırı yüklerden dolayı periyodik olarak 6-7 tam dalga süresince (8-9 Hz) azalması ve yükselmesidir.

Elektromanyetik Girişim (EMI): genellikle güç hatları üzerinden yapılan haberleşmeden kaynaklanan ve genliği 100 mV ile 100 V, frekansı 10 kHz ile 1 GHz olan küçük enerjili, bozucu bir dalgadır.

Kesinti:
Bir şebeke arızasından dolayı en az bir yarım dalga boyu süresince gerilimin sıfır değerini almasıdır.

Doğru Akım Bileşeni:
Alternatif akımın, pozitif ve negatif yarım dalga alanlarının birbirine eşit olmamasıdır.

Elektriksel Gürültü:
Elektrik dalgası üzerinde geçici olarak yürüyen hızlı transientlerin sebep olduğu bir bozulma türüdür.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektriksel açıdan temiz enerji ürettiği teorisini destekler nitelikteki Almanya’nın 2022 yılına kadar ülkedeki 17 nükleer santrali kapatacağını açıklamasından hemen sonra elektrik sektörünün önde gelen firmalarından Siemens de bundan böyle nükleer santral yapmayacağını ve hükümetin yenilenebilir enerji yatırımları konusundaki her kararını ve yaptırımını destekleyeceğini açıklamıştır.


Alıntıdır: 3e-electrotech
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst