Enerji dağıtımı teknik kalite standartları

moner69

Üye
Katılım
30 Mar 2006
Mesajlar
377
Puanları
16
Yaş
55
Arkadaşlar aşağıdaki yönetmeliğe göre dağıtım şirketinin sağlamak zorunda olduğu A.G. gerilimin minimum ve maksimum değerleri ve bunun sağlanamadığı durumlarda izlenecek yol hakkındaki görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum..


"Elektrik Piyasasında Dağıtım Sisteminde Sunulan Elektrik Enerjisinin Tedarik Sürekliliği, Ticari ve Teknik Kalitesi Hakkında Yönetmelik"

Teknik kalite

MADDE 20 – (1) Teknik kalite, dağıtım sisteminin kullanıcıların elektrik enerjisi talebini; gerilimin frekansı, genliği, dalga şekli ve üç faz simetrisi açısından kabul edilebilir değişim sınırları içerisinde kesintisiz ve kaliteli bir şekilde karşılayabilme kapasitesidir.
Sistem gerilimleri
MADDE 21 – (1) Dağıtım sistemindeki gerilim seviyelerinin ülke çapında standardizasyonunu sağlamaya yönelik yöntemler ile uygulamaya dair usul ve esaslar, Kurul onayı ile uygulamaya konulur. Standardizasyonu sağlamaya yönelik düzenleme uygulamaya konuluncaya kadar, dağıtım sistemi için izin verilen nominal OG değerleri 34,5; 33, 31,5; 15,8; 10,5 ve 6,3 kV’dir. AG seviyesi ise fazlar arası 400 V; faz nötr arası 230 V’dur.
Teknik kalitenin şartları
MADDE 22 – (1) Sistem frekansı,22/1/2003 tarihli ve 25001 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Şebeke Yönetmeliğinde belirtilen sınırlar içerisinde TEİAŞ tarafından kontrol edilir.
(2) Dağıtım şirketi; sunduğu elektrik enerjisinin kalitesine ilişkin aşağıdaki işletme şartlarını sağlamakla yükümlüdür:
a) Dağıtım sisteminin işletilmesinde, kararlı durum ve geçici rejim şartlarında gerilim etkin değerleri kararlı durumlarda TS EN 50160:2001 standardında tanımlanan aşağıdaki değerlere uygun olmalıdır:

1) AG seviyesi için; ölçüm periyodu boyunca ölçülen gerilim etkin değerlerinin 10’ar dakikalık ortalamalarının, en az % 95’i nominal etkin gerilim değerinin en fazla ± % 10’u kadar, tamamı ise nominal etkin gerilim değerinin en fazla + % 10 - % 15 aralığında değişmelidir.

2) OG seviyesi için; ölçüm periyodu boyunca IEC 61000-4-30’da tanımlanan ölçüm periyodu boyunca (kesintisiz bir hafta) ölçülen gerilim etkin değerlerinin 10’ar dakikalık ortalamalarının en az % 95’i nominal etkin gerilim değerinin en fazla ± % 10’u kadar değişmelidir.
Dağıtım şirketinin gerilim regülasyonuna ilişkin performansı, AG seviyesi için; ölçüm alt yapısının bulunması durumunda bağlantı noktasından, ölçüm alt yapısının bulunmaması durumunda ise müşterinin bağlandığı OG/AG transformatörünün AG çıkışından ölçülür. OG seviyesi için ölçüm noktası ise bütün OG bağlantı noktasıdır.
Kanıtlanması koşuluyla iletim sisteminden kaynaklanan gerilim dalgalanmaları hariç olmak üzere, gerilim regülasyonuna ilişkin yukarıdaki şartın ihlal edilmesi durumunda, dağıtım şirketi hakkında Kanunun 11 inci maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılır.
TEİAŞ ile herhangi bir dağıtım şirketi arasında bir anlaşmazlığın ortaya çıkması ve taraflar arasında çözümlenememesi halinde anlaşmazlığın çözümü konusunda Kurul arabuluculuk yapar.
b) Dağıtım sisteminin işletilmesinde, AG seviyesi için kararlı durumlarda gerilim dengesizlikleri TS EN 50160:2001 standardında tanımlanan aşağıdaki değerlere uygun olmalıdır:
1) Ölçüm periyodu boyunca ölçülen gerilim negatif bileşeni etkin değerlerinin 10’ar dakikalık ortalamalarının en az %95’inin pozitif bileşenlere oranı en fazla % 2 olmalıdır.
2) Tek fazlı veya iki fazlı yüklerin beslendiği noktalarda bu oran % 3’e kadar çıkabilir.
Dağıtım şirketinin gerilim dengesizliğine ilişkin performansı; ölçüm alt yapısının bulunması durumunda bağlantı noktasından, ölçüm alt yapısının bulunmaması durumunda ise müşterinin bağlandığı OG/AG transformatörün AG çıkışından ölçülür.
Gerilim dengesizliği ile ilgili bu şartın ihlal edilmesi durumunda, dağıtım şirketi hakkında Kanunun 11 inci maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılır
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ömrümüzü yediler elektrik dağıtım şirketleri ha bire abuk subuk isimler altında paralarımızı aldılar

örnek ben elektrik ustayım evimin elektrik tesisatını ben yaptım tüm norm lara uygun kombi aldım aldıgım kombi kısın çalışmıyor servis çağırdım servisin dediği

-Abi sen buna bi regülatör al çalışır sorun olmaz
adama dedim ki neden? eğer gelen enerğide sorun varsa ayedaş'ı çağırırım halleder (sorun onlarda ise) yok ayedaş derse bizim elektrik sistemi normal sorun başka diye o zaman da sizi çağırırım standartlarda gelen bir enerji ile neden çalışmıyor

-Abi bunlar içinde böle çok küçük voltajlarla çalışıyor 5v gibi en az bi oynama olsa çalışmaz
iyide kardeşim gene aynı eğer gelen enerji normal ise neden sen koymuyorsun içine regüleni benden bekliyorsun

aynı kombi max başınç 6 bar yazıyordu bir geçe giriş valfi patladı her yer su oldu iskiyi aradım geldiler 3 günlük ölçüm yaptılar hatanın kendilerinde olduğunu söyleyip başınç düşürücü taktılar sonrada gittiler su an 10. ayda davamız var zararlarımız için bakalım ne olacak
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,298
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst