Enerji Üretiminde Çığır Açan Buluş

Termodinamiğin ikinci kanununu düşünür isek, biraz mantıksız kalıyor. Şu mantıklıdır; Santralden çıkan suyu, elektrik talebinin az olduğu (elektriğin ucuz olduğu) zamanlarda aşağı yükleme havuzundan tekrar yukarı yükleme havuzuna basmak, sonra da talebin fazla olduğu(elektriğin pahalı olduğu) zamanlarda bunu yüniden türbinden geçirmek.

Ama, Rüzgardan, güneşten elektrik üretelim, sonra bu elektrik enerjisini pompalar ile mekanik enerjiye çevirelim, kayıplar olacak ama bildiğin bedava enerji demektense, o ikinci rüzgar, güneş enerji sistemleri yatırımını illa santralin yakınına yapacağım diye kendini sınırlamaktan ise, daha müsait bir yere, daha verimli şekilde kurulması daha mantıklı olur.

Şunu söyleyeyim, verim ve ikinci yasa dolayısı ise, yukarı yükleme havuzundaki suyu aşağı türbine indirip ürettiğiniz elektrik ile, aynı miktarda suyu yeniden yukarı basamazsınız, daha az su miktarı basabilirsiniz. Bu durumda, tek fark, elektrik fiyatlarının azaldığı ve arttığı zamanlarda(ki bu da arz- talep dengesine göre artar azalır. mesela hava ilk karardığında ve karardığının ilk bir-iki saati elektrik fiyatı yüksek olmalı değil mi?) bu devridaimin işe yaramasının analizi yapılmalıdır.
 
Bakın bende daha güzel yöntem var....

Su yüksekten aşağı düşerek enerji üretir. Buna düşü denir. Düşü fazla ise enerji üretimi fazladır. Türkiye malesef düşü bakımından çok şanslı bir ülke değildir. Herneyse.

Bir barajda farzumahal düşü 100m. O zaman 300 metre çukur kaz ve tribünleri buraya koy, boruyla da suyu buraya getir. Oldu mu sana 400m düşü. Üreteceğin elektrik enerjisi şimdiden 4 katına çıktı işte,

Al kullan.
 
Rüzgar türbinleri en yüksek verimlilik açısından bol rüzgar alan tepelere kurulur. Hidolik santraller ise en iyi düşüyü sağlamak üzere alçak bölgelere kurulur. Bu nedenle hidroelektrik santralininin olduğu yerler rüzgar enerjisi elde etmek için elverişsiz yerlerdir. Güneş enerjisi ise kuruluş maliyetii ve karlılık açısından en pahalı elektrik enerjisidir.

Kısaca ortada bir buluş olmadığı gibi önerilen yöntemlerde verimsizdir.

Bilinen ve kullanılabilecek olan yöntem ise elektriğin az kullanıldığı saatlerde pompa ile suyu yukarıya geriye basmak ve puant anlarında bu suyu kullanarak tekrar elektrik üretmektir. Verimlilik daha düşük olacaktır fakat enerji potansiyel olarak depolandığı için puant anlarındaki elektrik ihtiyacı için yeni santral kurulması bir süre de olsa olmayabilecektir (kurulan tesise bağlı olarak).
 
İlgili olduğum bir konu paylaşım için herkese teşekkürler..
 
Şayet bir hidroelektrik santralinin rezervinde bulunan su bitecek endişesi ile, santral devre dışı kalıyorsa ve belli zamanlarda çalıştırılmaktan vazgeçiliyorsa, yani doğal yollardan rezervin dolmasında problem varsa ve güzelim santral enerji üretemiyorsa, doğal olarak dolmasında sorun olan bu barajın, başka alternatif enerji kaynaklarıyla(rüzgar+güneş) suyunun sirküle edilmesi ve baraja tekrar aktarılması mantıklı gibi gelebilir. Ancak uzun süre ve gün gün doğal yollarla dolabilen, sürekli olarak enerji üretmesinde sakınca olmayan bir baraj için bu iş yapılacaksa, bu anlamsız olur. Zaten doğal yolla dolabilecek bir barajı neden doldurmaya çalışayım ki?.

Şu sorunun cevabını öğrenmek isterim. Büyük elektrik üretimi yapan santrallerimiz suyu bitecek endişesi ile devre dışı bırakılmakta ve onun yerine kömür, doğalgaz vs. gibi santrallerle mi enerji üretimi yapılmaktadır?
YTM ler hidrolik santralları (HES) su seviyelerine göre çalıştırmakta aynı zamanda sistem frekansını ayarlamakta ani yük alma ve atma da HES leri tercih etmektedir.Sistemde yüksek kapasite ile üretim yapan bir doğalgaz veya termik santral aniden servis harici olduğunda düşük kapasite ile çalıştırdığı HES lere ani yük alma özelliğinden dolayı yük aldırır. Bu toleransı her zaman elinin altında hazır tutar.Yetmezse düşük yüklü alıcıları (kasaba-ilçe vs.) sistemden çıkarır.4 yada 5 yıl kadar önce Bursa İzmir arası 380 kv hat Balıkesir taraflarında kopunca EGE MARMARA ve AKDENİZ bölgesi kısmen çökmüştü.Arıza öncesi OYMAPINAR başta özel HESlere ani yük almaları istendiğinde OYMAPINAR yük alamayacağını beyan etti ve sistem çöktü.Onun için HES lerden en çok ani yük almalarda yararlanılıyor.Bugünlerde kamu termik santrallarından (12 adet ve grup sayısı çok daha fazla) 3 grup devrede diğerleri stop.Sebebi bildiğiniz gibi bol yağış ve barajların ful dolu olması.
 
eger boyle birsey mumkun olsaydi sus havuzlari harcadiklari enerjinin daha fazlasini uretirdi.cunku sus havuzlari soylediginiz dongude calisiyo
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,601
Son üye
AlienInc

Yeni konular

Geri
Üst