Piyasa son dönemlerde farklı şekillerde çok karşımıza çıkmaya başladı.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Araştırdığım kadarıyla açıklayacak olursam reaktif güç ile indüktif güç gücün vektörel birleşmesinden oluşan zahiri ( yalancı) bir güçtür. Uygulama alanları genelde bobinli yani tarafolu sistemlerde etki gösterdigi söylenmektedir. O yüzden frolasan lambası vs gibi ürünlerde etki gösterdigi söylenmektedir.
 
merhabalar arkadaşlar.

bahsettiğim cihazla ilgili yaklaşık 10 gündür araştırmalarımı sürdürüyorum ve ulaştığım sonuçları sizlerle paylaşmak istedim. bu 10 günlük süre içerisinde elektrikçiler, elektrik mühendisleri ve elektrik teknikerleri ile fikir alışverişinde bulundum. cihazın mantığı mini kompanzasyon. ve bu şekilde motorlu ve bobinli her türlü cihazda elektrik tasarrufu sağlanabileceği bana söylenen ortak görüş.

yine de tam olarak inanabilmek adına cihazı temin ettim ve ampermetreyle ölçüm yaptık bir elektrik teknikeri abimle birlikte. orada cihaz devredeyken ve devre dışı çekilen akımları karşılaştırdık. sonuç düzensiz akımda (ev ortamında ve sadece çamaşır makinesi çalışırken) %16-18 arası bir düşüş. bu cihazı kullanan yerlerden faturalar da edindim orada da ortalama %18-19 civarında bir tasarrufu yine gözlerimle gördüm. ve yine cihazın belgeleri ile alakalı olarak şunu belirtmek isterim. bilenler vardır aranızda iso 9001 kalite belgesi almak herkesin harcı değil. bu da firmaya olan güveni arttırır. bu cihazın %15-20 arası tasarruf sağladığına artık bütün kalbimle inanıyorum ve 5 yıl garanti veren bir firmanın da iso kalite belgesinin bulunması teknik destek konusunda içimi fazlasıyla rahatlattı. sonuç oalrak çevreme gönül rahatlığı ile tavsiye etmeye başladım cihazı.

forumda genel yorumlar biz evlerde aktif elektriğin parasını ödüyoruz bu tarz cihazlar nasıl tasarruf sağlayabilir yönünde. bunu savunan arkadaşlara cevabım şudur. evet biz evlerde aktif elektirik üzerinden ücret ödüyoruz. fakat sonuçta şebekeden evimize reaktif akımda giriyor. motorlu ve bobinli cihazlar sadece aktif akımı kullanıyorlar. buraya kadar sıkıntı yok. kompanzasyonun mantığı da reaktif enerjiyi aktif enerjiye döndürmek değil mi halk ağzındaki tabiriyle. işte bu noktada cihaz reaktif enerjiden aktif enerji elde ederek motorlu ve bobinli bütün cihazların kullanımına sunuyor. bu şekilde tüketim aynı kalıyor evet fakat harcadığımız enerjinin tamamından istifade ettiğimiz için bunu faturada tasarruf olarak görebiliyoruz.

şunu da belirtmekte fayda var. dediğim gibi motorlu ve bobinli cihazların yoğun olarak kullanıldığı yerlere tavsiye ediyorum sadece. ve elektrik faturası 100 lira ve üzeri olan yerler. zaten 40-50 lira fatura ödeyen birisi bu cihazı alsa da cihazın kendisini amorti etme süresi çok fazla uzayacağı için yapacağı yatırıma değmeyecek. 100 lira faturayı baz alırsak bu kişinin ayda 15 lira bile tasarruf ettiğini varsayın zaten cihaz 1 yılda kendini amorti ediyor ve sonrası da kullanıcının karı oluyor. cihazın garantisi 5 yıl olduğuna göre sizce de çok mantıklı değil mi?

Allahını seven üzerime toprak atsın. Ya arkadaş reaktif gücü aktif güce çevirmek nedir ya ?
Motorlu bobinli elemanlar sadece aktif akım çekiyo demişsin yanlış,
Artı sen bu işin pazarlamacısısın milleti boş yere kandırma,
Senin tüm kalbinle inanman o cihazın kandırmacadan ibaret olduğu gerçeğini asla değiştirmeyecek.
 
kompanzasyon yapmak için zaten sistemde önce ciddi anlamda bir indüktif güç harcanması gerekli evde ne kadar indüktif güç harcayabilirsinki ? en fazla çamaşır makinasını yada bulaşık makinasını kullnarak harcarsın o yüzden bu cihaz hiç bir zaman maliyetini çıkartmaz ,kısa yoldan para kazanmak isteyenler için bir çözüm
 
Ben de bu cihazla bir ara ilgilenmistim...Metro istasyonlarinin birinde de arkadasim bizzat denemis...
Temel mantigi aydinlatma duzeyini %10 oraninda (ki bu deger insanin hissedemeyecegi bir azalmaymis) azaltip bu sayede enerjiden %30 lara varan tasarruf elde etmek...
Denedikleri zaman,istasyon aydinlatmasinda hem ciddi bir azalma ( tehlikeli olabilecek kadar ) hem de bayagi bir kamasma gozlemledikleri icin vazgecmisler..
Bu cihazin aydinlatma sistemlerine uygulanabilmesi icin ise, panoda sadece aydinlatma yuklerinin olmasi,ve acil aydinlatma sisteminin bulunmuyor olmasi gerekiyormus..
3e Electrotech dergisininde bu cihaz ile ilgili (ATS idi sanirim) bir yazi okumustum...Olumlu bakiliyordu..


Bi ara bizim şirkete de geldiler benim işletmemde 400 kva lık 3 adet trafo var demo cihaz getirdi kontrol ettik osilaskop ile ölçüm yaptığımızda frekansı 40 hz çektiğini fark ettim buda aydınlatmada %20 ve ters dönüyo görünmesi gibi problemlere neden oluyo meğer bu cihaz frekans kuplajı yapımı tam tepe gerlimine ulaşamadan diğer yöne çekiyomuş yanı düpe düz KANDIRMACA...
 
Normal isler bunlar. Dunyanin heryerinde var bu tur kandirmacalar. Koy kardesim energy saver i bak bakalim gerilim dusuyormu, dusmuyorsa al luxmetre, ölç flouresanin lux unu dusuyormu dusmuyormu. Yemeyin bunlari. Cevap beklerim walla
 
her sektörde kandırmaca var...

ne yazık ki piyasa bu tip kandırmacalarla dolu...
 
Çok basit bir dille anlatmak istiyorum dayanamadım.

Arkadaş madem bu cihaz yoktan var ediyor da çalışan makinanın performansını düşürmeden enerji tasarrufu yapıyor aşağıdaki durumlarda ne halt yiyor çok merak ediyorum
1. Flourasan yerine düz AMPUL,
2.Fan yerine bilgisayar yada UPS,
3.Elektrikli ısıtıcı
Kapastif çalışan sisteminiz varsa dikkat edin fatura artmasın. Burada boşuna konuşuyoruz evde hanım bile denenmesinde yarar var dedikten sonra yapacak birşey yok. Malumunuz ülkenin yarısı teknik direktör diğer yarısı elektrikçidir ;) Bu arada işe yaramıyor değil TEDAŞ'ın hatlarını kompanze ediyor tabi cihazın içindeki kondansatör 2-3 yıla kapasite kaybından bitene kadar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,527
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst