phılıps zaten koyuyor komp. kondansatörünü ...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşlar konuyla ilgili internette ilginç bulduğum bilgilere rastladım, paylaşmak istedim. Belki sizin de ilginizi çeker.
Bu teknolojinin kökeni, 70`li yılların ortalarından sonlarına kadar küçük monofaze indüksiyon motorlarının enerji kayıplarının azaltılması konusundaki NASA çalışanlarından Frank Nola`nın önerdiği ve geliştirdiği çalışmalara dayanır. Üç fazlı motorlara da uygulanmasına karşın arzulanan sonuçlar elde edilememiştir.
Bu teknik, motorun güç faktörünü izleyip güç faktörü düştükçe voltajı azaltıp güç faktörünü yükseltme mantığına dayanır. Motorun verimi ile motorun güç faktörü arasında, güç faktörü düştükçe verimin düşmesi şeklinde bir ilişki mevcuttur. Böylece motor voltajı düşürülerek güç faktörü ve verim yükseltilerek demir kayıpları azaltılır. Kimi yer çok az yüklü motorların mıknatıslanma akımları da (ki iş yapan aktif akımlarından çok daha fazladır)küçültülerek bakır kayıpları da azaltılabilmektedir. Burada asıl belirleyici olan motorun verim eğrileriyle karakteristik özellikleridir.
%90 verimli tam yüklü bir motorda demir kayıpları çekilen enerjinin yaklaşık %2,5-%4`ü civarındadır. Voltajı düşürüp bu kaybı yarıladığımızda %1-%2 enerji kazancımız olur. Motor yüksüzse, boşta çalışıyorsa, demir kayıplarını azaltarak çekilen enerjiden %30-%50 kazanç sağlamamızı sağlayabilir. Bu ise motor gücünün ancak %1 civarına denk gelir. Yarı veya 3/4 yüklü bir motorda ise voltajı düşürüp demir kayıplarını azaltabiliriz. Ama bu sefer yük akımı artacağından azaltılan kayıplardan çok daha fazla bakır kaybımız olacaktır.
Özetle ;
1) Yüksek demir kayıplı, küçük güçlü(genel olarak 1 kW`ın altında), çalışma geriliminin üstünde veya çalışma frekansının altındaki motorlar için çok sınırlı da olsa enerji tasarrufu cihazı kullanılarak bir takım sınırlı sonuçlar alınabilir. (Uzun vadeli olarak 80-120 YTL`nin kaç yılda amorti edileceğini hesaplamak gerekir!!)
2) Tam yükte çalışmayan motorlar için enerji tasarruf cihazları daha fazla enerji tüketilmesine neden olabilir.
3) Güç faktörü 0,4`ten büyük olan motorlarda enerji cihazlarının etkinliği tesbit edilmemiştir.(Belki eski tip demir kayıplı flouresant balastlarında faydası olabilir, bunlarda cos j =0,55 civarındadır, 40 W`lık flouresant ampulden ne kadar tasarruf yapılır?)

http://www.lmphotonics.com sayfasında meraklıları için daha detaylı bilgi mevcuttur.
 
elek ' Alıntı:
gördüğüm kadarı ile sanki evler için yapılmış.
ama evlerde normal sayaç olduğuna göre hiçbir işe yaramaz.
Hocam dikkat ettiyseniz kompanzasyonu kapattığınız zaman ampermetrenin gösterdiği akım artıyor.Yani az çok aktif sayaca da yansıyor.
 
tek kelimeyle kandırmaca.başka bi şey değil.
 
Ben de bu cihazla bir ara ilgilenmistim...Metro istasyonlarinin birinde de arkadasim bizzat denemis...
Temel mantigi aydinlatma duzeyini %10 oraninda (ki bu deger insanin hissedemeyecegi bir azalmaymis) azaltip bu sayede enerjiden %30 lara varan tasarruf elde etmek...
Denedikleri zaman,istasyon aydinlatmasinda hem ciddi bir azalma ( tehlikeli olabilecek kadar ) hem de bayagi bir kamasma gozlemledikleri icin vazgecmisler..
Bu cihazin aydinlatma sistemlerine uygulanabilmesi icin ise, panoda sadece aydinlatma yuklerinin olmasi,ve acil aydinlatma sisteminin bulunmuyor olmasi gerekiyormus..
3e Electrotech dergisininde bu cihaz ile ilgili (ATS idi sanirim) bir yazi okumustum...Olumlu bakiliyordu..
 
bizim şirketede geldi adı tafazkomu ne .kabul etmedim saçma dedim.kompanzasyon yaptığı açık ama tedaş zaten reaktif enerji parası almıyoki 9 kW altı için.üstü için zaten kompanzasyon şart
 
söyle düşünün ütünüz var 220volt 22 ohm altında 10amper yük alacaktır buda

2200w eder

tafazko yada başka bişi adı neyse ütü cıkışına bağladık bu cihazda

220volt şabeke gerilimini 200volta düşürsün aynı ütü 22 ohm altında 9 amper yük

alacaktır buda 1800w eder burda %10 tasarruf etmiş olduk ama nooldu ütü yarım saatte

220volt gerilimde ısınıyorsa eh artık 1saat bekleyelim dimi tasarruf yapıyoz :D
 
arkadaşlar,
bu sistemleri bende çok duyuyorum. çevremdekiler soruyorlar; nasıldır,iymidir, işe yarar mı?diye.elbette ki sizlerle aynı fikirdeyim ''kandırmaca'' bunlar.
benim merak ettiğim bunların piyasaya çıkmasına, büyük marketlerde satılmasına neden ve kim izin veriyor? gözünün içine baka baka hem maddi olarak hemde enerji kullanım konforu olarak insanımız kandırılıyor.
tedaş ve Şebeke için iyidir diyen arkadaşlarım olabilir; asgari geçim derdinde olan insanımızdan tedaşı finanse etmesini beklemek doğrumudur?
bunun için birşeyler yapabilir miyiz?
 
arkadaşlar,
bu sistemleri bende çok duyuyorum. çevremdekiler soruyorlar; nasıldır,iymidir, işe yarar mı?diye.elbette ki sizlerle aynı fikirdeyim ''kandırmaca'' bunlar.
benim merak ettiğim bunların piyasaya çıkmasına, büyük marketlerde satılmasına neden ve kim izin veriyor? gözünün içine baka baka hem maddi olarak hemde enerji kullanım konforu olarak insanımız kandırılıyor.
tedaş ve şebeke için iyidir diyen arkadaşlarım olabilir; asgari geçim derdinde olan insanımızdan tedaşı finanse etmesini beklemek doğrumudur?
bunun için birşeyler yapabilir miyiz?

"kim izin veriyor" sorusu pek mantıklı değil çünkü "kim engelleyecek?"

Ortada bu duruma müdahil bir yasa veya kurum yoksa meydanı boş bulan böyle cep doldurur. Ya da EMO vb. dernekler görev edinip mahkemeye başvurur.
 
Bu cihazlar ancak %2-3 gibi tasarruf sağlayabilir demir kayıplarını azaltarak.Biz denemesini yaptık.Cihaz bir müddet sonra voltajı düşürmeye başlıyor.Bu şekilde tasarruf yapıyoruz diyorlar.Fakat voltaj düşürülerek alıcının ömrü ne kadar olur ?hikaye yani.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst