Enduktif yukun direncinin hesaplanmasi

emodiyator

Profesyonel Üye
Katılım
13 Kas 2008
Mesajlar
2,915
Puanları
1,640
Konum
BİTLİS
Selam arkadaslar enduktif yuklerin sargi direnci Nasil olculur olcu Aleti Ile olcunce sacma sapan degerler okunuyor
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprog...oduller/elektrikselbuyukluklerinolculmesi.pdf

Merhaba.Yukarıdaki pdf MEGEP dökümanında sayfa 33-35'te ölçülme biçimi resimle de gösterilip açıklandığı gibi, lcr metre ile veya kapasitans ölçme özelliğine sahip avometreler ile bobinlerin bu indüktans değeri doğru olarak da ölçülebilir.Normal avometre ile omaj (Direnç) ölçümü kısmında,bu bobin ac akımda göstereceği bir tepkiyi (öz-indüksiyon yani bu self etkisini) dc. akımda (Çünkü omaj ölçümünde zayıf bir dc. pil akımı bu bobinden direk geçirilip gönderilir) kısa devre gibi de göstereceğinden,çok kalın ve çok az sarımlı bir bobini (İndüktansı) direk bu problara bağlayıp bu şekilde ölçmeyle sıfır omajı bile okuyabilirsiniz.Yani bu şekilde doğru bir bobin indüktans değeri almak da hiç mümkün değildir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Endüktif yükün direnci, iki direnç değerinin vektörel toplamı ile belirlenir. Toplam Dirence empedans (Z) denir. Empedans(Z); Ohmik Direnç(R) ve Endüktif Reaktans(XL) değerlerinin vektörel toplamıdır. Ölçü aleti ile ölçülen değer yalnız ohmik direnci verir. Örneğin bir multimetreyi direnç konumuna alıp buzdolabı kompresörünün ana ve yardımcı sargılarını ölçtüğünüzde gördüğünüz değerler ohmik dirençlerdir. Endüktif reaktans XL=2*pi*f*L 'dir. Sargıya alternatif gerilim uygulandığında oluşur, f:Frekans, L:Endüktans değerlerini gösterir.
Akım=Gerilim/Empedans yani I=U/Z 'dir.
 
pratik olarak bobinli bir yükün ac de sağlamlığını kontrol etmek istesek veya direncini ölçmek istesek lcr metre veya bazı avometreler de bu özellik var ama henry cinsinden veriyor.Henry ve omaj aynı şeymidir yada birbirine çevrilebilir mi örnek verirsek mesela kapasite de mikrofarad - kvar ilişkisi gibi
 
pratik olarak bobinli bir yükün ac de sağlamlığını kontrol etmek istesek veya direncini ölçmek istesek lcr metre veya bazı avometreler de bu özellik var ama henry cinsinden veriyor.Henry ve omaj aynı şeymidir yada birbirine çevrilebilir mi örnek verirsek mesela kapasite de mikrofarad - kvar ilişkisi gibi

Bu sorunun tam cevabını bir önceki mesajımda verdim. Empedansınkaresi=OhmikDirencinkaresi+Endüktifreaktanısn karesi [Vektörel toplam]
Henry birimi Endüktans(L)'ye ait birimdir. Bu değeri biliyorsanız endüktif reaktansı(XL'yi) hesaplayabilirsiniz, ohmik direnç(R)ölçtüğünüz değer, ikisinin vektörel toplamı empedansı verir.
Birde burdan okuyun belki anlarsınız.
http://hbogm.meb.gov.tr/MTAO/1Elektroteknik/unite3.pdf
 
Son düzenleme:
pratik olarak bobinli bir yükün ac de sağlamlığını kontrol etmek istesek veya direncini ölçmek istesek lcr metre veya bazı avometreler de bu özellik var ama henry cinsinden veriyor.Henry ve omaj aynı şeymidir yada birbirine çevrilebilir mi örnek verirsek mesela kapasite de mikrofarad - kvar ilişkisi gibi

Henry birimi alternatif akımda bobinin gösterdiği bobin kapasitesi birimidir,(Kondansatör kapasite birimi de farad'dır.Bu değer de benzer şekilde bir multimetrenin omaj kısmında doğru ölçülemez,kapasiteyi tam ölçmek için lcr metre veya bir kayıp varsa bunu tam tespit için de kapasitemetre denen cihazı kullanmak gerekir) zaten burada isim değiştirip artık buna direk direnç denemez,birden fazla direncin bileşkesi olarak ac akımda buna empedans denir.Z harfi ile gösterilir.Birimi yine ohm.'dur. (Omik dirençten daha farklı olarak,ac akımdaki davranışında, kapasitans=kondansatörün ac' deki direnci ve indüktans=bobinin ac'deki bu direnç değerlerini içerdiği,bunların tam bir bileşkesi durumuna bazı durumlarda girdiği için)

Bariz bir örnek olarak da hoparlörlerin bobin direnci empedans değeri olarak (Amfi çıkışında ac ses akımında direk olarak çalıştığı için) en doğru şekliyle de belirtilir.Hoparlör bobini direnci diyemeyiz biz buna,hop. empedansı deriz,hoparlör üzerinde yazan bu 4-8 ohm değerine.Direk multimetre ile omaj ölçümü kısmında ölçümlediğimizde,örneğin 8 ohm olan empedans değerine yine çok yakın bir değeri biz okuruz,ama bu değer direk dc.'de de ölçüldüğü için ac. şartlarında da ölçümlenmediğinden dolayı çok doğru bir değer de olmaz,yaklaşık bir değer olur bizim için.

Her ikisinin birbirine çevrilme durumu elbetteki ampirik ve sabit olan mevcut formüllerle mümkündür.Çünkü belirli bir açı yapan ve vektörel olan bu büyüklerin birbirine göre olan bu toplamları (Bileşkeleri) tek değer olarak alındığı gibi,ayrı ayrı ayrıştırılması da yine söz konusudur.Çünkü bobinin her zaman sabit olan bir omik direnci ve bir de ac akımda bu ac akıma karşı gösterdiği indüktif direnci hep söz konusudur.Z dediğimiz empedans değeri de bu değerlerin vektörel toplamından başka bir değer değildir.Kondansatörler için de ayni durum söz konusudur.Ama bir direncin dc de olduğu gibi ac de Cos fi=1 değeri olduğu,yani açı farkı hiç bulunmadığı için ac/dc'de örneğin çektiği güç değeri de (Watt,kW) eşit olur,bu omaj değeri ac/dc de güç harcanırken bir değişiklik de yapamaz.

Verdiğim linkteki MEGEP'in 33. sayfasında sn.Yaşlı Uzman'ın da bu verdiği formüllerdeki gibi olan bir dönüşümü ayrıca da vardı,oraya tam olarak bakmamışsınız sanırım.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Konuyla alakalı olduğu için ve konuyu toparlamak adına bazı önemli bilgiler vermek istiyorum;

Elektriğin Teorisinde 5 çeşit yük formu vardır;
1- Saf ohmik Yük R harfi ile gösterilir birimi ohm'dur.
2- Saf endüktif Yük XL ile gösterilir birimi ohm'dur.
3- Saf kapasitif Yük Xc ile gösterilir birimi ohm'dur.
4- Ohmik + Endüktif reaktans Yük formu R+XL vektörel toplamı şeklinde gösterilir, bileşke dirence empedans(Z) denir birimi ohm'dur.
5- Ohmik + Kapasitif reaktans Yük formu R+Xc vektörel toplamı şeklinde gösterilir, bileşke dirence empedans(Z) denir birimi ohm'dur.

Uygulamada Saf ohmik, saf endüktif ve saf kapasitif yük yoktur bunlar yalnız teoride kalan kavramlardır. Her sargılı makinanın bobininin alternatif akıma karşı koyduğu endüktif reaktansı + birde ohmik direnci vardır. Kondansatörde de durum aynıdır, kondansatörün alternatif akıma karşı koyduğu bir kapasitif reaktansı birde minik iç dirençleri vardır. Rezistanslarında büyük ohmik dirençleri yanında minik endüktif reaktansları vardır. Uygulamada hiç bir yük saf değildir.

Ölçü aleti ile Dc verilerek yapılan bir bobinin ölçümünden çıkan sonuç o yükün yalnız ohmik direnç R değerini verir. XL endüktif reaktansını hesaplayabilmek için endüktans L değerini bilmek gerekir. Çünkü endüktif reaktans bobinin alternatif akıma karşı koyduğu dirençtir. Kondansatörde de durum aynıdır.

Bir tesisi göz önüne aldığımızda, tesisimizdeki ohmik yüklerin toplamına R endüktif reaktansların toplamına XL dersek bunların bileşkesine Z empedans denir birimi ohm'dur. Direnç ile empedans arasındaki açıyı endüktif reaktans oluşturur ve bu açıya fi açısı denir. Kompanzasyondaki fi açısı cosfi bu değerdir. Tesisin mevcut cosfi değeri bu nedenle tesiste bulunan yüklerin formuna toplamına bağlı değişir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,475
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst