endiksiyon bobini için uygun trafo

Katılım
27 Nis 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
38
merhaba endiksiyon bobinim var 12 volt ile çalışıyor fasılalı akım 12 volt.ac olacak ama uygun trafo bulamıyorum bana yardımcı olurmusunuz, şehir ceyranını 12 volta çeviren bir trafo arıyorum ama indiksiyon bobini'ni çalıştırmalı ac modunda olmalı.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Piyasada bol bol var olmadı elektrikçiden zil trafosu al 14-15vac dc çıkışlı ayarlı adaptörler (eski modeller-trafolu) içini aç 12 v kademesine getir köprü diyod öncesi bağlantılarından tel çıkar istediğin hazır arkadaşım ;)
 
tamam benimde aklıma geldide işte hepsi çalıştırır değilmi endiksiyon boinden kıvılcım almam lazım hani watt meselesi falan farkedermi onu demek istedim
 
Rikli bi şeyle uğraştığının farkındasındır umarım ne yapmaya çalıştığını direk anlatsan olası sorunları önceden görebilir nasıl aşacağın hakkında bilgi alabilirsin. Yüksek gerilim alırsın ama uçları birbirnden uzak tutarsan çalışmadığını düşünürsün elinle yaklaşınca öbür dünyayı görürsün... :(
 
- kutupa yaklaşınca kıvılcım atmalı işte kıvılcım yapmaya çalışıyorum daha önce çarptı bişey olmuyor :D bana araba endiksiyon bobini çalıştıracak trafo kaç watt'lık alayım onu demek istedim
 
AC 12 volt olduğuna eminmisin ?
2 Yıl motosiklet tesisatı tamiri yaptım. Genelde bobinler ya 81 volt AC veya 12 volt dc olarak gördüm.
Gelelim kıvılcım atma meselesine:
Kaç joule bir atlama istiyorsun ?
Bunun hesabı internet de var.
Size tavsiyem daha yüksek primer voltajlı indiksiyon bobini kullanın.
Düşük voltajlı ve DC olanların fiyatları çok pahalı ! Sebebi ise AC-DC düşük voltajı tekrardan yüksek voltaja çevirerek indiksiyon voltajı elde edilmesidir.
En pratik olanı hiç uğraşmadan bir triyak ile gerilimi 65-80 volta düşür ve bir AC motoksiklet CDI alarak (30 TL 2. el bedava bile bulursun) bobinini kontrol et.
 
merhaba endiksiyon bobinim var 12 volt ile çalışıyor fasılalı akım 12 volt.ac olacak ama uygun trafo bulamıyorum bana yardımcı olurmusunuz, şehir ceyranını 12 volta çeviren bir trafo arıyorum ama indiksiyon bobini'ni çalıştırmalı ac modunda olmalı.

aq2pVz.jpg


Merhaba.

Bakın,bu elinizdeki parça araçlarda platinli buji ateşleme sisteminde kullanılan ateşleme bobinidir.Üniversitede öğrenciyken araçlardaki bu ateşleme bobininden (6 voltluk bir motorsiklet ateşleme bobininden) küçük bir tadilatla yapmış olduğum indüksiyon bobininin şemasını size çizerek de veriyorum.Üretilen YG gerilimle oluşan bu kıvılcım bir buji tırnağı arasından veya belirli bir uzaklıktan da atlayacaktır.Yalnız şuna da çok dikkat edin ki,vücudunuzdan veya yarıiletkenlerden (Araba teybimin giriş ve çıkış katındaki entegrelerden dalgınlığımla atlaması sonucu bu parçaları yeniden de yenilemek zorunda kalmıştım) kesinlikle de atlamamalıdır.

ARAÇLARDAKİ ATEŞLEME BOBİNİNİ BİR İNDÜKSİYON BOBİNİNE ÇEVİRME İŞLEMİ

Yapılışı: (İşlem basamakları)

1- Ateşleme bobininin plastik reçine (Resin) veya zift içine gömülü olan nüve kısmını açığa çıkarmak için bakalit kapak kısmını sökerek dışarı alın.

2- Bu kare veya dikdörtgen profilli nüvenin dış yüzeyine tam uyacak ve yaylanma özelliği olan çelik bir çubuğa takılı ferromağnetik bir malzeme (Ayni boyutta yumuşak bir demir parçası) üzerine platin kontaklardan alacağınız kontaklardan birini bu demir parçasına diğerini esnek,yaylanabilir çelik çubuğa temas eden bir ayar vidasının ucuna tespit edin.

3. Böylece bu çekirdekte yer alan nüvenin mağnetik çekme gücüyle (Bir ileri,bir geri gidip gelerek ) çalışan,evlerde kapı zillerindeki elektromekanik olarak devre kesici sistemiyle çalışan bu sistemin bir benzerini yapmış olacaksınız.Vida ucuna platin kontak tespit etmek zor olursa,yalnızca gidip gelen demir parçasına platin kontağı koymaya da çalışın.

4- İndüksiyon bobinindeki YG ucundan çıkan kıvılcımın atlama sıklığını (Frekansını) ayar vidasına bağlı bir somunu tahta zemine (Altlığa) tespit ettikten sonra bu vidayı bir tornavida ile ileri geri çevirerek ayarlayacaksınız.

5- Besleme kaynağı tam doğru akım (Dalgasız ve net 12 volt dc.) olursa daha iyi olur.Bu 12 volt,7,18,25,40,60 amper bir kurşunlu akü de olabilir veya 12 volt 5-6 amper veren tam regüleli bir güç kaynağı çıkışı da olabilir.

6- Ateşleme (indüksiyon) bobinin dış gövdesi güç kaynağının – kutbuna doğrudan bağlanacaktır.Ayrıca evdeki mevcut olan toprak hattından gelen bir kablo ile topraklanırsa daha iyi olur.+ uç ise bobinin en az omaj değerini avometrenin omaj kademesinde gösterdiği primer sargının Bağlantı (Terminal) ucundan yapılacaktır.

7- + kutbun ayarlı vidalı bu devre kesicili terminal başı yerinden uygulamadan önce 5-6 amper değerinde devreye seri bağlı bir sigorta da koyarsanız daha iyi olur.Primer devrede nadir de olsa bir iç kısa devrede güç kaynağınızı veya aküde ise bir yangın tehlikesini böylece de önlemiş olursunuz.(Emniyet elemanı olarak)

8- Uygulanacak güç değeri,bu bobinin primerinin en az 4-5 amper dc akımını da çektiği düşünülerek P=5*12=60 watt.lık bir trafonun sekonder çıkış değeri kadar olmalıdır.Ancak cos fi değeri ve trafo-redresör çıkış kayıpları da göz önüne alınıp (Emniyet payı birlikte düşünülüp) en az 80-90-100 VA’lık trafolu- redresörlü bir güç kaynağı veya 5-6 amperi net veren regüleli ve tam doğru akım veren bir güç kaynağı (Smps’li tip güç kaynağı olursa kısa devre koruma/akım koruması yüzünden sürekli bir akımı da alamayabilirsiniz. Çünkü primer sarımların iç direnci değer olarak çok da düşüktür) Bu nedenle de araçlarda yanılmıyorsam bunun için koruma amaçlı devreye seri bağlı bir emniyet direnci sıklıkla kullanılmaktadır.

9- Eğer yabancı kaynaklardan nette de arama yaparsanız güç transistörleri,mosfet,ıgt’ler,tristörler,vb. elemanlar da ayrıca kullanılarak,çok yüksek frekansta osilatörlü elektronik devreler yardımıyla da araçlardaki bu ateşleme bobinin YG ve yüksek frekansta kıvılcım boşaltımını (Hatta tv’lerin EHT trafosundan bile yararlanılarak) yapan bir düzeneğe çevrilebildiklerini de kolayca görebilirsiniz.

10- Ancak sizin yapacağınız bu devre basit bir elektro-mekanik devre kesicili tipte devre olup,frekans da çok yüksek değerlerde olmayıp,sadece bir ayar vidasıyla sizin ayarladığınız değerlerle sınırlanmış kalacaktır.

DİKKAT: Uygulaması yapılan bu düzenek sadece bir laboratuar düzeneğidir.Laboratuarlarda öğretici eğitmenlerin gözetiminde ve çok dikkatli,emniyet tedbirleri alınarak çevre,cihazlar ve en başta insanlar için gerekli tedbirler alındıktan sonra yapılmak üzere tasarlanmıştır.Dikkatsiz ve bilinçsiz olarak,emniyet tedbirleri alınmadan ev ortamında yapılmasından ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan doğacak bir sorumluluk yazıyı kaleme alan kişi tarafından kabul edilemez.Ev ortamında hiç yapılmaması daha uygundur.

Kolay gelsin.
 
Merhaba,
nasıl bir induksyon trafosu,
frekansı nekadar,su soğutmalı mı
ğüçü tipi nedir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,316
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst