Endüstriyel Bilgisayar Nedir?

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,234
Puanları
1,866
Yaş
46
Endüstriyel Bilgisayar Nedir?

TE_Tesla_factory[1].jpg


Aslında birçok bilgisayar “endüstriyel” ismi eklenerek satılırken, “gerçek” endüstriyel bilgisayar kavramının ne olduğu tam olarak açıklanmalıdır.

“Endüstriyel Bilgisayar” yüksek sıcaklık, titreşim, nem, IP65/IP66 gibi görünür etmenlere dayanıklılık sağlarken, görünmez bir etmen olan elektromanyetik uyumluluğu da sağlamalıdır.
Dış etmenlere dayanıklılığı sağlaması sayesinde, “endüstriyel bilgisayar” kullanıcının beklentisi olan 7/24 çalışma beklentisini de yerine getirecektir çünkü üretim durmamalıdır.
Endüstriyel bilgisayar üreticileri, en çok ortaya çıkan problem olarak, küresel ısınmanın da etkisi ile yükselen ortam sıcaklığında çalışmayı garanti etmelidir. Gerektiğinde 0°C ~ 50°C sıcaklık aralığında yapılmış test raporlarını kullanıcılarına sunabilmelidir. Bu güvence ile kullanıcı, satın aldığı cihazın, çalıştığı ortamda işlevini sorunsuzca yerine getireceğinden emin olmalıdır.

8E7C1607.jpg


Aynı şekilde, titreşim ve şok darbe testleri, IP65/IP66 su ve toz koruması dayanıklılık belgelendirmeleri de kullanıcı ile gerektiğinde paylaşılabilmelidir.

Elektromanyetik uyumluluk (EMC – ElectroMagnetic Compatibility) :

Bir cihazın elektromanyetik uyumlu olarak kabul görülmesi için 3 şart vardır:
1. Kendi içinde etkileşime yol açmamak
2. Diğer cihazlara etkileşimde bulunmamak.
3. Diğer cihazlardan kaynaklanan etkileşime karşı dayanıklı olmak.

Bu sayede, cihaz ortamda bulunan bozucu etmenlerden, standartların sağladığı limitler dâhilinde etkilenerek sağlıklı bir çalışma gerçekleştirir.

Örnek olarak, endüstriyel bilgisayar, çalıştırıldığı ortamda, kaynak makinası çalıştırıldığında bile ortaya yayılacak bozucu sinyallerden etkilenmemesini EMC uyumluluğu sayesinde sağlayabilmektedir.
wireless-1024x279.jpg


IP Koruma Sınıfı:
IP Code (IP Kodu)’un açılımı ‘International Protection code (uluslararası koruma kodu)’ ya da ‘Ingress Protection code (giriş koruma kodu)’ olarak geçer. Açılımlarından da anlaşılacağı üzere IP koruma sınıfı elektrikle çalışan aletlerin dış etkenlere karşı dayanıklılığını belirlemek için Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilmiş uluslararası bir standarttır. Güvenli çalışma şartlarını belirtmek için elektrikli ürünlere IP kodu verilmelidir.
IP derecesi 2 veya 3 basamaklı bir sayıdır. 3. basamak IEC 60529 da yer almadığı için çoğunlukla kullanılmaz. Farklı etkilere karşı dayanıklılığı kolay ifade edebilmek için; IP derecelendirmesinde her bir basamak ayrı bir etkiye karşı korumayı ve basamaklardaki sayılar korumanın derecesini belirtir.
IP Sınıflandırmasında kullanılan basamakların anlamları:

1. Katı cisimlere karşı koruma
2. Sıvılardan koruma
3. Mekanik etkilerden koruma (IEC 60529’da yer almadığı için çok sık kullanılmaz.)
IP-Protection.png
IP kodları genellikle 2 basamaklı olduğu için 2 basamaklı olanlarını bir örnekle incelenirse: IP65

1. basamağındaki ‘6’ dan katı cisimlere karşı korumasının toz geçirmeyecek seviyede olduğunu
2. basamağındaki ‘5’den sıvılara karşı korumasının hortumdan gelen su gibi tazyikli sulara karşı koruma düzeyinde olduğunu anlaşılır.

Çalışma Sıcaklığı:
Endüstriyel ortamlarda, ofis ortamlarına göre çok daha fazla oranda yüksek sıcaklıklarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlar, endüstriyel ortamlarda tam performans ile çalışamamaktadır. Endüstriyel bilgisayarlar ise özellikle soğutma sistemleri ve tasarımlarında seçilen dayanıklı komponentler sayesinde 50°C sıcaklıklardaki ortamlarda çok rahat çalışabilmek güveni verir.

kaynak : icc-turkiye
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,283
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst