endüktüf yük reaktörleri

Katılım
22 Mar 2010
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
39
slm arkadaşlar ben OG dagıtım hatlarından dolayı aşırı bir kapasitif cezaya giriyorum%44 civarında.yeraltı kablolarından oluşan kapasitif yük beni cezaya sokuyor.bana endüktif yük reaktörü taktırmam önerildi nasıl bişey oldugundan dahi bir fikrim yok.bu konuda bana yardımcı olmanızı istiyorum sizlerden.bu entüktüf yük reaktörleriyle ilgili çalışma yapan arkadaşlarlada irtibata geçmek isterim tel numaram:05065612930 yardımlarınızı bekliyorum.

bu siftemi kurabilen kişi yada kişilerden bilgi alıp gerekirsede bir arada çalışmak isterim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Reaktörler birkaç çeşittir:
Harmonik filtre reaktörü.
şönt reaktör.
Hat reaktörü.
...

Bİr işletmede kompanzasyon çalışmadığı (devrede hiç kondansatör olmadığı) halde sayaç kapasitif yazıyorsa eğer, bu demektir ki sistemda kapasitif özellikli yükler vardır (Sayaç OG tarafta ve biraz uzun XLPE kablo varsa bu kapasitif yazdırır. En çok bu sorun çıkar.). Bu durumda devreye Şönt reaktör bağlanır. Şönt reaktör tam anlamıyla indüktif yüktür (Bazen buna da ihtiyaç duyuluyor):
Hilkar - Power Resistors - Reactors - Testing Systems

İşletmede harmonik üreten cihazlar var ise, şebekede harmonik bozulmalar meydana gelir. Bunu engellemek için o şebekeye göre (gerekli ölçümlerden sonra) uygn değerlerde ve güçte harmonik filtre reaktörü bağlanır. 5. harmonik 7. harmonik reaktörleri gibi:
Hilkar - Power Resistors - Reactors - Testing Systems
Eğer bu da ayeterli gelmezse Aktif Filitre alınmalıdır ki bu çok pahalıdır.

Eğer bir cihaz harmonik üretiyor ise, o cihazın ürettiği harmoniğin şebekeye yayılmasını önlemek için hat rektörü bağlanır:
Hilkar - Power Resistors - Reactors - Testing Systems

Eğer işletmede harmonik varsa, devreye kondansatör girdiği anda (adeta ateşe benzin dörker gibi) harmonik seviyesi yükselir. Belirli bir seviyeden sonra (harmonik seviyesine göre) kondansatörlerda aşırı akım çekmeler başlar ve patlar (10kVAr lık kondansatörün 80 amper çektiğini duymuştum gunerdr'den.), motorlar ısınır, nötr iletkeninden trafoya doğru harmonik akımları akar (kesit ince gelirse kablo yanar). Bunu önlemek için harmonik filitreli kompanzasyon panoları imal edilir. Bunun işlevi de kondansatörlerin, harmonikleri artırmasını önlemektir. Bu panolarda kullanılan kondansatörler yüksek voltajlıdır (525V gibi.)
Demir-çelik işleyen, eidüksiyon ocakları olan ağır işletmeler de bu harmonik olayları herzaman meydana gelmektedir.

Türkiyede reaktör üreten iki tane öncü kuruluş vardır:
Hilkar - Power Resistors - Reactors - Testing Systems
Ergun Elektrik

Bu sitelerde da yeterince bilgiler var.
Başlangıç için şu kataloğu inceleyebilirsin: http://www.ergunelektrik.com/katalog.pdf
__________________
 
Sayacınızın 1 saatte kaydettiği kapasitif sarfiyatı hesaplayın. Bunu sayaç çarpanı ile çarptığınızda, gerekli olan şönt reaktör gücünü tespit edersiniz.
Sayaç çarpanınızı hesaplamak için:
akım trafosu dönüştürme oranı x gerilim trafosu dönüştürme oranı (Gerilim trafosu yoksa eğer, bunu 1 olarak alın.)

Şönt reaktör bir çeşit indüktif yük tüketen elektrik makinasıdır. Görünümü trafoya benzer. Özel olarak işletmeye göre üretilir.

Sn. alaaddin'in verdiği linklerdeki şirket ile irtibata geçtiğnizde gerekli yardımı alacaksınız. Bir de Ergun Elektrik var reaktör üreten.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,592
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst