Endüksiyon Bobini

Katılım
11 Eki 2018
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar,
Tez konusu olarak Endüksiyon bobinin calistirilmasini aldim.Bir adet devre dizayn etmemi istediler ve devreyi iki sekilde calistirmami istiyorlar. Bir süre arastirma yaptiktan sonra mantigini anladim fakat hocanin bana tavsiye ettigi devre semasini tam olarak anlamadim kendi cizdi biraz ondan kaynakli . O devreye benzer bir devre cikartmami ve butun olcumlerini yapmami istiyorlar. Devrenin fotografinida paylasiyorum aramizda birsi yardimci olabilirse simdiden cok tesekkur ederim.
Not: okla cizilmis olan mit ohne diyotlu ve diyotsuz versiyonu kast ediyor.
Anlamadigim mosfetin baglantilarini nasil yapicam ?
primar sarginin altindaki diot ve direnc ne ise yariyor onunla ilgili pek bir sey bulamadim?
giriste direnc kullanmami istedi nedenini biliyorum ama devrede direnc cizmemis yoksa benmi yanlis yorumluyorum devreyi ?

WhatsApp Image 2018-10-11 at 11.35.55.jpeg
 
opampın yada komparatörün ucuna gate ucunu , drain ucunu primer sargıya, gnd ucunada source ucunu bağlayacaksın. mosfet 600 volt 10 amperden yüksek n kanal olacak.
mit ohne diyotunun bir anlamı yok. primere paralel bağlanan 100nf civarı meksefe kapasitörü en az 450 volt olacak.
Çalışması şöyle.
Mosfet birkaç ms iletime geçip primer bobinini şarz ettikten sonra kesime götürülerek primerdeki enerji yüksek sarımlı sekondere gönderilir. Bu esnada sekonderde 10000-20000 volt gibi bir pulse oluşur. Bu yüksek gerilim distribütörden sonra ilgili bujilere dağıtılır.
Bildiğim kadarıyla bobinin sekonderinin alttaki ucu gnd ye internal olarak bağlı durumda oluyor.
mosfetin source ucuna veya drain ucuna 0,1 ohm gibi bir direnç takılabilir. Mosfetin aşırı akımdan bozulmasını engelleyebilir. ancak drain ucuna takmak daha mantıklı. Eğer source ucuna takılırsa Vgs gerilimi düşeceğinden mosfet ısınabilir.
mit ohne dediğin diyot 12 volt gerilimi 0.8 volt düşürmekten ve ateşleme gücünü azaltmaktan başka bir işe yaramaz.
 
Cevabin icin cok tesekkur ederim cok aciklayici ve anlasilir birsekilde anlatmissin .Multisimde simule edip calismasini kontrol edicem.Primara seri bagli diyot icin osiloskopta bir seyi dusuruyor dedi tam anlamadim acikcasi yurt disinda okuyorum almanca olakara iletisim halindeyiz.Yanlis anlamadiysam eger diyot olmassa osiloskopta gozuken impuls duser dedi.Oyuzdende bana devrenin birini diyotlu digerini diyotsuz yap dedi.
Peki elinizde bu konu hakkinda onerebileceginiz bir kitap varmi ? Internette cok fazla kaynak bulamadim sanirim ben yanlis kelimelerle ariyorum.
 
Zamanında otomobil ateşleme devresi yapmıştım. Oradan edindiğim tecrübeleri anlattım. Bende özel bir kaynaktan öğrenmedim zaten standart anahtarlama ve trafo bilgileri yeterli. Primer akımının yüksek sekonder voltajının yüksek olması bu bobinin en önemli özelliği.
Meksefe kapasitörünü küçültürsen ateşleme şiddeti artar fakat mosfetin yanma durumuda oluşabilir. meksefe kapasitansını büyültürsek primerde oluşan ters voltaj azalır fakat ateşleme gücü düşer.
Ben ltspice kullanıyorum.
ltspicefiles.wordpress.com
 
Ben multisimde enduksiyon bobini bulamadim kutuphanede mecburen yabanci bir sitedeki adamin tasarladigini kullaniyorum ltspice de hazir olarak kutuphanede mevcutmu ?
 
Yarin sabah ilk isim bunu denemek olucak cok saol cok yardimci oldun.
 
Örnek indüktans değerleri


Wells C834 HEI Ignition Coil, new with core.
  • Primary (yellow, red wires): 3.66mH, 1kHz, Q6.18
    • R 144.9 ohms @ 1 kHz, 13 ohms @ 120 Hz
    • R dc 1.16 ohms w/Fluke 45, 0.5 with Wavetek 27xt
  • Secondary (flat terminal, black wire): 31.0 H, 1kHz, Q7.06
    • R 1.4 Meg @ 1 kHz, 80.5 K @ 120 Hz
    • 7.268 K w/Fluke 45, 7.1K w/Wavetek 27xt
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst