Encoder ile ölçüm yapma

Katılım
26 Eyl 2014
Mesajlar
121
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar, fabrikada çok eski bir makine var ben bunun motor miline encoder taktım 100 puls. Elimde alfa alc94 marka metre ölçen bir cihaz var encoderden gelen bilgileri burada gorebiliyorum. Benim sorunum şu: mesela ben 800 mm gel ve dur dediğimde motor çalışıyor ve 830 mm vb şeklinde verilen ölçünun devamli fazlasında duruyor buda kesilen parcayi her defasında yanlış kesiyor sorun ne olabilir.
 
1. Motorun ataletinden dolayı, durmasındaki geikme,
2. Sayıcıdaki, çarpanı, değiştirmeniz gerekir. 800/830= 0.96 gibi bir çarpım değeri ayarlamanız gerekebilir. 830 mısaldir.
3. Ayrıca, motorun miline, stop ettiğinde ani durmasını saglıyacak, fren sistemi monte ettırmenizde fayda olur..
 
Son düzenleme:
Çarpanı 0.007 yaptığımda bu değerleri goruyorum. Sizin dediğiniz gibi yapıp deneyecegim yarın. Birde motorda invertor veya herhangi bir cihaz yok motor reduktorlu ve mekanik frenli.
 
Merhaba.Zeybek ustamızında dediği gibi motorun atalatinden dolayı hemen duramıyor ve her defasında fazla kesilecektir.Bir plc kullanmıyorsunuz sanırım.Benim naçizane tavsiyem bir sürücü takınız.Sürücünün hız ayarınıda bir potansiyometre ile ayarlayabilirsiniz.Eğer kullandığınız cihazda ekstra dijital çıkışlar var ise örneğin stop mesafeniz 800 mm ama 700 mm de bir çıkış verebilirse hızını yavaşlatıp son 100 mm minimum hızda devam eder ve stop mesafesine geldiğinde hemen duruş yapabilirsiniz.Hata payınız daha düşük olacaktır.Sürücünün duruş ve kalkış rampalarınıda buna göre ayarlayabilirsiniz.
 
Motor gücü nedir ne kesiyor bilmiyorum ama fikir açısından dinamik frenleme yapılır ise durma zamanı ayarlanır mekanik frenlemede olabilir
 
Merhaba;
Sistemi denedim cihazın encoder ile çarpan ayarını metre ile ölçerek deneme yanılma yöntemiyle yaptım. Sıkıntım şu, cihaza 80 mm set ediyorum. 82-83-84 gibi degerde duruyor her defasında gerçek değeri ölçtüğümde ise ölçüler hep değişiyor 77 ile 90 arasında değişiyor ayarı yapamadığım için mi acaba yoksa fazla kaçan mm ölçülerinin vermiş olduğu bir sıkıntı mı bu?
durdurmak için invertör takıp set ettiğim ölçünün 1-2 cm gerisinden yavaşlatıp durdurmak işe yarar mı? Ona göre invertör siparişi vereceğim. Yardım lazım şimdiden teşekkürler.
 
slm.
Asenkron motoru sürücü ile çalıştırmadan mm hassasiyetinde durduramazsın ayrıca sadece sürücüde yeterli değil, sürücün basic değil vektör kontrollü olmasi gerek, motor değerlerinin birebir tanıtılması gerek, birde frenleme drenci takmanız gerekecek. Fuji multi serisi idealdir içerisinde dahili frenleme drenci bulunuyor yetecektir.
Programladığınız cihaza çarpan değerini öyle deneme yanılma yöntemi ile giremezsiniz. Her halukarda yanliş sonuçlar doğar engelleyemezsiniz en doğru yolu sistemin bir turda kaç mm. İlerlediğini hesaplamanız olacaktır.
Programladığınız cihazın parametrelerini iyi bilmeniz gerekir. Bir çoğunda sistem ataleti için toleranslara izin verilmektedir bu parametre siz ekrana 80 mm yazdığınızda dur sinyalini kaç mm veya pals değeri önce vereceğini belirlemeye yarar böyle bir parametre varmı bunu araştırın.
Encoderin montaj şekli ve yeri çok önemlidir Encoderi direkt olarak motor miline bağlarsanız encoder kartı veya cihazı hata yapma olasılığı artacaktır. Şayet encoder hızı cihazın okuyabildiği oranı geçe bilir. Bence encoderi motor miline değil tahrik edilen unsura bağlayınız.
 
Bilgiler ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Mekaniği çok iyi değil makinenin encoderi taktigimiz mil yalpaliyor. İnvertor almaya imkanımızda yok.
 
Siz birde endüktif, kapasitif, infra gibi sensörlere bakın belki onlar işinizi çözer birde üretilen nedir bilmiyorum ama tekerlekli tip sayıcılar var metre milimetre cinslerinden onları bak bir de
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst