Encoder Hız Hesabı

Katılım
20 Eyl 2006
Mesajlar
440
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar Merhaba,

Fabrikada şişe hattında şişelerin seviyesini kamera ile ölçecek bir sistem yapıyorum. Encoder'ın hızını nasıl hesaplamam gerekiyor? Ayrıca Encoder'dan aldığım mesafe bilgisi ile kameraya şişe önüne geldiğinde çekim yap bilgisi vermem gerekiyor. Bunu nasıl yapabilirim? Bu konuda acil yardımlarınızı rica ederim.

Şimdiden teşekkürler.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Sihirli kelimen ''reflektörlü sensör'',

Karşılıklı Tip Fotoelektrik Sensörler
Basit bir karşılıklı ışıma, ışık yayan bir kaynak ve bu kaynağın yaydığı ışığı algılayan (ışığa duyarlı) bir elektronik devreden (fotodedektör) oluşur.

Fotoelektrik sensörün alıcı ve verici kısımları arasında bir cisim olup olmadığı şu şekilde anlaşılır. Eğer ışık hüzmesi fotodedektörün (alıcı kısım) üzerine rahat bir şekilde ışıyabiliyorsa çıkışlar OFF şekilde kalır. Alıcıya ışığın ulaşması engellendiğinde yani araya bir nesne girdiğinde değişiklik hissedilir ve çıkışlar ON pozisyonuna geçer. Karşılıklı tip fotoelektrik sensörler cisimleri kontrol etmenin en basit ve en ucuz yöntemidir. Ayrıca çok geniş algılama mesafeleri vardır.

Reflektörlü Tip Fotoelektrik Sensörler

Bu sistemde alıcı ve verici cismin aynı tarafına konulmuştur. Fakat cismin diğer tarafına gelen ışını yansıtması için bir yansıtıcı yerleştirilmiştir. Eğer gönderilen ışık ışını kırılırsa bir cisim algılandı demektir aynen karşılıklı tip sensörlerde olduğu gibi.

Reflektörlü tip fotoelektrik sensörler karşılıklı tip fotoelektrik sensörlerle aynı amaçlı kullanılabilir ama farklı olan yönleri de vardır. Şöyle ki:

Reflektörlü tip sensörlerin algılama mesafeleri karşılıklı tip sensörlere göre daha kısadır.

Reflektörlü tip sensörler yarısaydam cisimleri de algılayabilir. Bunun sebebi, ışık ışınının reflektöre gidip geri gelirken iki kez cismi görmesidir.

Reflektörlü tip fotoelektrik sensörler parlak yüzeylerin ya da ayna yüzeylerin algılanmasında çok uygun değildir. Çünkü ışık ışını parlak yüzeyden geri yansıyabilir ve bu sensör yansımanın reflektörden olmuş gibi işlem yapar. Bu aynı zaman da beyaz yüzeyler içinde geçerlidir.

Cisimden Yansımalı Tip Fotoelektrik Sensörler

Cisimden yansımalı tip fotoelektrik sensörlerde yansıtıcıdan ayrılan ışık ışınları cisimden yansıyarak geri gelir. Alıcı ve verici cismin aynı tarafındadır.

Cisimden yansımalı fotoelektrik sensörlerin karşılıklı tip ve reflektörlü sensörlere göre avantajları aşağıda ki gibidir:

Sadece bir noktada kablolama ihtiyacı vardır.

Montajı yapılırken bir reflektöre ihtiyacı olmadığı için yerleştirmesi zor değildir.

Cisimden yansımalı fotoelektrik sensörlerin karşılıklı tip ve reflektörlü sensörlere göre dezavantajları aşağıda ki gibidir: Algılama mesafeleri çok kısadır.

Açık renkli ya da parlak bir cisim geldiğinde algılamada bir hata olabilir.

Cisimden yansımalı fotoelektrik sensörler her zaman en ucuz çözümdür.

Özel Tip Fotoelektrik Sensörler

Işık perdeleri (güvenlik amaçlı), lazer sensörler, üç ışınlı trigonometrik alan yansımalı sensörler, analog çıkışlı sensörler özel amaçlı sensörlere örnektir

Alıntıdır (mekatronikmuhendisligi)
 
Son düzenleme:
window bey yardımınız için teşekkür ederim. Peki encoder hızını mm/s cinsinden hesabını nasıl yaparım?
 
Visual basıc ile yapacaksın.Bir tane encoder kartı al ve pc ile birl,kte pano içi montaj yap . encoder kartı nı pc haberleştir, Röle çıkışlı I/O kartı ilave et onuda Pc haberleştir . encoderi banta tuttur hıza göre adım veririsiniz kameraya pulsede geldiğini hesaplarsın Visual basıc ta . kamera şişe önüne geldiğinde devreye girer. kameran çözünürlük iyi olmalı detay yakalamak için.
 
window bey yardımınız için teşekkür ederim. Peki encoder hızını mm/s cinsinden hesabını nasıl yaparım?
Kullandığın kayış-kasnak-rediktör + encoder'in puls adedi ile alakalı bir durum.
Neden hala encoder hızi ile şişe göreceğim'e takıldınız? Velevki şişe bir engele takıldı, 3-5 mm hatta 5 cm gecikmeli geldi o zaman ne yapacaksınız. Sensörle algılayın şişeyi, haa başka proje için se onu bilemem.
 
Mühendis bey Merhaba, ben bu sistemi PLC ile yapmaya çalışıyorum.

Window bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

1) Ben sıfırdan bir makina yapmaya çalışıyorum. Bu makinayı benden isteyen bir kaç kişi daha var.
2) Ekranda konveyör hızını görmek istiyorum. çünkü diğer alman meşeeli makinalarda da aynı şekilde konveyör hızını ekranda göstermiş.
3) sensör ile yaparsınız doğrduru. Zaten sensör de kullacağım. Ancak benim şişeyi takip etmemde gerekiyor. Bu nedenle sensörler arasının ölçülerini ekranda girip bunu PLC içerisinde derlemem gerekiyor. Burada Shift Registerda kullanacağpım için örneğin M0.6 varsa 30 mm şişe geçtiyse kamerayı aktif et dememem gerekli. Bu yüzden Encoderdan ölçüyüde mm olarak almam gerekli. bu konuda yardımlarınızı rica ederim.
 
1sn lik time interup kullanarak;
Gear Ratio = Redüktör oranı
PPR = Tur başına enkoder pulse ı
Pulses Recieved in 1 sec = 1sn yedeki okunan puls sayısı
Output RPM = Birimi Devir/Dk ( herdevirde kaç mm gidiyor ve 60sn bölerseniz (mm/sn) cinsinden çıkar)

Output RPM = ((Pulses Recieved in 1 sec * 60) / PPR) / Gear Ratio

Alıntı:
For proper output shaft rpm you need to base your calculation on a fixed time base, I have done this before on a small plc using a fixed time interrupt program. Here is an example using a fixed One seccond Interrupt.
Output RPM = ((Pulses Recieved in 1 sec * 60) / PPR) / Gear Ratio
 
Sayın elektronikmuh yardımınız için çok teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Fabrikamızda bulunan bir makinada ilk kurulumu sırasında firma yetkilisi, en başta bulunan tetikleme sensörü ile en sonda bulunan hatalı şişe atıldı mı atılmadı mı diye kontrol eden sensör arasını mm cinsinden ölçüp ekrana değer olarak girdi. ardından makinayı çalıştırdıktan sonra hız ekranda mm/sn olarak gözüktü. sorduğumda müşteri farklı farklı dişliye bağlayabilir. benim için önemli olan bu uzunluk dedi. Bunun hesabını tam olarak nasıldır. Bir bilginiz varsa yardımcı olabilirmisiniz lütfen.
 
A noktasından B noktasına olan mesafe sabit ise bu iki nokta arasında ürünün ilerleme zamanı hesaplanıp bu mesafeye bölünürse hız hesaplanmış olur.
 
enkoderın bağlı bulunduğu tambur çapı enconder tam tur pulse sayısı . gidecgi yol pek tabiki çıkacaktır. enoder 5000 pulse ise daha iyi olur çözünürlük fazlalaşır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst