Encoder İle takometre arasinda ne fark vardir.

hikmet10

Üye
Katılım
26 Kas 2007
Mesajlar
158
Puanları
1
Yaş
39
Konum
İstanbul
Genelde ben bu konuda çok çelişkiye düşmekteyim. İkiside aynı görevi yapmakta aslında. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
 
Sayın hikmet10;encoder dinamik harekete bağlı çıkışında fiziksel özelliklerine göre puls çıkışı olan ölçme elemanı diyebiliriz.Takometrede aynı mantıkda çalışan motorun miline bağlı durumda motorun hızını(rpm) olarak displayde veren bir ölçü aletidir.Kısaca encoder kullanılarak yapılan ölçü aletine takometre denir diye biliyorum.Eğer başka bir farkı varsa paylaşırsanız sevinirim.
 
Arkadaşım encoder ve takometre ( doğrusu tako generatör) aynı işi yaparlar ama encoder daha farklı
birimlerin ölçülmesindede kullanılır. Takometre yapısal olarak tako generatör veya bir encoder içere bilir.
Yaptığı devir (hız) ölçümü sonunda takometre adını alır. Tako generatör analog bir sitem olup encoder tamamen
digitaldir. Encoder hareketi puls period cinsinden hesaplanırsa hızı ölçer , kümülatif sayarsanız konum bilgisi verir. Tako generatör ile rpm cinsinden devri ve ivmeyi analog olarak ölçebilirsiniz. Dolayısıyla ikiside aynı şeydir
denemez.Encoder tako genetörün işini yapar ama tako generatör herzaman encoderin işini yapamaz.

iyi çalışmalar
 
Takometre ve encoder yapısal olarak ve çalışma olarak birbirinden farklıdır.

Takometre: bir generatördür. 0_10 volt arasında gerilim üretir. Örnek 3000 devirli bir motora bağlarsak 3000 devirde 10 volt üretsin,1500 devirde 5 v. üretir ekranda da bu mantıkla motorun devrini görebiliriz.

Encoder : İç yapısı yuvarlak şekilde bir disk vardır ve bu diskin dış çevresinde 512-1024 -2048 gibi sayılarda tabiri caiz ise, delikler var. Bu delikleri gözetleyen alıcı ve vericiden oluşan sensör var. motor döndüğünde bu disk döner, sensör her delik ve boşluğu görerek,digital sinyal üretmeye baslar.Bu sinyal sayısına göre O motorun kaç devirle döndüğü, görülür
Ayrıca, pozisyon kontrolündede kullanılır. çeşitli sürücülerle program yapılarak örnek 50000 puls sonra dur. sonra geri dön.60000 puls geri çalış gibi,komutlarla pozisyon kontrolü yapılır.
Yine başka bir örnekle, herhangi bir motoru kayma ile takip et, gibi programda yapılabilir,
Encoderlerin çok çeşitleri vardır.
Bildiğim kadarıyla basitce herkesin anlayacaği şekilde örneklerle yazmaya calıştım,Biliyorum ki konuyu benden daha iyi bilenler vardır. eksiklerim olduysa özür dilerim.

selamlar.
 
evet kısaca encoder puls üretir puls derken kullandıgımız encoderın üzerindeki degere göre.mesela 360 puls ise encoder milini tam 1 tur çevirdiğimizde 360 tane puls üretir .tako ise yine üzerindeki değer aralığında milin döndüğü miktarda d\dk oranında voltaj üretir.0_10 volt arası.kolay gelsin.
 
enkoder ve tako generatör arasında tabiiki fark vardır

enkoder puls şeklinde sinyal vererek geri besleme sağlar takogeneratör ise voltaj geribeslemesi sağlar hassas olan motor geri besleme sistemlerinde enkoder tercih edilir. her tako 0 10 volt arası bir değer vermez değişik çeşitleri vardır örneğin 60 voltluk olanını biliyorum ama sonuçta motorun max hızında etiket değeri kadar voltaj geri beslemesi sağlar.



iyi çalışmalar.
 
evet arkadaşlar encoder hareketi pals sayısı olarak ,tako generatörlerde voltaj olarak iletirler.tabi bu pals ve voltaj degerleri her sistemin tasarımına göre değişir..
iyi çalışmalar..
 
arkadaşlar konuyu biraz daha açıklayabilirmiyiz herkese kolay gelsin tşkrlr
 
Elektronikden anlıyorsanız dönen-ilerleyen herhangi bir şeyden bir şekilde hareket bilgisi alır ve gösterirsinz.
Devri artan generatörün çıkış geriliminin artması ip ucu olabilir.
Frekans-gerilim converteri kullanılan bir diğer yöntem...
Bir çentiğin optik-magnetik-kapasitif sensörle izlenmesi ve dakika da(saniye de olabilir) kaçtır gibi hesaplanıp , ibre-sayısal-led bar gibi gösterilmesi konuyu ilgilendirir.
Bir şekilde işareti aldı iseniz tako ya da encoder yapmanız arasında pek fark kalmaz.

Takometre, motor devrini gösteren aletler için kullanılan bir deyim.Genel geçer birimi devir/dakika.
Encoder çeşidi çok.Lakin temelde cisimlerin pozisyonunu belirlemede kullanıldığı için takoya göre fazladan yön bilgisi içerir(absoludlerinde doğrudan mutlak konum bilgisi olur).

Bazı cümleler için :
Enkoder kullanarak takometre yapabilirsiniz.
Her takometreden enkoder olmaz. ::)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst