En tasarruflu 'güneş otomobili': Sadece saç kurutma makinesi kadar enerji harcıyor

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Michigan Üniversitesi Güneş Enerjisi Takımı, SolidWorks ile iş ortaklığında gerçekleşen çalışmalar ertesinde dünyanın en tasarruflu 'güneş otomobilini' tasarladı.

SolidWorks yazılımının otomobile entegre edilmesi ertesinde, ağırlığı yaklaşık 100 kilo azalan ve aerodinamiğini %30 gibi büyük bir oranda geliştirilen güneş enerjisiyle çalışan altta gördüğümüz aracın ilk büyük başarısı ise Avustralya'daki 3,000 kilometrelik parkurda yapılan World Sollar Challenge yarışmasında üçüncü gelmek oldu.

Tek sürücü koltuğu sahip olan ve DS SolidWorks yazılımını kullanarak son derece hafif ve aerodinamik biçimde tasarlanan otomobilin en dikkat çekici tarafı ise saatte sadece 5 kilovat (yani ancak bir saç kurutma makinesinin harcadığı enerji kadar) enerji harcaması.


SolidWorks 3D CAD yazılımını kullanarak tüm araç bileşenlerini modelleyen ekip, en büyük yer tasarrufunu sağlamak üzere her parça için tasarımı, mümkün olabilecek en küçük boyutlarda gerçekleştirilmesi sayesinde aracın toplam ağırlığını yaklaşık 100 kilo kadar hafifletirken bunun yanı sıra gövdesinde yapılan aerodinamik geliştirmeler sayesinde de aracın hızını olumsuz yönde etkileyen karşıt güçlere olan yol direnci de %30 oranında geliştirildi. Nihai sonuç ise otomobilin daha hızlı gitmesi ve daha çevik manevralar gerçekleştirebilmesi.

Bir diğer önemli nokta ise araç üzerinde gerçekleştirilen SolidWorks Simulation ısı modellemeleri sayesinde, ideal ısı yönetim çözümleri kullanılarak akünün aşırı enerji yüklenmesinin daha rahat kontrol edilebilmesi.

Eğer bu tür konularla ilgiliyseniz, detaylı bilgiye yarışma sayfasından erişebilirsiniz. Basın görselleri ise aşağıdadır:

Alıntıdır kaynak: PC Labs
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,626
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst