EMO Mühendis Ücretlerini Düşürdü mü?

elek

Profesyonel Üye
Katılım
24 May 2006
Mesajlar
2,911
Puanları
318
EMO sayfasında en az ücretler bölümünde brüt 2700 TL belirlenmiş...
tabii bu rakam bağlayıcı değil ama sgk konusunda önemli sanırım.
ama geçen sene başında net 1950 TL idi..aynı sayfada bu da var.
2700 TL nin net'i, hesap yapmadım ama 1950 nin altında sanırım..
 
tnnob ile sgk arasında protokol yapılınca bu protokola göre en düşük mühendislik maaşlarını tmmob ayarlayacaktı. işte bu yüzden tmmob'nin indirim yapması ihtimali vardır.
 
EMO - HOŞ GELDİNİZ sayfasına tıklayınca açılan "AKP'nin kapalı kapılar ardında hazırladığı, TMMOB'yi bölmeye, parçalamaya, etkisizleştirmeye yönelik yasa değişikliğini kabul etmiyor, Örgütüme sahip çıkıyorum." imzasını çoğunuzun atmayacağınızı umuyorum...

Evet, farkettiniz, yukardaki bu cümlede bir "tuzak" var... İmzalayıp imzalamamak kendi seçimimiz, bir sonucu olacaksa bizler yaşayacağız, siyasi bir kurnazlıkla adres gösterilmesi tuzağına ve bunun sırf bir siyasi taraf seçimine indirgemesi yanılgısına düşmeyelim... Belki bu kararı verenlere de sempati ile bakmıyor olabiliriz ama diğer taraftan karar doğru bir karar, çıktığı yer bizleri bağlamasın..
 
Ülkenin neredeyse en önemli mesleği için komik bir artış:) Bir mühendis olmadan bir hastane , bir okul, bir banka kesintisiz hizmet verebilir mi? Bu kibir değil, gerçek, her sektörde bize ihtiyaçları var. Bizler mesleğimizin gerekliliğinin ve öneminin yeterince farkında değiliz.

Özellikle bu eğitim ve sınav sistemindeki şartlar da bu mesleği etkiliyor. Düz lise çıkışlı mühendisler üniversitede yeterince donanımlarını arttıramadıklarında, üniversiteye hazırlıklanırken öğrendikleri ezber metodunu üniversitede de devam ettirip bazen çok iyi notlarla ama hiç saha görmeden çıktıklarında uzun bir süre mesleğe adapte olamıyorlar. Sonra bir sürü hayallerle mezun oldukları üniversiteden çıkıp mesleğin çalışma şartlarını görüp, şantiyede, bodrumlarda, arazide, inşaatlarda, çoğu liseyi bitirmemiş personelle çalışmak zorunda kalınca bocalayabiliyorlar. Bazıları başka sektörlere yöneliyor, yeni arayışlara giriyor. Aslında bu dayatma sistem biraz esnetilip mesleğimiz bize daha gerçekçi anlatılabilse bir çok yeni mezun genç mühendis arkadaşımız işini daha çok sevecek, benimseyecek, dolayısı ile kendilerinin asıl görevlerinin "mühendislik"in teknisyenlikten ya da formen gibi çalışmaktan daha farklı olması gerektiğini görecekler.

Bir çok iş yeri mühendis alarak onu her türlü işte çalıştırmayı hedefliyor. Oysa mühendis strateji geliştirir, el becerisinden çok zeka ve mantığını kullanır. Benzetme yapmak gerekirse, fırlatılmış bir uzay aracında bir dizi aksilik oluştuğunda kısıtlı imkanlarıyla en içinden çıkılmaz durumda bile cihazı yere emniyetli bir şekilde nasıl indireceğini bilen kişidir. Ve bizler mesela bir özel hastaneye girerken bunun için anlaşıyoruzdur: "Sizi enerjisiz bırakmayacağız". Ve tüm zekasını bu yönde kullanır. UPS, jeneratör, yedek jeneratör, telefon santrallerinin kesintisiz devamı, akü destekleri, bina tek jeneratöre kalırsa ne olur, acil durum planları, yangın, deprem planları, asansörler... Bu hastane aslında "ismini/prestijini" mühendise emanet etmiştir. Ya da bir Banka, bir saniyelik kesintinin sonuçları, Datacenter'ın çöküşü, tüm ATM iletişimlerinin yurt içi ve dışı kesilmesi, hizmetin belirsiz bir süre/serverlar tekrar kaldırılana kadar durması, telefon santralinin çöküşü, 444lü hatlara ulaşımın kesilmesi, milyarlarca maddi kayıp.. Ve prestijin çöküşü..

Mesleğimizi ne kadar iyi tanırsak, sorumluluklarımız ne kadar iyi bilirsek bunları anlatmamız ve ifade etmemiz de aynı oranda olur. Ücretimizi de bu belirler. EMO da SGK da bizi bağlayamaz arkadaşlar. Maaşımızı kendimiz belirleriz.
 
2700 brutün net ücreti 2000 tl olamaz olsa bile yaptırım gücü varmı sgk veya emonun. Yok tabiki yine firmalar kendi bildiklerini okuyacaklar. Mühendisi yine düşük ücretle çalıştıracaklar.

Ayrıca 2700 tl'nin neti vergi matrahından dolayı 1700 Tl' lere kadar düşer...

Atuan' ın dediği gibi biz kendi ücretimizi kendimiz belirleriz...
 
2700 brutün net ücreti 2000 tl olamaz olsa bile yaptırım gücü varmı sgk veya emonun. Yok tabiki yine firmalar kendi bildiklerini okuyacaklar. Mühendisi yine düşük ücretle çalıştıracaklar.

Ayrıca 2700 tl'nin neti vergi matrahından dolayı 1700 Tl' lere kadar düşer...

Atuan' ın dediği gibi biz kendi ücretimizi kendimiz belirleriz...
2000 tl yi muhasebeciye sorarak söyledim. Bir yanlışlık yok
 
Yaptığı işi teknik liseden mezun olanların da yapabildiği, sırf diplomasını kullananarak bir yere girmeye bakan, firma ile mühendis bulunsun da kurallara uymuş olalım tarzında/alan memnun veren memnun sözleşmelere giren, (mutlaka var olan) zekasını rafa kaldıran, görevinde vereceği bir hatalı kararın en çok meslek onuruna leke süreceğine inanmayan mühendislere 2000.-TL çok bile.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst