Emergency anında servo motor nasıl davranmalı?

Katılım
12 Tem 2011
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
42
arkadaşlar elimde 5000 rpm de dönen bir servo motor var bu motor plc ile pulse-direction ile kontrol ediliyor. Motorun milinde dönen disk mevcut.
Sorum şu: Motorda herhangi bir balanssızlık olduğunda motorun emergency hali nasıl olmalıdır? İniş rampası nasıl seçilmelidir? ve bunun gibi detaylar hakkında bilgi verecek arkadaş varsa memnun olurum
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Acil stop butonuna basıldığında motor üzerindeki gerilim tamamen kesilmelidir ve hatta servo sürücünün güç katı beslemesi dahi kesilmelidir. Çünkü kullanıcının acil stop butonuna basma sebebi sadece mekanik bir sorun olmayabilir...Eğer mekanik risk çok yüksek ise frenli motor kullanın ama yine de motorun gücünü kesin......
 
Peki motorun gücü 5000 rpm de kesilirse bir anda durmaz mı?Bir anda durmasını nasıl engelleyeceğiz? Örneğin 5000 rpm de dönerken fişi bir anda çekersek sıkıntı çıkabilir. Bunu nasıl engelleriz?
 
Güzel bir soru, servo motorlarda acil durmalar için Quick Stop rampaları oluyor ve motoru ataletine uygun olarak hızlı bir şekilde durdurmak için hardware kısmında motorun eneblelarını belirli bir zaman farkıyla düşürmen gerekiyor ki motor quick stopla durabilsin.
Mesela bizim kullandığımız festo driverlarda önce lojik enable 300-500ms sonrada power enable ı kesip hızlı bir rampalamayla motoru durdurabiliyoruz. Bu zaman farkını oluşturan özel acil stop röleleri bulunmakta geçikmeli tip bunları ve bağlantı şekillerini incelemeni tavsiye ederim.
 
Hocam ani bir elektrik kesintisi olduğunda bunu nasıl sağlayacağız? Örneğin motor 5000 rpm de dönüyor ve bir anda elektrik kesildi bundan sonra motorun bir anda durmaması için ne yapılabiliriz?
 
Sisteminizi bir UPS ile beslemeniz daha mantıklı olur.
 
bakın sistemi ups ile beslerseniz arkadaşında dediği gibi bu sizin elektrik kesildiğinde işinize yarayacaktır...
ve acil durumda sürücünüzün 24 volt beslemesini kesmelisiniz ... bunu örneğin siemens sürücüleri için konusursak safety integarted diye bir özelliği var bunu inceleyip size uygunluğunu kontrol ederek te kullanabilirsinz.. örneğin acil stopa basıldığında safety integrated ı devreye sokup sürücünüzün enable ını kesebilirsiniz... bu durumda sürücünüz hataya düşmez ki ataleti yüksekse frenleme direnci kullanmıyorsanız hataya düşecektir ... bunun dısında acili tekrar kurdugunuzda sürücünüz kaldığı yerden devam edecektir... ayrıca acil stop röleleri kullanmanızı tavsiye edebilirim bu durumda da acile basıldıgında belirli bir saniye sonra 24 voltun düşmesini sağlayabilirsinz ...
 
Acildurdurma geldiğinde OFF2 uygulamak yani kumanda beslemesini kesmek ve serbest duruş uygun olcaktır. Eğer biraz daha kontrol duruş gerekiyorsa OFF3 çalışma yapılmalı
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst